Monden

A venit ACEL moment? Cum le vorbești copiilor tăi despre sex

Nu-i așa că e teribil de jenant? Chiar dacă tu crezi că ești cel mai deschis la mine părinte, tot e bizar să vorbești despre sex cu copilul tău… Când tu nu vorbești prea des despre sex nici cu partenerul. Cu toate astea, dacă îți pasă de sănătatea lui, a copilului, trebuie să o faci.

Dacă la școală nu se face educație sexuală, e musai să se facă acasă. Ține de educația pentru sănătate. Dar care sunt premisele pentru ca această conversație să nu fie cea mai bizară din viețile voastre (și ale voastre ca părinți, și ale copiilor, jenați că mama și tata au roșit)?

Dacă nu poți vorbi acum, nu e nicio dramă. Poate că fiul sau fiica ta sunt oricum niște puști tare timizi. Poate că nici nu își pun întrebpri legate de sex și preferă să mai fie copii. Foarte bine. Asta nu înseamnă însă că scapi de discuția respectivă. Odată și odată tot trebuie pusă pe tapet. Atunci mai bine cu lingurița, azi vorbim despre o chestie, mâine despre alta. Nu e simplu nici pentru ei să depășească jena de care subiectul sex este încărcat de la cele mai mici vârste. E bine să știi că ei știu ce și cum. De la tine.

„Tu ce crezi despre asta?“ Copilul crește și devine adult. Întreabă-l ca să afli ce știe deja și să corectezi eventual. Dacă nu știe tot ce trebuie despre contracepție, completează-i golurile cu atenție și răbdare. Dacă apare pe firmament un subiect controversat („Două fete de la școală s-au sărutat pe gură.“) explică-i ce e cu homosexualitatea sau cu testarea acesteia. Cu ambiguitatea sexuală. Sau cu abuzul sexual, de ce nu? Trebuie să știe care sunt limitele în raport cu alții, ce le permite altora și ce nu, precum și tot restul de subiecte care nu apar în discuțiile obișnuite. Nu uita, un copil informat este un copil apărat. Și niciun părinte nu ar vrea să știe că nu a făcut tot ce trebuie pentru a crește un adult sănătos emoțional, nu?

Spune-i copilului că te poate întreba orice. Că nu există nicio întrebare tabu și că ești acolo pentru a-i satisface curiozitatea. E mai bine să ți răspunzi tu decât revistele pornografice sau colegii mai mari. Este ocazia, pentru tine, de a suda relația pe care o ai cu fiul ori fiica ta. Nu trebuie să epuizezi subiectul dar trebuie să îi dai senzația că poate avea încredere în tine.

Nu știu acum, dar întreb și aflu pentru tine“. Dacă te întreabă care sunt cele mai noi metode contraceptive sau ce înseamnă „sapiosexual“ nu te gândi că te testează. Sau poate că te testează… Oricum, nu te speria și amână răspunsul. Nu trebuie să fii atotștiutor ci sursa lui sau a ei de informație bună și credibilă. Sau, și mai bine, încercați să aflați împreună. Studiați un atlas de anatomie ori căutați în DEX. Dă-i copilului senzația că te preocupă ce are el de aflat și nu că e o bagatelă, că atunci se va informa de la cei mai atenți cu subiectul. Amici deja inițiați sau …internet. Și știm deja ce se găsește acolo.

Sursa: libertatea.ro

Related Articles

Back to top button