Înțelegere între sindicate, ministrul Sănătății și cel al Muncii pe tema plății gărzilor în spitale: Este un „pas important” către normalizare în sistemul sanitar
Reprezentanții sindicatelor din Sănătate au mers luni la sediul Ministerului Sănătății pentru discuții referitoare la plata gărzilor, la ședință participând și ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, negocierile venind după ce sâmbătă medicii au fost anunțați de creșterea plății pentru gărzi.
UPDATE: Sindicatele din Sănătate au ajuns la o înțelegere în privința plății gărzilor
Sindicatele din Sănătate au avut discuții, luni, cu ministrul Sănătății și cu cel al Muncii, pe tema plății gărzilor, în final aceștia semnând o declarație comună prin care se apreciază că majorarea sumelor pentru gărzile suplimentare de la 1 octombrie este un „pas important”.
„În urma întâlnirii, repezentanții Federației Sanitas, ai Federației Solidaritatea Sanitară și ai Federației Hipocrat, împreună cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, aprecizază că oferta făcută medicilor de creștere a salariilor conform OUG20-2016 și de creștere a plății gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat este un pas important către normalizarea remunerației în sectorul sanitar”, se arată în declarația comună semnată de sindicate și de cei doi miniștri.
În document se precizează că reprezentanții sindicatelor, alături de Vlad Voiculescu și Dragoș Pîslaru, „susțin asigurarea continuității actului medical și a liniilor de gardă pe baza actelor normative aflate în vigoare”, precizând că majorarea plății gărzilor „este un angajament ferm și va fi implementat prin Ordonanță de Urgență de îndată ce Executivul va putea emite din nou acest tip de act normativ. Termenul pentru definirea pașilor legislativi este data de 1 octombrie 2016”.
„Ce facem noi astăzi este să reparăm ceva punctual. Reparăm modul în care sunt tratate gărzile în sistemul sanitar. Vorbim de remunearea gărzilor și de flexibilizarea timpului de lucru, (…) revenim la normal”, a spus ministrul Sănătății după consultări.
„Vom asigura continuitatea. Din punctul meu de vedere, noi ne-am atins ținta financiară. Este, într-adevăr, o țintă financiară amânată (..) însă ni s-a explicat destul de clar că baza legală existentă nu permite imediat această creștere de venituri. de la 1 octombrie 2016 este cu mult mai bine decât până acum. O să facem gărzile”, a declarat după negocieri Florin Chirculescu, reprezentantul Federației Solidaritatea Sanitară.
„Aceste gărzi sunt timpul liber al oamenilor. După ce și-au terminat serviciulm dacă vor să mai lucreze peste normă este alegerea lor. Noi credem că colegii noștri, cel puțin pentru luna august graficele fiind făcute, în marea majoritate a spitalelor asistența medicală de urgență va fi asigurată. Modul în care se va face plata rămâne de văzut. Sunt multe probleme juridice care trebuie rezolvate iar semnarea unui contract de muncă individual pentru timpul liber este alegerea fiecăruia”, a declarat vicepreședintele Federației Hipocrat, Eleodor Cârstoiu.
În ceea ce privește evaluarea modalităților de reglementare a veniturilor celorlalte categorii de personal din sistemul sanitar, acestea ar urma să fie discutate în cadrul consultărilor cu partenerii de dialog social din procesul de elaborare a legii salarizării unitare, problema fiind ridicată în cadrul discuțiilor de sindicate.
„Noi, cei de la Federația Sanitas, am deschis și subiecte legate de introducerea sub o forma sau alta a celorlalte categorii care nu au intrat în ordonanța 20, personalul tehnic administrativ, colegii din Direcția de Sănătate Publică, funcționarii publici, creșele și grădinițele și ridicarea sistemului de salarizare pentru colegii din asistență socialăa raportat la colegii din sistemul de sănătate. Dacă este să fiu corect față de toți colegii pe care îi reprezentăm, pot să spun că în continuare un ochi râde și unul plânge. Avem destul de multe categorii profesionale pentru care trebuie să găsească reprezentanții Guvernului soluții. (…) am atras Avem promisiunea că începând cu 1 septembrie se va discuta pe noul proiect de lege de salarizare”,a declarat Marius Sepi, reprezentant al Federației Sanitas.
„Vrem ca după 1 octombrie, fără să avem pretenția că putem să ne comparăm cu vestul Europei, vom avea un sistem medical plătit mai adecvat, mai aproape de principiile acestei profesii. (…) Mâine avem în cadrul Guvernului o discuție pe principiile legii salarizării unitare în care ne vom întâlni în aceeași formulă în care am făcut-o pe ordonanța 20. La sfârșitul lunii august, începutul lui septembrie vom avea primele consultări pe tema salarizării unitare, exact lucrul pe care l-am promis, de a merge înainte și a găsi echitate pentru celelalte categorii care anul acesta nu au putut fi susținute din rațiuni bugetare”, a declarat Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii.
Sindicatele vor continua discuțiile cu Ministerul Sănătății referitoare la reglementarea timpilor de lucru în sistemul sanitar.
„Așteptăm ca Guvernul, prin reprezentanții lui, să găsească o soluție echilibrată pentru toate categoriile profesionale din sectorul de Sănatate. Ne opunem ferm dezbinării categoriilor profesionale din sănătate pe care încearcă anumiți colegi să o facă. Mergem cu un mesaj foarte clar către ministrul Sănătații și vrem sa se faca corectii penteu tot personalul care nu beneficiază de ordonanța 20, din zona tehnic-administrativ. Considerăm că nu poate exista un spital fără acești colegi. Nu renunțăm la colegii noștri din direcțiile de sănătate publică, în special functionarii publici, creșele și grădinițele și, de asemenea, la această întâlnire vom transmite ministerului Muncii corectarea de urgență a nivelului salarial pentru colegii noștri din asistența socială, care să fie aduși la același nivel cu colegii din sănătate”, a declarat Marius Sepi de la Federația Sanitas înainte de întâlnire.
Discuțiile vin după ce, sâmbătă, Ministerul Sănătății a anunțat că Guvernul României a decis alocarea a aproximativ o sută de milioane de lei pentru anul 2016 în vederea creșterii plății gărzillor medicilor, mărirea urmând să intre în vigoare începând cu data de 1 octombrie, fondurile urmând să fie obținute din administrarea mai eficientă a resurselor. Ulterior, sindicatele au precizat că vor să vadă ce li se oferă și să analizeze dacă le sunt respectate cerințele.
Sursa: mediafax.ro