39 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977 – ISU Vaslui desfășoară permanent activități de pregătire a populației în caz de cutremur
Astăzi se împlinesc 39 de ani de la marele cutremur din 1977. Cutremurul a rămas în memoria vasluienilor ca cel mai distructiv seism din România.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui desfășoară permanent, în cadrul Centrului de pregătire în domeniul situațiilor de urgentă Vaslui și Punctele Bârlad, Huși și Negrești, activități de pregătire teoretică în caz de cutremur. Sunt prezentate filme educative, se distribuie pliante care conțin informații referitoare la modul de comportare. Efectele unui viitor cutremur sunt astfel considerabil diminuate, atât din punct de vedere material cât și al stresului. Pregătirea adecvată a vasluienilor este vitală pentru că principala caracteristică a unui astfel de eveniment este producerea bruscă, fără niciun semn de avertizare.
Totodată, cu ocazia controalelor pe linie de prevenire a incendiilor se efectuează permanent și activități practice ce au drept scop informarea, conștientizarea și pregătirea cetățenilor pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur.
De asemenea, va fi organizat, în piața Traian din Vaslui, un punct de informare în domeniul situațiilor de urgentă în scopul informării cetățenilor despre Campania Națională de Informare și Pregătire a Populației ,,Nu tremur la cutremur” care va avea că obiective de comunicare:
- Cunoașterea riscurilor la care este expusă o persoană în momentul declanșării unui cutremur;
- Prezentarea modalităților de protecție individuală și colectivă în timpul manifestării unui cutremur;
- Necesitatea pregătirii individuale sau colective (în familie, la serviciu etc);
- Importanța educației anti-cutremur.
Cutremurul din 4 martie a avut loc în jurul orelor 21.22, la o adâncime de circa 110 km, având o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de aproximativ 56 de secunde. La nivelul întregii țări au fost înregistrate 1.578 de persoane decedate, dintre care 1.424 în București, din cauza gradului mare de urbanizare. Au mai fost 11.300 persoane rănite, iar aproximativ 33.000 de locuințe au fost prăbușite sau grav avariate. Au fost distruse numeroase școli și spitale.
În cazul producerii unui astfel de cutremur, de intensitate mare, Inspectoratul pentru Situații de Urgentă „Podul Înalt” al județului Vaslui recomandă, pentru ca să fie cât mai puține pierderi de vieți omenești: O persoană care se trezește în situația unui cutremur să își păstreze calmul, să nu între în panică. Să nu fugă pe ușă, să nu sară pe fereastră, să nu alerge pe scări, să nu utilizeze liftul și să evite aglomerația, îmbulzeala. Iar dacă este posibil să deschidă ușa locuinței, pentru a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice. Dacă este posibil, să închidă sursele de foc cât mai repede, iar dacă a luat foc ceva să intervenă imediat după ce a trecut șocul puternic. Dacă se află în afara unei clădiri, să se deplaseze cât mai departe de aceasta, să se ferească de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care se pot prăbuși în stradă. Să nu fugă pe stradă, să se deplaseze calm spre un loc deschis și sigur. Dacă se află într-un mijloc de transport în comun să nu își părăsească locul până la oprirea cutremurului. Dacă se află în propria mașină, să oprească cât mai repede. Să evite podurile și tunelurile și să nu iasă din mașină pe timpul cutremurului. Dacă este într-un loc public aglomerat ( cinema, teatru, magazin), să nu se repeadă către ieșire. Îmbulzeala poate face victime. Să stea într-un colț ghemuit, protejându-și ceafa cu mâinile. (G.P)