Caz uimitor la Bârlad: bărbat salvat de la amputare de dr. Oleg Tacu, după ce ajunsese la spital cu picioarele mâncate de viermi
Caz șocant la Spitalul de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad, unde doctorul Oleg Tacu a reușit să salveze de la amputare un bărbat din Bădeana care ajunsese la urgențe cu picioarele pline de plăgi infestate cu viermi. Larvele i-au mâncat țesutul atât de mult, încât a fost nevoie de o grefă de piele, pe care doctorul Tacu a reușit să o ducă la bun sfârșit cu instrumentar din anii ’70, singurul de care spitalul dispune la ora actuală.
Bărbatul de 67 de ani a ajuns la Spitalul „Beldiman” în urmă cu trei săptămâni, având răni pline de viermi pe ambele gambe, situație în care a ajuns din cauza neglijenței. Dacă ar mai fi întârziat, infecția s-ar fi extins, singura soluție fiind, în acest caz, amputarea membrelor inferioare.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=KAR5RwpmkGE&w=560&h=315]
Medicul primar Oleg Tacu, specialist chirurgie plastică și reparatorie, a monitorizat zi de zi rana, înainte și după operație: ”La internare, pacientul prezenta necroză de părți moi cu plăgi infestate cu larve la ambele gambe. Rana a apărut pe un fond de ulcer varicos și, neglijată, a fost invadată de larve. Bărbatul suferă de arterită la ambele picioare. Din cauza insuficienței venoase, apare necroza tegumentară, cu alte cuvinte moare un segment din țesuturile moi. A fost nevoie de asanarea zonei, eliberarea de larve și de pansamente zilnice. De asemenea, picioarele au fost pregătite pentru grefare, știut fiind faptul că grefa de piele trebuie aplicată pe un teren corect îngrijit”, a declarat medicul primar dr. Oleg Tacu.
Operații complicate cu aparatură rudimentară
Grefa de piele a fost prelevată de pe coapse cu un dermatom manual, care se folosea în spitale prin anii ’70 –’80. Motivul este că spitalul bârlădean de atât dispune, deși un dermatom electric nu costă o avere, iar intervențiile în care este necesară grefa de piele sunt tot mai numeroase. Cazuri medicale similare cu a bărbatului din Bădeana sunt destul de frecvente și, de regulă, se întâlnesc la pacienți cu un grad scăzut de educație, cu o viață dezordonată și dezorganizată, la alcoolici sau persoane singure.
„Ne confruntăm frecvent cu astfel de cazuri. În momentul de față, adresabilitatea la compartimentul de chirurgie plastică este foarte mare. Ani de zile, compartimentul a funcționat cu doar cinci paturi. Recent, Consiliul Local a aprobat, suplimentarea cu încă șapte paturi, în condițiile în care erau internați chiar și 19 pacienți, 14 fiind repartizați pe paturile secției Chirurgie, din care facem și noi parte”, a mai menționat chirurgul plastician Oleg Tacu.
Doctorul Oleg Tacu are 38 de ani, din care 17 de studii medicale. Este unul dintre membrii echipei de medici tineri a spitalului și printre cei mai apreciați. În urmă cu câteva luni a devenit medic primar și nu vrea altceva decât să fie sprijinit pentru a putea să-și pună cunoștințele în slujba pacienților care au mare nevoie de servicii medicale de calitate. (Mihaela NICULESCU)