altex
AdministratieSocial

Tutova, comuna unde nu există ”Nu se poate”!

Printr-un management corect și ambițios, edilii din Tutova au transformat comunitatea într-o zonă atractivă pentru investitori și care asigură locuitorilor săi condiții pentru un trai decent.

de Răzvan CĂLIN

Când în jurul nostru zilnic auzim numai despre comune sau orice alte localități din țară prost gospodărite de niște edili puși numai pe propria căpătuială, parcă îți vine greu să crezi că mai există comunități în țară unde lucrurile nu stau așa și unde chiar se face treabă. Oricât ar părea greu de crezut, comuna Tutova se numără printre puținele din județ (și chiar din țară) unde oamenii și edilii chiar au pus umărul pentru ca mica lor comunitate să aibă parte de un trai mai bun.

Situată la 15 kilometri de Bârlad, Tutova este una dintre comunele pe care bârlădenii o privesc ca pe un soi de suburbie, deși nu este la fel de apropiată de această urbe precum Zorleni sau Perieni. Unul dintre principalele avantaje îl constituie faptul că această comună este străbătută de două axe majore: Drumul Național (DN) 24 și Drumul European (581). Pe o distanță de circa 10 kilometri, DE 581 se contopește cu șoseaua națională. La aceasta se adaugă și faptul că Tutova este legată la harta feroviară a țării, prin haltele de aici circulând trenuri pe relația Bârlad – Tecuci – Galați. Sunt doar câteva aspecte care, de-a lungul timpului, au fost niște atuuri pentru locuitorii acestor meleaguri. Important este că actualul primar al comunei – Ion Corciovă – a înțeles foarte bine că aceste avantaje trebuie exploatate. Adică, Dumnezeu îți dă, dar nu trebuie să-ți bage și în traistă, ci e cazul să pui și tu osul la muncă. Și iată că astăzi, după cele două mandate de edil – șef deținute de Corciovă, Tutova este comuna unde problemele legate de infrastructură au fost rezolvate în mare parte, este comuna unde rețeaua de apă potabilă e o realitate nu un vis, unde rețeaua de gaz metan e în plină expansiune, la fel și cea de canalizare menajeră. Pe scurt, este o comunitate rurală care beneficiază de tot confortul unui trai de la oraș.

Bani de la bugetul local și fonduri europene pentru drumuri decente!

test

centru_permanenta3În componența comunei Tutova intră șase sate – Tutova, Bădeana, Crivești, Vizureni, Ciortolom și Coroiu – care înglobează o populație totală de puțin peste 4.000 de locuitori, conform ultimului recensământ al populației din 2011. Însă, peste 80% din populația comunei este concentrată în doar două localități: Tutova și Bădeana. Ultimul sat este situat cel mai aproape de Bârlad, circa cinci kilometri despărțindu-l de oraș, pentru ca doar după alți doi kilometri să urmeze Tutova. Cum ambele localități sunt străbătute de un drum național (inclusiv un culoar european), prima impresie pe care o ai este pozitivă, mai ales că șoseaua este în stare foarte bună, fiind reabilitată relativ recent, în urmă cu circa trei ani.

Edilii care au gospodărit în ultimii opt ani Tutova au înțeles că o dezvoltare durabilă, de viitor, a comunității lor nu poate fi făcută dacă nu te ocupi de la bun început de realizarea unei infrastructuri bine pusă la punct. În momentul de față, Tutova este una dintre puținele comune vasluiene care stă foarte bine la capitolul infrastructură. Însă, edilii și-au îndreptat atenția și către restul satelor componente. Actualmente, se lucrează la reabilitarea Drumului Comunal (DC) Crivești – Vizureni (pe o lungime de patru kilometri). Valoarea investiției s-a ridicat la 6 milioane de lei, sumă asigurată în întregime de Ministerul Dezvoltării Regionale. Lucrările de modernizare la acest drum sunt realizate în proporție de 65%, urmând ca acestea să fie finalizate la 1 iulie 2016. Mai mult, din partea a doua a lunii martie, vor demara lucrări pentru modernizarea drumurilor sătești din Bădeana și Tutova, pentru care s-a alocat deja un milion de lei de la bugetul local. Proiectul se va întinde pe durata a doi ani, dar la final în cele două localități nu vor mai exista străzi sau ulițe de pământ, ci toate vor fi asfaltate sau măcar betonate. Deja, de-a lungul șoselei naționale care trece prin centrul satelor Tutova și Bădeana, s-a început amenajarea de trotuare betonate.

Apă potabilă și gaz metan pentru toți oamenii din comună!

Unul dintre cele mai ambițioase proiecte care deja a fost dus la bun sfârșit este cel legat de aducțiunea de apă potabilă. În momentul de față, întreaga comună (cu toate cele șase sate componente) este racordată la un sistem propriu, apometrizat, de alimentare cu apă potabilă.

