Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” Vaslui organizează sâmbătă prima ediție a Concursului Național Școlar de șah „In Memoriam Elisabeta Polihroniade”- echipe mixte
Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” Vaslui, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, Clubul de Șah „Elisabeta Polihroniade”, Centrul Județean de Resurse și Asistentă Educatională Vaslui, cu sprijinul Consiliului Județean Vaslui, Primăria Municipiului Vaslui și Asociația Județeană de Șah Vaslui organizează sâmbătă, de la ora 9.00, Concursul Național de Șah „In Memoriam Elisabeta Polihroniade”- echipe mixte, ediția I. Invitat de onoare va fi Emil Dănuț Gabăr, președinte al ACS „Elisabeta Polihroniade” București.
Este pentru a șaptea oară când acest concurs se organizează la Vaslui, dar prima în care Elisabeta Polihroniade nu va fi alături de micii campioni. Aceasta nu a mai putut arbitra concursul de anul trecut datorită sănătății șubrezite, iar în luna ianuarie s-a stins la vârsta de 81 de ani, după ce a pierdut lupta cu o boală necruțătoare.
Vor concura aproximativ 80 de copii din șase județe: Bacău, Cluj, Galați, Iași, Neamț și Vaslui. Aceștia provin de la școli speciale și de masă, atât învățământ primar cât și licee. Din Vaslui participă liceele Mihail Kogălniceanu, Ștefan Procopiu și Liceul Ion Mincu, dar și clubul de șah „Sergentul” și elevi de la învățământul gimnazial.
Câștigătorii vor merge la concursul național de la Olănești, care va avea loc pe 17 – 18 iunie, acolo unde indiferent de rezultatele obținute, va participa și Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” Vaslui.
„Jocul va fi pe echipe în trei runde, iar câștigătorii vor primi diplome individuale, dar și medalii și cupe pe echipă. Așteptăm ca elevii câștigători să fie mai buni decât în anii precedenți. Din păcate pentru a merge la Olănești sunt niște cheltuieli de suportat pentru că deplasarea și-o asigură școlile, motiv pentru care va rămâne de văzut ce vor hotărâ acestea, dar și părinții copiilor. Cazarea la Olănești este gratuita”, ne-a declarat profesoara Doinița Grigore, responsabilă cu organizarea competiției.
Cea mai importantă șahistă din România, Polihroniade a câștigat nouă medalii olimpice ca jucătoare și a participat la zece ediții ale Jocurilor Olimpice, dintre care la opt a fost arbitru internațional. A câștigat șapte titluri de campioană a României și a participat la peste 150 de turnee internaționale. Pentru activitatea sa a primit Ordinul Meritul Sportiv (1967) și Medalia Națională Serviciul Credincios (2000), fiind înscrisă și în Cartea de Aur a Federației Internaționale de șah (FIDE). (George PROCA)