AdministratieSocial

Fără precedent: Bârladul, în pericol de a rămâne fără apă pe timp nelimitat! Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean: ”Nu știu, nu țin minte toate prostiile!”

de Simona MIHĂILĂ

Situație de o gravitate fără precedent în ultimii 26 de ani la Bârlad, unde orașul este în pericol de a rămâne fără apă potabilă pe o perioadă pe care nimeni nu o poate estima. Informația este ținută departe de urechile opiniei publice de către responsabilii Consiliului Județean (CJ), instituția în mâinile căreia stă rezolvarea problemei.

Instalația electrică ce pompează apa de la barajul Cuibul Vulturilor la Bârlad poate ceda definitiv în orice clipă, fără șanse de a putea fi reparată. Semne că se apropie de colaps au tot apărut în ultimii ani, dar niciodată situația nu a fost mai gravă ca acum.

Surse din interiorul Aquavas Bârlad au declarat, pentru Est News, că în ultimele două săptămâni, instalația electrică a cedat de trei ori, reparațiile necesitând câte 6-7 ore. Pentru ca populația să nu rămână fără apă pe timp de caniculă, conducerea Aquavas a decis să apeleze la rezerva de apă a orașului.

Rezervoarele pot alimenta orașul vreme de 6-8 ore, în caz de urgență. Dar dacă reparațiile la rețeaua electrică ar fi durat mai mult, oamenii ar fi rămas fără apă, pur și simplu. Cel mai negru scenariu, cel care va deveni realitate fără doar și poate, este acela în care nu vom mai avea ce repara”, a declarat o sursă din interiorul Aquavas.

Instalația electrică de pompare de la barajul Cuibul Vulturilor a fost construită în 1990. În acest moment, potrivit specialiștilor, nu mai poate fi nici exploatată, nici reparată, nici întreținută.

”În orice moment, orașul poate rămâne fără apă, ca să nu ne mai ascundem după deget. De trei ori în două săptămâni e mult. Niciodată nu a murit de atâtea ori într-o perioadă atât de scurtă. Semnele că inevitabilul se apropie sunt mai mult decât clare”, a mai spus sursa noastră.

Rezolvarea stă în mâna Consiliului Județean

cuibul-vulturilor-barajRezolvarea problemei stă în mâinile Consiliului Județean (CJ), pe masa căruia se află toată documentația și care, a avut până acum, două-trei tentative de a înlocui rețeaua electrică de la Cuibul Vulturilor. Firma care și-a câștigat prin licitație dreptul de a realiza investiția a abandonat lucrările din cauză că nu a mai primit bani de la CJ.

Se pare că în acest moment nu banii sunt problema, ci proiectul tehnic pentru partea electrică. Acesta trebuie refăcut, întrucât cel vechi este depășit, în sensul că pompele funcționează la o tensiune de 0,4 kilovolți (kv). Specialiștii recomandă ca tensiunea să fie de 6,3 kv, întrucât exploatarea s-ar face cu costuri mult mai mici, costuri ce se reflectă în prețul apei.

În 2008, când a fost realizat proiectul, în România nu existau piese de schimb pentru o instalație modernă. Între timp, după ce porțile Europei au fost deschise, aceste piese nu mai apar ca fiind de import, Aquavas având posibilitatea să le achiziționeze de oriunde din spațiul european.

Vasile Ungureanu, directorul Aquavas Bârlad, ne-a declarat: ”Eu am făcut hârtii în nenumărate rânduri la CJ. Instalația nu mai poate fi reparată întrucât nu se mai găsesc piese de schimb. Suntem în așteptarea soluționării problemei”.

”Aveți grijă că am înregistrat discuția! Ca să știți și dumneavoastră”

Am vrut să le cerem reprezentanților CJ mai multe lămuriri despre această investiție și despre motivele acestui blocaj care pune în pericol alimentarea cu apă a zeci de mii de cetățeni ai Bârladului.

În loc de explicații civilizate am primit încă o mostră a felului cum înțeleg funcționarii publici care-și duc veacul sub aripa corcolitoare a lui Dumitru Buzatu, șeful CJ Vaslui, să-și facă datoria. Cezar Aftinescu, consilierul lui Buzatu și unul dintre cei care răspund de investiția de la Bârlad, nu a înțeles nici până în acest moment că farfuria de ciorbă pe care o mănâncă este plătită de cetățeni. Ca o dovadă că nu poate face diferența între tarlaua lui și serviciul plătit de noi, omul nu s-a putut abține de la miștocăreli și istericale.

Pe motiv că nu are voie să vorbească să dea informații, ne-a trimis să vorbim cu purtătorul de cuvânt al CJ, deși instituția nu are purtător de cuvânt. La final, exasperat de întrebările noastre, Aftinescu a izbucnit: ”Cu ce drept m-ați sunat dumneavoastră pe mine?”.

Și, bineînțeles, nu au lipsit încercările de intimidare: ”Aveți grijă că am înregistrat discuția! Ca să știți și dumneavoastră”.

Și dacă știm, ce? Noi nu avem nimic de ascuns, domnule consilier de președinte de CJ, plătit din banii noștri. Ba chiar vă invităm să o faceți publică, poate reușiți să vă umpleți de penibil mai mult decât am intenționat noi.

Dumitru Buzatu: ”Lăsați-mă cu prostii din astea”

buzatuȘeful său, Dumitru Buzatu (care este și președintele organizației județene a PSD) a încercat să ambaleze subiectul în poleiala strălucitoare care-i asigură, de regulă, succesul în campaniile electorale: ”Noi suntem într-un program, executăm programul ăsta prin Aquavas. În măsura în care operațiunea se derulează într-un mod corect, din punct de vedere legal, dacă sunt resurse financiare, atunci rezolvăm”.

Întrucât a sugerat că ”resursele financiare” ar putea fi o problemă, am dorit să aflăm mai multe detalii. Dar, la fel ca pe Cezar Aftinescu, nici pe Buzatu nu l-au ținut nervii, oferind, până la finalul discuției, măsura considerației pe care o are pentru bârlădeni: ”Eu stau să țin minte toate prostiile? Lăsați-mă cu prostii din astea. Trimiteți scris la Direcția Tehnică. Eu nu pot să știu toate problemele care apar la Aquavas. Dacă e de competența noastră, vă dăm răspuns. Dar eu nu știu care e problema… E vorba de o remediere, sau despre ce? Că nu am datele ca să vă răspund pe loc”.

Câteva zeci de mii de oameni din județul al cărui șef Buzatu este de câteva decenii încoace ar putea rămâne fără apă chiar acum, pentru nu se știe cât timp. Iar Buzatu, recent reales în fruntea Consiliului Județean, într-o demonstrație de cinism greu de cuprins în cuvinte, consideră ”chestiunea” drept ”niște prostii” care nu merită cinstea de a le face loc în memoria sa.

Related Articles

Back to top button