La Bârlad va exista, în curând, o asociație a femeilor cu simț civic. Carolina Boroș, soția noului primar, prima ieșire publică!
După mai multe încercări de a se înființa la Bârlad o asociație a femeilor care să se implice în viața civică a urbei, lucrurile încep să prindă contur. Sâmbătă, 2 iulie, 20 de femei din Bârlad s-au întâlnit și au discutat despre înființarea unei asociații de femei, care își propune să promoveze dezvoltarea economică, socială și culturală a municipiului Bârlad. Inițiativa aparține unei bârlădence, Mioarei Timofte, reprezentantă a societății civile, fost candidat pentru funcția de consilier independent la alegerile de pe 5 iunie, care, împreună cu Asociația Femeilor Întreprinzătoare din România (AFIR), cu sediul la Galați, a organizat la fârșitul săptămânii trecute sesiunea de networking „Bârladul, încotro?”.
Întâlnirea femeilor care vor să se implice în bunul mers al orașului a avut loc la o terasă din Bârlad
„AFIR susține dezvoltarea antreprenorială, educă în acest spirit femeile și se implică în atragerea acestora către acest domeniu important în care ele au un cuvânt de spus. Nu este o asociație feministă. Recunoaștem că bărbații sunt mai bine reprezentați în activitatea antreprenorială, femeile fiind mai puține, având în vedere că sunt mult mai ocupate decât bărbații. Femeile, însă, au un atu: își doresc foarte mult să ajute oamenii”, a declarat Gabriela Chiriac, membru fondator al AFIR, prezentă la Bârlad alături de alte două fondatoare ale asociației – Nicoleta Nistor și Mariana Frunză.
Prezența la Bârlad a celor trei reprezentante AFIR a însemnat un imbold pentru bârlădencele ce vor să pună bazele unei asociații de femei care să lupte pentru interesele orașului.
„Atunci când am avut ideea înființării unei asociații de femei m-am gândit la puterea pe care o au și la seriozitatea cu care se pot implica. Scopul asociației este acela ca membrele ei să găsească oportunități pentru dezvoltarea orașului. Pot fi accesate fonduri europene cu care să ajutăm copiii, bătrânii, dar cu care să putem realiza și unele investiții. Orașul este unul eminamente cultural și mă gândesc la faptul că putem, de exemplu, reabilita unele monumente istorice aflate în paragină. Am încredere în femeile care au fost prezente la prima noastră întâlnire și care sunt deja membre fondatoare”, a declarat Mioara Timofte, inițiatoarea proiectului.
Sâmbătă, s-a discutat în principiu despre înființarea asociației, urmând ca într-un timp foarte scurt să se facă demersurile pentru alegerea denumirii, dobândirea personalității juridice, astfel încât asociația să poată să funcționeze legal cât mai curând.
La eveniment au participat femei din toate categoriile sociale, reprezentante ale unor ONG-uri, o reprezentantă a Consiliului Județean al Elevilor Vaslui, reprezentante ale mediului de afaceri, Carolina Boroș, soția actualului primar, prezent și el la eveniment. Acesta a ținut să încurajeze inițiativa înființării unei astfel de asociații.
„Este o inițiativă lăudabilă, și vă mulțumesc din suflet că v-ați gândit la ea. Femeile participă alături de bărbați la viața societății, uneori poate chiar mai mult. Am încredere în dăruirea și în puterea lor de a face lucruri cu mai mult simț de răspundere, știut fiind faptul că sunt mai conștiincioase decât bărbații. Noi, bărbații, avem ce învăța de la ele, așa că sunt convins că prin activitatea în această asociație ne vor demonstra ce și cât pot”, a spus primarul Dumitru Boroș. (Mihaela NICULESCU)