altex
Social

Tâlhăriile la drumul mare se țin lanț în județul Vaslui. Unii fură până și uleiul din candela!

Săraci, lenesi sau lipsiți de orice urma de educatie sau bun simt, sute de vasluieni dau iama in gospodăriile vecinilor sau necunoscutilor si fura ce le pica in mana: borcane cu dulceata, alcool, făină, găini sau porci, dar si materiale de constructii, bani sau paturile de pe pat. Mai exista o categorie de infractori, mai tupeisti si la fel de periculosi: tâlharii la drumul mare. S a întâmplat recent, la Tacuta, acolo un pusti i-a smuls din mana plasa cu pâine a unui bărbat de 81 de ani. „A fost o gluma, doamna judecător!”, si a justificat gestul golanul in varsta de 17 ani. Se află în libertate, sub control judiciar, iar politistii si localnicii speră ca acesta sa isi fi invatat lectia, desi e greu de crezut.

furtDin pacate, hotiile sunt la ordinea zilei, in judetul Vaslui. Multi dintre cei care se dedau la asemenea gesturi sunt ori nevoiti, ori puturosi, bețivi si pusi pe căpătuială, ori se distrează răscolind camarile si beciurile oamenilor. La sat se întâmplă cele mai multe astfel de infracțiuni si, nu de putine ori, proprietarii rămân cu paguba. Hotii acționează, de regula, dupa lăsarea întunericului si vizează gospodariile mai putin sau deloc protejate, ale caror proprietari sunt persoane singure sau in varsta. Asta in cazul in care sunt localnici. După ce sar gardul, insfaca păsări, grăunte, vin, oale, unelte sau rufele de pe sarma, iar daca stiu ca proprietarii nu sunt acasă, intra si in locuinte. Mai grav este atunci când dau peste oameni neputinciosi, cărora le cer pana la ultimul ban, sub amenintarea cu moartea sau sub o ploaie de lovituri. In general, pagubasii ii recunosc pe hoți, dar sunt destule cazurile in care praduitorii isi acoperă chipurile, „ca n filme”!

Pagubasii cu care am stat de vorba rememorează cu groaza momentul când au dat nas in nas cu hoțul.

„Era trecut de ora 2. M-au trezit niste bufnituri prin curte, lătra câinele din spatele casei. Imediat, m-am gandit ca a intrat cineva peste noi! Sunt bătrân, bolnav, am zis ca mai bine stau in casa! M-am trezit cu el in casa. Mi-a cerut banii, cu vocea ingrosata. I-am spus ca nu am decat 40 de lei si i-am dat pe aia. Avea o cârpă pe fata! Eram paralizat de frica. Am crezut ca o sa ma bata, dar a plecat cu banii si cu doua găini! Nu stiu cine a fost, nu l am recunoscut! Se fura de peste tot. Lumea nici nu mai reclama, ca le e frica!”, a declarat Vasile Manolache, in varsta de 76 de ani, din Puiesti.

Cei pradati sunt mulțumiți ca au scăpat nevatamati. Unii cer le ajutorul politistilor, altii evita acest lucru.

test

„Anul trecut, mie mi-au furat porcul, au venit dupa câteva saptamani din nou si mi-au furat un sac de faina, doua borcane de untura si niste ulei. Sunt foarte periculosi. Nu au ce mânca, nu muncesc, nu au bani si fura. Fura orice. Si uleiul din candela. Stai cu frica in casa. La noi s-au prins hoții. Niste golani care si făceau veacul la crasma. Vindeau ce furau pe nimica toata si cu banii isi luau bere si țigări, se duceau la discoteca. S-a ajuns rau tare. Cum se lasa întunericul, ne baricadam in case, degeaba avem caini, pentru ca ii otravesc”, a declarat Ion Scutelnicu, din Bogdanita.

La oras, furturile din apartamente s-au mai rarit, intrucat oamenii au montat la intrarile in scarile de bloc interfoane, dar si asa riscurile sunt mari. In anii din urma, la mare „cautare” erau boxele, de unde se fura cam tot: zarzavaturi, dulceturi, compoturi, obiecte diverse depozitate de proprietari in subsolul blocului.

Satui sa fie calcati de hoti, oamenii si-au asigurat boxele cu gratii sau le-au lasat de izbeliste.

Pericolul cel mare, însă, îl reprezintă tâlhăriile la drumul mare. Telefoane smulse din mana, portofele, genți sau bijuterii, dar si….produse alimentare. La finele lunii trecute,Gheorghe Picioroaga de 81 de ani din Tacuta a trait o spaima teribila, cand un adolescent l-a impins si i-a smuls plasa cu mâncare, ziua în amiaza mare. Omul nu s a pierdut cu firea si l-a dat pe golan pe mana politiei. Desi apucase sa mănânce pâinea bătrânului, băiatul de 17 ani le-a spus anchetatorilor ca a fost doar o gluma. Se afla sub control judiciar, insa oamenii din sat spun ca legilor sunt prea blânde, ca pedepsele ar trebui innasprite iar judecătorii ar trebui să nu mai fie ingăduitori cu infractorii, pentru că tocmai clemența magistratilor este unul dintre factorii principali ai propagării infracționalității în județul Vaslui.

Related Articles

Back to top button