Social

Și totuși, menirea spitalului e alta – Familia unei bătrâne cu Alhzeimer acuză spitalul bârlădean că aceasta a plecat de la Urgențe, rătăcind singură pe străzi

de Daniel MICU

O batrana, de 72 de ani, bolnava de Alhzeimer a ratacit ore in sir pe strazile Barladului, abia spre seară fiind găsită la 3 km distanță de spital, de către  rudele ei, venite de la Brasov. Femeia, din comuna Banca, era dezorientata, înfrigurata si obosita. Copiii batranei cer acum explicatii cadrelor de la Urgente, locul de unde femeia a disparut. La randul lor, cei din conducerea spitalului spun ca batrana a fost adusa de ambulanta si de politie de trei ori în trei zile, nu era însoțită de niciun membru al familiei și nici nu era caz de internare. A pretextat că merge la toaletă și s-a făcut nevăzută.

Duminică, soțul batranei a sunat la 112 si a solicitat o ambulanta, deoarece femeia, diagnosticata in urma cu mai putin de trei luni de zile, cu Alhzeimer, era agitata. Medicii de la Urgente nu au considerat ca se impune internarea in acest caz si intrucat bolnava nu era insotita, a ramas peste noapte in spital, in speranta ca a doua zi va veni cineva din familie dupa ea. Luni, batrana s-a facut nevazuta si toata lumea a inceput sa o caute. In cursul zilei, un barladean a sunat la 112 si a anuntat ca o femeie imbracata in haine de spital si care nu e coerenta se afla la el in curte. Era vorba de pacienta de 72 de ani, care a ajuns din nou la Urgente. Marti dimineata, medicul de garda a sunat la 112 si a cerut ajutorul politiei, dupa ce, din nou, femeia se facuse nevazuta. Si sotul ei a facut sesizare la politie cu privire la disparitia ei si s-au reluat cautarile prin oras. Copiii batranei, care locuiesc in Brasov, au ajuns in cateva ore la Barlad, speriati la gandul ca mama lor este in pericol, mai ales ca aceasta nu cunostea orasul, era sumar imbracata, iar afara nu era mai mult de 7-8 grade. Spre seara, rudele au gasit – o în zona Bariera Puiești. Era inghetata de frig si nu intelegea ce i se intampla.

Familia a decis sa o duca direct acasa, la Banca. Oamenii cauta solutii sa o poata interna intr un centru de specialitate.

fii-batrana-alhzeimerCeea ce ridică semne de întrebare este cum de femeia a fost trimisă pur și simplu cu ambulanța la spital de către familie, în condițiile în care toți membrii acesteia știu că boala gravă de care suferă nu îi permit să comunice cu cei din jur, memoria fiind grav afectată. Mai mult, se știe că Alhzeimer este o afecțiune care se tratează în centre de specialitate, iar spitalul din Bârlad nu este un asemenea centru. Un alt aspect de care familia unui bolnav de Alhzeimer ar trebui să țină cont este că se impune obligatoriu ca acesta să aibă însoțitor, iar a-l urca într-o ambulanță și având așteptări ca alții să-și asume responsabilitatea îngrijirii lui este un gest care poate pune bolnavul în pericol mai mult decât o poate face oricine altcineva.

”Acesta nu este caz de internare. Niciodata nu a fost. Se impune prezența unei persoane speciale care să îngrijească un asemenea pacient. Compartimentul de Urgențe nu e un sector care să supravegheze astfel de cazuri. Cu toate acestea, femeia a fost supravegheată de asistenta si paznic. La un moment data a venit urgent cod rosu și toata lumea a fost mobilizată pe acea urgență. Ea a spus că merge la toaletă și a dispărut. Aparținătorii trebuie să știe că, dacă vor să o ajute, să nu o lase nesupravegheată. Aici, la spital, nici nu sunt medicamente pentru boala asta. Familia e cea interesata si trebuie sa caute mijloacele pentru a-i crea bolnavului un mediu protectiv. ”, a declarat Adrian Gheorghiu, purtătorul de cuvânt al spitalului bârlădean.

Mihai Lupu, unul dintre fiii bătrânei spune că nu are ce să-și reproșeze, dar că spitalul ar fi putut avea grijă de mama lui: ”Mama putea fi omorâta, calcata, putea muri de frig. Îi dau afara ca pe niste caini. Nu ii intereseaza. E neglijenta, nu neatentie. Multe cazuri s-au intamplat si i-au gasit pe camp morti sau mancati de animale. Asa m-am si gandit. Era departe de casa, nu cunostea, putea ajunge oriunde.

Celălalt fiu, Ioan Lupu: ”Nu inteleg de ce nu recunoaste cineva ca a gresit. A fost data in urmarire. Poliția nu a gasit o, spitalul nu. Noi am găsit-o. Cum sa plece din spital nesupravegheata? Vom face o plangere la Colegiul medicilor, nu se poate asa ceva”.

Related Articles

One Comment

  1. Familia este responsabila de soarta femeii. Cine sa o supravegheze? Cum sa lasi un bolnav in grija altor oameni? Familia este cea nepasatoare.

Back to top button