altex
National

Start la banii europeni: Mici afaceri in confectii, constructii, software, sali de fitness, cu 25.000 – 200.000 de euro, finantare UE si de stat. Descarca ghidul oficial

Antreprenorii care au mici afaceri in domenii dintre cele mai diverse, de la constructii si confectii pana la productie de software, depanare de calculatoare si sali de fitness, vor putea cere fonduri europene si de la stat intre 25.000 de euro si 200.000 de euro, in perioada 27 iulie – 27 august 2016, in cadrul unei linii de finantare destinate microintreprinderilor, pentru care joi a fost publicat Ghidul solicitantului in forma oficiala.

Vorbim despre foarte asteptata linie de finantare Prioritatea de investitii 2.1 A, Microintreprinderi, din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, gestionat de Autoritatea de management POR din subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

Conform Ghidului solicitantului, pot fi depuse cereri de finantare inceand cu data de 27.07.2016, ora 12:00, pana la data de 27.01.2017, ora 12:00.

Perioada de depunere a proiectelor poate fi redusa in cazul in care bugetul apelului este consumat mai devreme, arata MDRAP.

Cererile de finantare se vor depune exclusiv prin aplicatia electronica MySMIS, disponibila la adresa web http://www.fonduri-ue.ro/mysmis.

test

Pentru depunere, este necesara semnatura electronica.

Cati bani pot primi antreprenorii

Valoarea eligibila a proiectului trebuie sa fie de minimum 25.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb InforEuro valabil la data lansarii apelului de proiecte. Valoarea maxima a ajutorului, in regim de minimis, este de 200.000 de euro.

Cuantumul finantarii nerambursabile solicitate trebuie sa reprezinte maximum 90% din valoarea eligibila a proiectului.

Valoarea eligibila a investitiei reprezinta suma cheltuielilor eligibile incluse in proiect.

Initial, in dezbaterea publica, s-a discutat despre finantarea integrala a priectelor din fonduri publice, insa ulterior s-a introdus obligatia solicitantului de a asigura minimum 10% din proiect, din contributii proprii.

Cei care vor veni cu finantari proprii mai mari de 10% la proiect isi vor mari sansele de a fi selectati.

Practic, antreprenorul trebuie sa efectueze initial cheltuieli din surse proprii, iar apoi, gradual, poate cere statului sa i le deconteze, in cuantumul ajutorului nerambursabil obtinut.

In total, in acest apel de proiecte, vor fi pusi la bataie 234 milioane euro, din care 199 de milioane de euro de la Comisia Europeana si 35 de milioane de euro din bugetul de stat.

Cine va putea primi banii europeni

De la bun inceput, trebuie mentionat ca firmele din Bucuresti si judetul Ilfov NU vor putea beneficia de acest sprijin nerambursabil.

Celelalte 7 regiuni de dezvoltare vor avea alocate sume diferite din anvelopa finantarii valabile in acest apel de proiecte:

Locul de implementare a proiectului este situat în mediul urban, în regiunea de dezvoltare în care a fost depusă cererea de finanțare.

Firmele care vor putea accesa banii europeni trebuie sa aiba vechime de cel putin 1 an si sa desfasoare activitati in anumite domenii. Codurile CAEN acceptate acopera o larga paleta de afaceri in productie si servicii, de la constructii, confectii, pana la depanare de calculatoare, software, reprezentare media, sali de fitness etc.

Investitiile eligibile pentru co-finantare prin acest program includ:

  • Construirea, modernizarea, extinderea spatiului de productie/ prestare servicii
  • Dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line.

Taxa pe valoare adaugata este eligibila (se deconteaza din fonduri publice), atata vreme cat nu este deductibila – a declarat directorul programelor europene din MDRAP, Gabiel Friptu.

Unul dintre documentele pe care le cerem este aceasta incadrare proprie a fiecarei microintreprinderi daca este sau nu platitoare de TVA, pentru ca apoi noi sa verificam cu ANAF daca este corecta postura. In general, in programul trecut majoritatea solicitantilor au fost platitori de TVA” – a mai spus oficialul.

Regulile jocului la batalia pentru banii europeni

Guvernul estimeaza ca din cei 234 milioane de euro va ajuta circa 1.200 de firme in urma apelului de proiecte destinat microintreprinderiilor.

Acest apel de proiecte este unui competitiv, cu depunere la termen. Aceasta inseamna ca, spre deosebire de cadrul financiar precedent, solicitantii NU vor mai fi selectati pe principiul primul venit – primul servit, ci vor fi lasati sa depuna proiectele in perioada data, iar apoi vor fi selectate cele ai bune dintre acestea, in functie de punctaj, au dat asigurari oficialii guvernamentali.

In cadrul acestui apel, proiectele pot fi depuse doar in perioada de 6 luni mentionata mai sus. Perioada poate fi insa redusa in cazul in care bugetul apelului este consumat mai devreme.

Selectia proiectelor se va realiza, in principiu, astfel:

  • Cererile de finantare depuse in primele doua luni ale apelului vor parcurge etapele de verificare a conformitatii administrative si eligibilitatii si evaluare tehnica si financiara, urmand a fi direct contractate cele care au obtinut cel putin 85 de puncte (pragul de calitate) si care se incadreaza in alocarea financiara disponibila pentru acest apel.
  • Daca alocarea financiara disponibila nu este acoperita, restul proiectelor care au obtinut intre 50 si 84 de puncte, vor fi mentinute in competitia cu proiectele din lunile urmatoare.
  • Cererile de finantare depuse in urmatoarea luna (i.e. luna 3 de depunere), vor parcurge etapele de verificare a conformitatii administrative si eligibilitatii si evaluare tehnica si financiara. Proiectele care au obtinut cel putin 80 de puncte (noul prag de calitate) atat din prima transa (din cele mentinute in competitie) cat si din transa curenta, vor fi contractate daca se incadreaza in alocarea financiara ramasa disponibila.
  • Daca alocarea financiara disponibila nu este acoperita, restul proiectelor care au obtinut intre 50 si 79 de puncte (provenind din ambele transe), vor fi mentinute in competitia cu proiectele din lunile urmatoare.
  • Proiectele care obtin mai putin de 50 de puncte sunt respinse.

Sursa: startupcafe.ro

Related Articles

Back to top button