altex
AdministratieSocial

A XIII-a ediție a Târgului “Ouă încondeiate. Icoane”, la Vaslui

de Marian MOCANU

Cea de-a XIII-a ediție a Târgului “Ouă încondeiate. Icoane” a avut loc la acest sfârșit de săptămână în Centrul Civic a municipiului Vaslui. Meșteri tradiționali din întreaga Moldovă au expus ouă încondeiate, icoane pe sticlă sau pe lemn, țesături tradiționale și produse specifice sărbătorilor Pascale, iar amatori au putut învăța, în cadrul atelierelor deschise cu acest prilej, tainele acestor meșteșuguri.

Într-o nouă locație, cea a Centrul Civic a municipiului Vaslui, la sfârșitul acestei săptămâni s-a desfășurat ce-a de-a XIII-a ediție a Târgului “Ouă încondeiate. Icoane”. Evenimentul, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, s-a bucurat de prezența unor meșteri renumiți din zona Moldovei, care, pe lângă produsele și obiectele artizanale specifice Sărbătorilor Pascale, au încercat ca, prin atelierele de lucru organizate cu acest prilej, să transmită mai departe meșteșugurile și tradițiile pascale. Printre expozanții prezenți în acest an, se numără vasluianul Andrei Dumitru, Cristian Buclea, din Bârlad, Mircea Tofan, din Husi, Felicia Poliec, din Suceava sau ieșencele Silvia Săcăleanu și Gabriela Andrei. Invitați de seamă au fost cunoscutul meșter popular Dan Horgan, din Bârlad, care a a prezentat o adevărată expoziție de ouă încondeiate și icoane realizate în maniera tradițională, sau membrii grupului “Răzeșii” din Pogonești, cu un stand special, unde nu au lipsit preparatele tradiționale pe bază de pește de Florii.

„În acest an am organizat această manifestare intrată deja în tradiție într-o altă locație, pentru a accesa o altă categorie de vizitatori decât cea care, anii trecuți, era prezentă la Silver Mall. Chiar dacă acest Târg s-a suprapus cu două mari sărbători creștine, cea în care este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și cea a Floriilor, numărul mare a vizitatorilor acestei ediții a Târgului «Ouă încondeiate. Icoane» a recompensat eforturile atât a organizatorilor, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui și Primăria Vaslui, cât și a meșterilor prezenți din întreaga Moldovă”, ne-a declarat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui.

„Din păcate, mulți dintre vizitatorii care au admirat ouăle încondeiate, icoanele pe lemn sau sticlă, ori alte exponate s-au limitat doar la acest lucru, unii dintre ei fiind dezamăgiți, poate, de prețurile acestor produse. Doar pentru realizarea unui ou încondeiat, după metoda tradițională, este nevoie de o muncă de aproape trei ore, nu mai vorbesc de cât durează realizarea unei icoane pe lemn, de la alegerea materialului lemnos, uscarea acestuia, și până la pictarea, respectând dogmele bisericești, a acestor icoane. Poate de aceea, prețurile exponatelor pare mare, însă aceste prețuri nu reflectă nici pe departe munca, pasiunea și dragostea de frumos și pentru păstrarea tradițiilor depuse de meșterii populari”, ne-a declarat cunoscutul artizan popular Dan Horga.

test

Related Articles

Back to top button