Pentru ce sunt microbuzele școlare? Mii de copii privați de drepul la cunoaștere
Mii de copiii din mediul rural sunt privați de autoritățile locale de posibilitatea de a participa la evenimentele organizate la nivelul instituțiilor de cultură de la nivel județean. În timp ce microbuzele școlare sunt folosite pentru a căra buletinele de vot din secțiile de votare la sediul Biroului Electoral de Circumscripție Județean, majoritatea școlilor din mediul rural refuză să îi transporte pe elevi la evenimente cultural-artistice, motivând acest lucru cu faptul că legea le-o interzice. Realitatea este că foarte mulți dascălii nu-și fac datoria.
La nivelul conducerii unităților de învățământ, mulți se scuză, afirmând că sunt obligați să folosească mijloacele de transport doar pentru transportul elevilor la cursuri, pe raza comunelor. În acest fel, copiii nu au șansa de a fi prezenți la concerte, spectacole de teatru sau lansări de carte, care le sunt dedicate. Una dintre instituțiile care organizează zeci de evenimente care ar putea schimba modul în care copiii percep lumea este Biblioteca Județeană “Nicolae Milescu Spătaru” din Vaslui, iar Gelu Bichineț, directorul instituției ne-a confirmat faptul că foarte puțini copii din mediul rural sunt prezenți la evenimentele organizate.
Deși mulți cunosc faptul că cei din conducerea Bibliotecii organizează zeci de evenimente culturale dedicate micuților, puțini știu că la aceste evenimente participă, preponderent, preșcolari și elevi din municipiul Vaslui. De ce nu ajung copiii de la sate la evenimentele care le sunt dedicate? “Eu am permis folosirea microbuzului spre Vaslui sau Bârlad, unde au loc întreceri sportive sau evenimente culturale. Ansamblul nostru a fost și la Iași. Sunt primari care folosesc microbuzele doar la nivel local, dar eu nu. Dacă este în interes școlar, doar în interesul copiilor, nu am nimic împotrivă. Nu ne-a oprit nimeni să folosim microbuzul pentru deplasări în afara comunei. Noi avem două microbuze școlare și unul al Primăriei, al Centrului de zi pentru copii. Avem cu ce să ne trimitem copiii la evenimentele care țin de activitatea școlară. Copiii noștri au avut concursuri la Vaslui, la Bârlad, pe diverse teme: literatură, matematică sau altele și cum să nu îi duci acolo?”, ne-a declarat Temistocle Diaconu, primarul comunei Pădureni. Cu alte cuvinte, se poate asigura transportul copiilor, oriunde. Totul ține de dascăli. Iar de cele mai multe ori, dascălii au cu totul alte preocupări, care țin mai mult de activitatea sindicală și de salarii.
Este de-a dreptul tragic faptul că mii de copii mediul rural nu au vizitat în viața lor o bibliotecă județeană, nu au privit o piesă de teatru și nu au participat la un concurs de desen. Este inadmisibilă, de asemenea, situația în care tinerii din mediul rural nu au luat contact, niciodată, cu o personalitate culturală, deși la Biblioteca Județeană au loc săptămânal, întâlniri cu profesori doctori în litere de la Iași, care vin la Vaslui să dialogheze cu tinerii pe teme care i-ar interesa chiar și pe analfabeți.
“Doream să îmi înscriu copilul la grădinița din sat, însă mai mulți vecini mi-au spus să îl înscriu la Vaslui, căci aici nu se face nimic. Una dintre prietenele mele mi-a spus că fiica ei, deja la grădiniță, a învățat cântecele acasă nu la grădiniță. Acolo educatoarea îi pune zilnic să coloreze și asta e tot. Aș dori pentru copilul meu altceva, să vadă un teatru de păpuși, să învețe cântecele, poezii, să văd o schimbare în bine la el. Știu că la Vaslui educatoarele se implică foarte mult, unele având fel-de-fel de proiecte, altele participă la tot soiul de concursuri. Mă doare însă inima de necăjiții aceștia care rămân în sat și de care nu se ocupă nimeni. Nu mi se par egale șansele pe care le au cei de la sat cu cei din oraș”, ne-a declarat A.C., una dintre mămicile nemulțumite de activitatea educativă din mediul rural.
Cu toate acestea, la evaluările Inspectoratului Școlar Județean, dascălii din mediul rural au mai tot timpul calificative de invidiat. (Bogdan RUSU)