AdministratieSocial

Liber la spectacole la Casa de Cultură „Constantin Tănase” din Vaslui

de Marian MOCANU

După aproape trei luni, sala mare a Casei de Cultură „Constantin Tănase” din Vaslui va putea găzdui iar spectacole datorită angajamentului pe propria răspundere luat de conducerea instituției. Ionel Bordeianu, directorul Casei de Cultură, are în plan două parteneriate, unul cu Primăria Vaslui și Consiliul Județean, altul cu cu investitor buzoian, atât pentru reabilitarea sediului instituției, cât și pentru realizarea unui cinematograf 3D.

În urma tragediei de la Clubul Colectiv, din București, de la sfârșitul lunii noiembrie 2015, măsurile de siguranță luate la nivel național au dus la închiderea celei mai mari săli de spectacole din județul Vaslui, cea de la Casa de Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase”. Mai bine de trei luni de zile, toate manifestările artistice programate, incluzând balurile bobocilor, ori festivalul de datini și obiceiuri populare, programate a avea loc pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase” au fost amânate sau anulate.

Din luna martie, sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase” din Vaslui va fi redeschisă, după ce, în urma intervențiilor și a angajamentelor pe propria răspundere luate de conducerea instituției, a fost dat avizul ISU necesar în acest sens.

Ionel bordeianu, director Casa de cultura vaslui
Ionel Bordeianu

„Pentru noi, a fost o mare lovitură, cu atât mai mult cu cât aveam programate mai multe manifestări artistice. Ținând cont că încasările de pe urma închirierii sălii de spectacole sau a organizării diverselor activități constituie cea mai mare parte a bugetului instituției, dacă această situație ar fi continuat am fi fost nevoiți să trimitem în șomaj marea parte a angajaților. Schimbarea cadrului legislativ, în ceea ce privește organizarea de activități culturale și măsurile luate de noi, pentru evitarea oricăror incidente, ne-au ajutat la redeschiderea sălii de spectacole. Deja, până la festivalul «Cântec drag din plai străbun», care va avea loc în perioada 4 – 6 aprilie, am primit mai multe cereri, inclusiv din partea unor trupe de teatru din Bacău sau Bârlad, de organizarea unor spectacole. Ne-am luat angajamentul, pe proprie răspundere, față de ISU, așa că se va relua activitatea și în sala de spectacole a Casei de Cultură”, ne-a declarat Ionel Bordeianu, directorul instituției.

Acesta a precizat că, pe lângă verificarea stingătoarelor și marcarea cu indicatoare luminoase a celor șapte căi de evacuare în caz de incendiu, au fost făcute adrese către ISU, Jandarmerie și Primăria Vaslui pentru asigurarea asistenței cu ocazia manifestărilor.

„O primă decizie pe care am luat-o a fost de limitare a numărului de spectatori la 585, nepermițând staționarea pe culoare a spectatorilor. Vom lua toate măsurile ca, în cazul nedorit în care vor apare probleme, spectatorii să fie evacuați în siguranță. Până acum, în cei peste 40 de ani de existență, Casa de Cultură nu s-a confruntat cu astfel de probleme, dar, așa cum spune legea, este mai bine să previi decât să apară evenimente nedorite”, ne-a mai spus Bordeianu.

Acesta este optimist cu privire la viitorul instituției de cultură care este unul din simbolurile Vasluiului: „Am propus, atât Primăriei Vaslui, cât și Consiliului Județean, un parteneriat prin care, timp de 5 – 10 ani, să nu percepem chirie sau alte taxe pentru festivitățile organizate de ei, în schimbul unei finanțări pentru reabilitarea Casei de Cultură «Constantin Tănase». În primul și primul rând trebuie reparat acoperișul pentru că deja au apărut infiltrații. Din partea primăriei am primit semnale pozitive, cu atât mai mult cu cât municipalitatea s-a implicat și în obținerea avizului pentru continuarea activității. Suntem în discuții cu investitori din Râmnicu Sărat, județul Buzău, care ar dori să deschidă un cinematograf 3D la Vaslui, la fel ca la Galați, acolo unde investiția s-a ridicat la peste 200.000 euro. Mai mult, în afara Festivalului de Umor «Constantin Tănase», programat a avea loc la începutul lunii octombrie, am primit deja solicitări pentru organizarea mai multor evenimente culturale. Consider că, dacă, împreună cu factorii de decizie de la nivel local sau județean, se va interveni pentru Casa de Cultură acest edificiu va rămâne și pe viitor reprezentativ pentru municipiul și județul Vaslui. În caz contrar, această clădire va deveni o paragină, așa cum, din păcate, s-a întâmplat cu instituțiile de cultură și în alte localități din țară”.

Related Articles

Back to top button