Ce coincidență fericită, fără nicio legătură cu PSD! Examene fără contracandidați la Inspectoratul Școlar Județean
Recent, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui a scos la concurs posturile de inspector general adjunct și de director al Casei Corpului Didactic (CCD), iar întâmplarea a făcut ca singurii candidați care vor da examene pentru aceste funcții să fie cei care deja le ocupă. Cei doi s-au înscris aproape simultan, în ultima zi de depunere a dosarelor, la finele programului ISJ: pe funcția de adjunct al ISJ candidează Maria Ciulei, în prezent inspector școlar general adjunct, iar pe funcția de director al CCD va concura Cristinel Popa actualmente manager al instituției amintite.
Reamintim că aceeași coincidență ”neașteptată” s-a observat și în cazul Gabrielei Plăcintă, inspector școlar general, care nu a avut contracandidat la examenul pe care l-a susținut în 2015. Absolut întâmplător, atât Gabriela Plăcintă cât și Cristinel Popa sunt membri activi PSD. În ceea ce o privește pe adjuncta Ciulei, aceasta a intrat în organigrama ISJ acum câțiva ani tot cu sprijinul PSD. De același partid sunt ancorați alți 10 dintr-un total de 22 de inspectori școlari de specialitate. De asemenea, trei inspectori școlari au fost promovați la ISJ cu ajutorul Gabrielei Plăcintă, din rândul cadrelor didactice din zona Bârlad. Telefonic, Maria Ciulei ne-a declarat că nu-și poate explica de ce nu are nici un alt contracandidat.
Cu câteva luni înainte de examenul pentru șefia ISJ, în februarie 2015, Gabriela Plăcintă declara în presa vasluiană că dacă se va înscrie la concurs, ar fi firesc să aibă contracandidați și că există câteva sute de cadre didactice care ar putea ocupa funcția de inspector școlar general. Realitatea este însă alta, nefirească, deoarece atât la examenul din 2015 pentru fotoliul de inspector general, cât și la concursul pentru funcția de adjunct ISJ și director CCD nu au existat decât funcția și candidatul.
Le ținem pumnii strânși celor care au intrat în concurs și le urăm să iasă pe primul loc.
”Este evident că cei cu susținere pe linie de partid au prioritate”
Sorin Țiplea, liderul Uniunii Sindicatele „Didactica” Vaslui, este printre primele cadre didactice din județ care au făcut demersuri contra mariajului dintre politic și educație. Țiplea ne-a declarat că nu este nimic grav în faptul că la un concurs participă un singur candidat, ci modul în care se face în realitate evaluarea lui. El a precizat că în prezent, unele cadre didactice primesc titlul de expert în management pe baza întocmirii de dosare și nu în urma susținerii unui concurs național dur, așa cum ar fi firesc.
De asemenea, în viziunea lui Țiplea, modul în care este percepută conducerea sistemului educațional este responsabil de apariția unor situații de tipul un singur candidat pe un singur loc: „Oamenii nu au încredere în sistem. S-a înrădăcinat concepția că doar cu susținere politică se poate ocupa un post de conducere. Aceste convingeri sunt firești, căci atât timp cât Ministerul este condus politic, este evident că cei cu susținere pe linie de partid au prioritate”, a declarat Țiplea.
Practic, pentru a câștiga un concurs ce vizează numirea pe un post de conducere în învățământ, candidații susțin un interviu, le sunt evaluate dosarele și dau un examen scris. Din aceste trei probe, cei neafiliați politic au toate șansele să pice interviul, o probă esențială și singura care nu poate fi contestată. (Bogdan RUSU)