de Răzvan CĂLIN
Judecătorii vasluieni au decis să aprobe contestația formulată de procurorii bârlădeni și au decis instituirea măsurii de control judiciar în cazul psihologului DGASPC Vaslui.
Psihologul Ionel Brătianu a fost pus sub control judiciar, conform unei decizii a Tribunalului Vaslui emisă joi, 30 iunie. Judecătorii vasluieni au admis, astfel, contestația procurorilor bârlădeni care au atacat decizia inițială a Judecătoriei Bârlad prin care Brătianu era lăsat în libertate.
Iată cum sună decizia Tribunalului Vaslui: ”În baza art. 204 Cod de procedură penală, admite contestația formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, desființează în parte încheierea nr. 32/24.06.2016 în ceea ce îl privește pe inculpatul Brătianu Ionel. Dispune luarea față de inculpatul Brătianu Ionel a măsurii preventive a controlului judiciar pentru o durată de 60 de zile începând cu data de 30.06.2016 și până la data de 29.08.2016 inclusiv. În baza art. 215 alin. (1) C. proc. pen., pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi și libertăți, de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței; c) să se prezinte la Poliția municipiului Bârlad conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat”.
Conform aceleiași decizii, pe timpul controlului judiciar, șeful CPRUCANE (Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat și Exploatat) Bârlad, va trebuie să respecte cu strictețe câteva reguli: să nu depășească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar; să nu se apropie de persoana vătămată și părinții acesteia și nici de inculpații Cristian Butnaru și Maria Ghintuială, să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nici o cale; să nu exercite profesia de psiholog judiciar și să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, respectiv psihologie judiciară; să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
Orice încălcare a acestor obligații va atrage după sine luarea măsurii arestului la domiciliu sau chiar arestarea preventivă a psihologului DGASPC.
Brătianu este acuzat de procurorii bârlădeni că i-ar fi favorizat, prin expertizele sale de specialitate, pe cei doi indivizi – Butnaru (24 de ani) și Ghintuială (48 de ani). Aceștia, la rândul lor sunt cercetați penal pentru că în urmă cu un an au sechestrat și violat o minoră în vârstă de 17 ani din comuna Gherghești. Anchetatorii susțin că între familia lui Butnaru (respectiv părinții acestuia) și psihologul Brătianu ar exista o strânsă relație de prietenie. Șeful Centrului de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat și Exploatat (CPRUCANE) Bârlad este acuzat că la solicitarea părinților lui Butnaru, ar fi realizat anumite expertize de specialitate care să îi ajute pe cei doi și, astfel, să poată scăpa de urmărirea penală. Se pare că Brătianu a vrut să convingă organele judiciare ce anchetau acest caz că, în realitate, minora nu a fost violată și că la mijloc ar fi vorba de un act sexual consimțit de fată. Pentru acest lucru, procurorii au reținut în sarcina psihologului DGASPC Vaslui comitere infracțiunii de favorizare a făptașului.
Tot ieri, aceeași instanță de la Tribunalul Vaslui a respins cererea lui Butnaru de a i se anula decizia judecătorească inițială în urma căreia a fost arestat preventiv. De asemenea, a menținut măsura inițială de arest la domiciliu în cazul lui Ghintuială.