Administratie

Ex-primarul Victor Cristea a scos Vasluiul din anonimat – Singura localitate din țară al cărei primar s-a făcut singur Cetățean de onoare

de Marian MOCANU

Nu mai puțin de 27 persoane au primit titlul de Cetățean de onoare al muncipiului Vaslui, din 1997 și până în prezent. Printre valoroși s-a socotit și fostul primar, actual deputat, Victor Cristea, care și-a acordat chiar el acest titlu, în anul 2002!

Cetățean de Onoare este un titlu onorific acordat de autoritățile unei localități unei persoane a cărei activitate sau existență este legată în mod deosebit de viața localității sau pentru talentul și serviciile deosebite aduse de aceasta localității. De obicei, titlul se acordă unor personalități din domeniul culturii, artei, științei, învățământului sau sănătății, dar și unor sportivi și oameni de afaceri.

palatul administrativ, construit in anul 1975, impreuna cu statuia lui Stefan cel Mare, dimagine centrala a Centrului Civic, a devenit simbolul municipiului Vaslui.În municipiul Vaslui, după anul 1997, a fost acordat acest titlu unui număr de 27 de persoane. Din acest punct de vedere, urbea este fruntașă între municipiile reședință de județ din țară, cu puțin în urma capitalei București, care are 33 de cetățeni de onoare!

Dar nu doar prin acest aspect iese Vasluiul în evidență atunci când vine vorba de cetățeni de onoare, ci prin faptul că este singura localitate al cărei primar a fost învestit cu acest titlu chiar în timpul mandatului, pesedistul Victor Cristea, actual deputat, fiind cel care a reușit performanța.

Pe lângă recunoașterea meritelor persoanelor, titlul aduce și anumite beneficii pecuniare, dar în mod sigur Victor Cristea nu s-a gândit la așa ceva când și-a acordat sieși diploma: scutire de la plată a taxelor și impozitelor locale sau transport gratuit cu mijloacele de transport.

Prima personalitate care a oprimit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Vaslui a fost, în anul 1997, academicianul Radu Miron, iar ultima numire, în luna martie 2015, a fost cea a regretatului muzeograf și director a Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, Ioan Mancaș.

Cele mai multe titluri au fost acordate în iunie 2008, la una din ultimele ședințe conduse de fostul primar Victor Cristea, înainte ca acesta să opteze pentru fotoliul de deputat.

Printre cei care au primit acest titlu se numără medici, preoți, ingineri sau veterani de război. Cei mai mulți cetățeni de onoare ai municipiului Vaslui sunt foști sau actuali profesori, din care patru academicieni: Eugen Simion, Anghel Rugină, Viorel P. Barbu, fost vicepreședinte al Academiei Române, matematicianul Radu Miron, criticul și istoric literar, fost președinte al Academiei Române, economistul și profesorul universitar al Northeastern University din Boston.

Au mai primit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Vaslui profesorii Alexandru Poamă, Dumitru Potoceanu, Ioan Păcuraru, Vasile Negură, dirijorul corului Fantasia, Constantin Popescu, Constantin Didilescu, Viorica Pintilie, profesoara atletei Mirela Lavric, la rândul ei, Cetățean de onoare.

Ca o recunoaștere a muncii de o viață depusă în slujba vasluienilor, medicii Maria Pantea, Neculai Bârlădeanu, Teodor Zavate și Augustin Ilieș, precum și preoții Ion Rotaru și Constantin Burduja au primit titlul de Cetățean de onoare.

Și regizorul Corneliu Porumboiu, pentru merite care au făcut cunoscut municipiul Vaslui, inclusiv pe plan internațional, a fost învestit cu acest titlu, în anul 2009, după ce, la rândul său, activitatea în domeniul afacerilor a tatălui său, Adrian Porumboiu, fusese răsplătită încă din 2001.

Veteranii de război Vasile Bumbu și Iacob Ivanov, ori inginerul Lucian Silviu Boghiu, fostul director general al Electrica SA, Boris Ciocoiu, fostul director și manager a SC Confecții SA, cea mai mare intreprindere vasluiană care a rezistat după Revoluție, se află și ei pe panoplia de onoare a municipiului, alături de cunoscutul caricaturist Ștefan Popa Popa”s, cel care, alături de Ioan Mancaș, a avut o importantă contribuție la menținerea, în peisajul cultural a Festivalului Internațional de Umor „Constantin Tănase”.

Related Articles

Back to top button