Complexul Energetic Oltenia a avut pierderi de peste 30 milioane euro in prima jumatate a anului. Ce masuri va lua compania de stat
Pierderi uriase la CEO, producator de energie controlat de statul roman.
Complexul Energetic Oltenia (CEO), unul din cei mai mari producatori de energie din tara, a avut in primul semestru al anului pierderi de 138,2 milioane lei (circa 31 milioane euro), de la un profit net de 13,5 milioane lei in perioada similara a anului trecut, rezultat negativ ce se datoreaza diferentelor de curs valutar nefavorabile aferente creditelor in yeni accesate pentru investitiile de mediu. Cota de piata a companiei in primele sase luni a scazut la 17,9%, fata de 18,4% in primul semestru din 2015, potrivit datelor transmise de CEO, la solicitareaNews.ro.
“In primele sase luni ale acestui an, CE Oltenia a inregistrat o cifra de afaceri de 1,023 milioane lei, un profit din exploatare de 30,6 milioane lei si o pierdere din activitatea financiara de 168,8 milioane lei, ca urmare a diferentelor de curs valutar nefavorabile aferente creditelor accesate pentru investitiile de mediu (in principal ca urmare a reevaluarii lunare a creditului in yeni)”, se arata in datele transmise de companie agentiei News.ro.
De altfel, producatorul de energie se afla intr-o situatie financiara dificila, dupa ce a inregistrat pierderi cumulate de circa 1,7 miliarde lei in ultimii doi ani.“Diferentele de curs valutar au determinat o pierdere financiara in primele 6 luni ale acestui an aproximativ dubla fata de pierderea financiara inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut”, spun reprezentantii CEO.
In prima jumatate a anului, compania a achizitionat certificate de emisii de dioxid de carbon in valoare de 185 milioane lei si certificate verzi in valoare de 10,2 milioane lei. Comparativ, in primul semestru al anului trecut nu au fost constituite provizioane pentru achizitia certificatelor de CO2.
De asemenea, in primul semestru din acest an, Complexul Energetic Oltenia a inregistrat o cifra de afaceri de 1,023 miliarde lei, cu 17% mai mica fata de cea realizata in perioada similara a anului trecut, de 1,232 miliarde lei. “CE Oltenia nu inregistreaza restante catre bancile finantatoare si nu au mai fost contractate credite noi. In peioada ianuarie-iunie 2016, compania a rambursat bancilor circa 230 milioane lei”, arata oficialii companiei.
Acestia mai spun ca platile aferente creditelor bancare au fost efectuate la termenele contractuale prevazute.
In ceea ce priveste numarul de certificate verzi, acesta este stabilit in functie de energia vanduta la consumatorii finali si de energia consumata pentru extractia carbunelui in vederea producerii energiei electrice.
“Cota de certificate verzi a ajuns la 32%, desi conform prevederilor initiale ale Legii nr. 220/2008, cota obligatorie de certificate verzi ar fi trebuit sa ajunga la 10,8% in 2015 si la 16,8% in 2020”, subliniaza reprezentantii CEO.
Acestia se plang de faptul ca, desi conform legislatiei, producatorii sunt scutiti de la plata certificatelor verzi corespunzatoare energiei utilizate in consumul propriu tehnologic, energia folosita de CE Oltenia pentru exploatarea carbunelui nu este considerata consum propriu tehnologic.
“Marii consumatori de energie din Romania, cu exceptia CE Oltenia, au fost scutiti de la achizitia unei cantitati considerabile de certificate verzi, iar CE Oltenia este al treilea mare consumator de energie din Romania, dupa Alro Slatina si ArcelorMittal Galati”, mai spun reprezentantii complexului energetic.
In prezent, CE Oltenia are circa 15.000 salariati, insa in urma reducerii de personal, pana la sfarsitul anului vor ramane aproximativ 14.000 salariati in companie.
De asemenea, Ministerul Energiei a semnat cu Complexul Energetic Oltenia doua contracte de finantare in valoare de circa 21 milioane euro pentru modernizarea grupurilor energetice de la Rovinari si Isalnita, din Planul National de Investitii gestionat de minister.
Astfel, banii vor merge in modernizarea si reabilitarea preincalzitorului de aer la grupul energetic nr. 7 de la Isalnita, dar si in denoxare pentru grupurile 5 si 6 de la Rovinari si pentru grupurile 5 si 7 de la Turceni, proiecte ce vor fi finalizate in 2018. Pentru celelalte grupuri functionale termenul de finalizare este 2020. Alte investitii vor fi facute in modernizarea grupului energetic nr. 5 de la Rovinari si a grupului energetic nr. 3 de la Turceni pentru reducerea consumurilor, a emisiilor de dioxid de carbon si in cresterea fiabilitatii.
Ministerul Energiei detine 77% din actiunile producatorului de energie, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 21,5%. Complexul Energetic Oltenia a fost infiintat in 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni si Craiova cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. Domeniul principal de activitate este productia de energie electrica si termica, transportul si distributia energiei termice.
Sursa: incont.stirileprotv.ro