Vasluiul, un județ în flăcări!
de Răzvan CĂLIN
39 de incendii de vegetație uscată au fost înregistrate de pompierii militari vasluieni în decursul lunii trecute.
Pentru lucrătorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Podul Înalt” Vaslui, iulie a fost o lună extrem de fierbinte mai ales din perspectiva numărului mare de incendii de vegetație uscată înregistrate. 39 este numărul total al acestui tip de intervenții efectuate de pompierii profesioniști din județ.
”Este o creștere semnificativ mai mare față de anii trecuți. Aceste incendii au survenit ca urmare a acțiunilor de iginenizare a terenurilor fără asigurarea condițiilor pentru limitarea propagării și dezvoltării incendiilor. Nu de puține ori, intervențiile pompierilor au fost dificile, întrucât s-a lucrat în condiții de vânt și nu existau surse de apă în zonele unde s-au manifestat arderile de vegetație uscată. De asemenea, lipsa căilor de acces a îngreunat sau a făcut, practic, imposibilă ajungerea autospecialelor la locul intervenției. Trebuie atrasă atenția că nerespectarea regulilor de prevenire și reducere a riscurilor de producere a incendiilor pune în pericol atât mediul și bunurile din proximitatea zonelor afectate, cât și viața oamenilor, în mod direct sau indirect”, ne-a declarat sublocotenentul Ionuț Roșu, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui.
Specialiștii ISU atrag atenția cetățenilor să respecte un minim set de măsuri preventive care duc la evitarea producerii unor astfel de incendii. În primul rând, populația trebuie să știe că în perioadele de caniculă și secetă prelungită, arderea de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale este interzisă. În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetățenii au obligația de a solicita și obține, de la autoritățile competente, următoarele documente: permis de lucru cu focul, obținut de la primărie și aprobare de la Agenția de Protecție a Mediului. Se exceptează de la această obligație, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetățenești, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.
Prevenția e mai bună decât combaterea!
Arderea miriștilor și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantina fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici. De asemenea, arderea miriștii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:condiții meteorologice fără vânt;parcelarea miriștii în suprafețe de maximum 10 ha, prin fâșii arate; izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier, prin executarea de fâșii arate; desfășurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere și stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafețe de ardere mai mici de 5 ha a substanțelor și mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafețelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne de apă, a mijloacelor de tractare și a personalului de deservire.
Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiții meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m; desfășurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului cu foc și/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, cetățenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancțiune contravențională, cu valoare cuprinsă între 1.000 – 2.500 lei.