Mergând pe aceeași linie, administrația locală din Tutova a înțeles că asigurarea unor servicii de bază nu poate fi decât benefică pentru dezvoltarea viitoare a acestei comunități. Așa se face că în 2013 s-a reușit punerea în funcțiune  a rețelei de distribuție a gazelor naturale, investiție a cărei valoare se ridică la 500.000 de euro. Acum, rețeaua de gaz metan se întinde atât în Tutova, cât și în Bădeana.

corciova_ion”În luna august a acestui an, vom finaliza și acest proiect pentru satele Tutova și Bădeana în proporție de 100%. Adică, fiecare gospodar din aceste două sate va putea să se racordeze la rețeaua de gaz metan. Și vorbim, per total în cele două sate, de 1.000 de locuințe ce însumează 3.000 de suflete. A fost un proiect pe care am ținut morțiș să-l ducem la bun sfârșit și care iată că aproape că l-am finalizat. Și a fost finanțat în totalitate cu bani de la bugetul local, înghițind în toți acești ani nu mai puțin de 2,6 milioane de lei. Era păcat să nu facem acest proiect, mai ales că am alocat fonduri din buzunarele oamenilor, iar ei trebuie să vadă că banii pe care îi plătesc anual la primărie sub formă de taxe și impozite sunt cheltuiți tot pentru folosul lor!”, a spus primarul de Tutova.

Urmează ca rețeaua de gaz metan să fie extinsă și în satele Crivești și Coroi.

Condiții de trai ca la oraș!

În momentul de față este în plină derulare un alt proiect de anvergură, respectiv cel care vizează amenajarea unei rețele de canalizare menajeră și pluvială. În ultimii patru ani s-a reușit construirea a 20 de kilometri de canalizare menajeră. Lucrările la aceste capitol în Tutova sunt aproape de final, dar vor continua în satele Coroi și Vizureni.

”Numai în satul Coroi rețeaua ce urmează a fi construită este în lungime de 2,5 kilometri și va costa 120.000 de euro, bani asigurați din fonduri europene. Aici, vor beneficia de această rețea 100 de familii. Apoi, mai avem o extindere a rețelei de canalizare, în lungime totală de 7,5 kilometri, care odată ce va fi finalizată, în cursul acestui an, va acoperi în proporție de 100% satul Tutova. Proiectul, în valoare de 1,7 milioane lei, este finanțat de Ministerul Mediului. Tot în acest an, vom încheia și extinderea rețelei de canalizare din Bădeana, cu o lungime de 2,2 kilometri. Costurile se ridică la 90.000 de euro, bani asigurați din fonduri europene”, ne-a declarat primarul Corciovă.

Azil de bătrâni finanțat din bugetul local!

camin_batrani_tutovaNu în ultimul rând, edilii din Tutova și-au îndreptat atenția și către protejarea mediului. Așa se face că în acest an va fi finalizat un proiect ce vizează înființarea a 52 de hectare de pădure pe raza satului Ciortolom. Terenul respectiv era în pericol de eroziune și în consecință s-a cerut ajutor de la Ministerul Mediului care a locat 2,6 milioane de lei pentru operațiunile de împădurire.

Ținând cont de ceea ce se întâmplă prin alte localități din județ și din țară, s-ar putea spune că a continua să finanțezi un serviciu propriu de protecție socială care să ofere un adăpost pentru bătrânii rămași singur pe lume, echivalează cu sinuciderea din punct de vedere financiar. Și totuși, primarul Corciovă a ținut morțiș ca odată cu desființarea fostului Spital de boli cronice ”Dr. I. T. Nicolaescu”, să dea naștere pe același amplasament a unui azil de bătrâni. Așa a apărut în urmă cu cinci ani Căminul pentru persoane vârstnice Tutova, care este gestionat prin Serviciul Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Tutova. Căminul se bucură de o adresabilitate extrem de crescută, grație condițiilor optime oferite. Pe lângă spațiul generos, modernizat și întreținut ca la carte, căminul de bătrâni dispune și de un parc generos unde beneficiarii se pot relaxa indiferent de anotimp. Mai mult, unitatea are și grădină proprie de legume, un mic sector zootehnic, astfel încât se poate gospodări ca la carte. E lesne de înțeles de ce listele de așteptare cuprind câte 20 – 30 de persoane vârstnice care își doresc să se cazeze pentru restul zilelor în căminul de la Tutova.

”Din decembrie anul trecut, ministerul de resort nu a mai asigurat nici un leu finanțare pentru unitatea noastră. Așa că, toate cheltuielile pe care le implică azilul de bătrâni sunt suportate în totalitate de la bugetul local, plus contribuția fiecărui beneficiar. Costurile lunare se ridică la 120.000 de lei, din care noi trebuie să asigurăm 50.000 de lei lunar, iar diferența este reținută din contribuțiile beneficiarilor. Este foarte greu, dar nu vreau nicidecum să renunț la acest obiectiv. Implicațiile sunt foarte mari pentru comunitatea noastră. Pe de o parte, vorbim de 40 angajați care sunt din rândul consătenilor noștri, deci sunt 40 de locuri de muncă. Apoi, este și celălalt aspect al impactului social, căci cererile pentru primirea în cămin sunt foarte mari”, a mai spus pentru Est News primarul Corciovă.

