În spitalul reabilitat cu 15 milioane de euro, aerul condiționat a fost înlocuit cu cearșafuri ude în ferestre și comprese cu apă rece
Peste 700 de pacienți și cadre medicale ale Spitalului Județean Vaslui, reabilitat cu 15 milioane de euro, fonduri europene, sunt obligați să suporte disconfortul creat de caniculă, după ce conducerea unității sanitare a decis oprirea sistemului de climatizare, pentru cel puțin două-trei săptămâni, din cauza subdimensionării acestuia.
Situație disperată la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Sistemul de climatizare a corpului principal cu cinci etaje, realizat în cadrul programului de reabilitare a unității medicale cu fonduri europene, în valoare de 15 milioane de euro, a fost oprit după ce s-a constatat că acesta este subdimensionat. În consecință, cei peste 400 de pacienți și 300 de cadre medicale care sunt cazate sau care își desfășoară activitatea în spital sunt obligați să suporte disconfortul creat de caniculă.
Saloanele, unde temperaturile depășesc 30 de grade, au devenit adevarate saune. Zi si noapte, bolnavii si personalul infrunta temperaturi infernale cu metode empirice: usi deschise, prosoape, evantaie, cearșafuri ude în geam, comprese cu apă rece si apa rece. Noptile su insa sufocante si cei mai afectati sunt bolnavii operati. Multi pacienti au cerut sa fie externati, insa ambulantele nu contenesc sa aduca la spital zeci de persoane, majoritatea cu boli cronice decompensate sau afectate de canicula.
”E foarte cald. Cu prosopul ne facem vant. Cred ca sunt peste 35-37 în saloane. Eu tot de la caldura am ajuns aici. Nu am voie sa stau in soare. E chinuitor, dar… ce să facem?”, spune unul dintre pacienții spitalului.
Personalul spitalului suferă alături de pacienți. Dr. Carmena Piseru, de la UPU, ne-a declarat: ”Și nouă ne este cald. Sqmbăta, în 12 ore au fost 150 prezentări. Pacienților le e greu, au patologie cardio- vasculara, pulmonară. Angajaților, de asemenea. Ne desfășuram activitatea în condiții grele. Nu am pus termometrul să nu ne impresioneze cât de sus urca mercurul.Tinem geamurile si usile deschise, sa facem curent. E foarte greu. Am cumparat apa. Am pus-o la frigider si ne hidratam”.
Ana Rinder, managerul SJU Vaslui, explică situația: ”Odată cu punerea în funcțiune a sistemului de climatizare în cursul anului trecut, s-au constatat disfuncționalități, pe toată perioada verii existând peste 800 de erori. În consecință, acum am decis oprirea sistemului pentru a nu risca degradarea acestuia”..
Pentru remedierea problemei, conducerea spitalului vasluian a spus că are nevoie de cel puțin două-trei săptămâni.
”Pentru eficientizarea sistemului de climatizare, specialiștii au decis că mai trebuie încă două pompe care, din păcate, nu se găsesc în România. De aceea, durata aducerii acestora din străinătate durează două-trei săptămâni, perioadă în care vom amenaja spațiul unde urmează a fi instalate. Însă, din păcate, căldura nu așteaptă, iar disconfortul creat este maxim atât pentru pacienți cât și pentru personalul medical. Nu putem monta alte aparate de aer conditionat, proiectul european nu ne da voie sa facem modificari la fatade timp de 5 ani de zile. Metodele prin care trecem peste perioada aceasta de canicula sunt cele empirice, de dinainte de modernizarea spitalului”, susține managerul Ana Rinder. (Ionuț PREDA, Daniel MICU)