De aceea, Primăria Tutova intenționează să mărească capacitatea de cazare a căminului de la 70 de locuri, cât are acum, la 100 de locuri.

Servicii medicale 24 de ore din 24!

centru_permanenta1Nu în ultimul rând trebuie să amintim și de Centrul de Permanență din Tutova, care este deservit tot timpul de cinci medici șicentru_permanenta cinci asistente medicale. Este printre puținele comune din județ unde localnicii pot beneficia 24 de ore din 24 de servicii medicale în condiții mai mult decât decente. Centrul a fost amenajat în clădirea fostului dispensar medical, care a fost recompartimentată, modernizată și utilată conform cerințelor în domeniu. Efortul financiar s-a ridicat la 60.000 de lei, bani alocați în totalitate de la bugetul local.

”Centrul este dotat cu tot ce-i trebuie: gaz metan, centrală termică proprie, instalație electrică, de apă, canalizare etc. Centrul asigură servicii medicale atât pentru cele 4.000 de suflete din comuna noastră, cât și pentru oamenii din comunele din apropiere, gen Pochidia, Priponești, Ghidigeni etc. Apoi, este foarte util și celor de la spitalul din Bârlad, inclusiv Stației de Ambulanță, care nu mai sunt solicitați pentru orice problemă de sănătate. Oamenii s-au învățat să vină mai întâi aici, la centrul din Tutova, și doar dacă este ceva grav, care depășește competența cadrelor medicale de aici, este trimis la Bârlad. Este un obiectiv foarte important pentru viața și sănătatea oamenilor din comună, la care am ținut foarte mult să-l pun pe picioare și să-l fac să funcționeze așa cum trebuie”, ne-a mai precizat Corciovă.

Cămin Cultural la Bădeana și biserică nouă în Tutova!

Însă, ambițiile primarului de Tutova nu se opresc aici. Unul din proiectele pe care vrea să le materializeze chiar începând cu acest an, vizează construirea unui cămin cultural în satul Bădeana. Deși este localitatea cu cel mai mare număr de locuitori din comună (1.600), nu dispune de nici un obiectiv de acest gen. Cel vechi, din cauza stadiului avansat de degradare, a fost ras de pe fața pământului încă din 2000. Oamenii din Bădeana sunt nemulțumiți că nu au și ei un loc unde să se poată derula diverse activități, începând de la acțiuni publice și până la nunți sau alte evenimente importante. Așa că imediat după alegerile locale din vara acestui an, vor demara lucrările pentru construcția unui cămin cultural în Bădeana, proiect pentru care s-au alocat deja 500.000 de lei de la bugetul local.

De asemenea, Primăria Tutova a alocat până în prezent 300.000 de lei, tot din bugetul local, pentru finalizarea construcției bisericii noi din Tutova. Cea veche a devenit neîncăpătoare, așa încât creștinii din sat au vrut să li se construiască un nou locaș de cult. Oamenii au contribuit și ei până acum cu 150.000 de lei, astfel că în mai 2017 noua biserică își va deschide larg porțile porțile către enoriași.

”Nivelul șomajului în comuna noastră va fi infim”!

Toate acestea au făcut ca în ultimul timp, comuna Tutova să devină un soi de atracție pentru bârlădeni. Tot mai mulți dintre ei au renunțat la traiul de la oraș și au ales să trăiască fie în Bădeana, Tutova sau chiar Crivești. Explicația este simplă și la vedere: și la Tutova dispun de condiții optime pentru un trai decent (poate chiar mai bune la oraș), iar costurile sunt mult mai mici.

”Eu sunt convins că viitorul comunei Tutova este cât se poate de bun. Deja se văd primele semnale pozitive. Tocmai de aceea am căutat în permanență ca noi, cei ce gospodărim această comunitate, să facem tot ce ne stă în puteri. Prioritățile noastre sunt o infrastructură cât mai bine pusă la punct, cu drumuri bune, cu servicii decente și accesibile pentru toată lumea. Adică tot ce trebuie ca să poți atrage investitori, care să ducă la apariția de cât mai multe locuri de muncă. De altfel, avem deja investitori privați care când au văzut că, pe lângă teren, le oferim și acces la gaz metan, apă potabilă, canalizare etc, au și început să vină în comuna noastră și să demareze proiecte. Numai într-o primă fază se vor crea circa 40 – 50 de locuri de muncă la o fermă de păsări ce se va înființa aici, în Tutova. Am convingerea că în ritmul acesta, într-un viitor nu foarte îndepărtat, nivelul șomajului în comuna noastră va fi infim. Dar pentru asta și noi, cei din fruntea comunei, trebuie să muncim și să veghem pentru asigurarea unor condiții de trai cât mai decente”, a conchis primarul Corciovă.

 

Related Articles

Back to top button