AdministratieSocial

Documentul incendiar care aruncă în aer secretele Consiliului Județean Vaslui

de Simona MIHAILĂ

Nori negri deasupra Consiliului Județean (CJ) Vaslui, dar și asupra Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) după ce Export Forum (EFOR) a dat publicității un raport intitulat “Banii și achizițiile: unde au ajuns banii din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL)”.

Numele Consiliului Județean și al șefului instituției, Dumitru Buzatu, sunt folosite drept exemplu despre felul cum legislația actuală  favorizează afacerile dubioase și cum clientelismul politic înflorește și dăinuie sub umbrela protectoare a instituțiilor statului. Nu lipsește din prezentarea bombă a celor de la Expert Forum numele firmei Transmir SRL. Documentul vorbeste explicit despre ceata care invaluie atribuirea contractelor, despre banii grei care ajung de la bugetul public in buzunarele firmelor ce sponsorizeaza partidele politice, prieteniile dintre patronii firmelor si politicienii ce tin haturile institutiilor publice.

consiliul judetean vaslui

Raportul are la bază o cercetare desfășurată pe o perioadă de șase luni, la nivelul mai multor primării din cinci județe și a patru Consilii Județene  – Hunedoara, Bacău, Vaslui și Teleorman, asupra modului cum s-au derulat proiectele finanțate prin PNDL și cum s-au cheltuit banii alocați prin intermediul MDRAP.

Conform datelor publicate pe site-ul MDRAP am avut în perioada 2013-2016, perioada pe care am analizat-o noi, 5,7 miliarde de lei, sume fără TVA cheltuite. PNDL este gestionat de MDRAP, având ca principali beneficiari primării și consilii județene. Nu există niște cifre și statistici clare asupra câți bani s-au cheltuit. Banii pentru proiecte se alocă într-un mod care nu este neapărat transparent, procedurile de la nivelul MDRAP nu sunt transparente și atunci, criteriile fiind subiective, nu știm exact care au fost punctajele pentru proiectele respective și am vrea să vedem cum sunt evaluate. De asemenea, există o neclaritate în privința documentației care se publică pe site-ul MDRAP legat de PNDL. Am vrea să vedem cât mai multe informații centralizate, am vrea să vedem cifre, câți bani sunt cheltuiți pe an. Toate aceste detalii pot părea mici, dar, de fapt, sunt foarte mari când vorbim de aproape șase miliarde de lei”, arată autorii raportului.

O altă problemă identificată este cea a “clientelismului” la nivel local în atribuirea contractelor aferente proiectelor PNDL.

La consiliile județene, anumite firme par să aibă un mai mare noroc decât altele. În județele analizate un număr de cinci-șase firme câștigă peste

Dumitru Buzatu
Dumitru Buzatu

50% din achiziții, singure sau sub forma unor asocieri. Unele din aceste firme sunt legate politic de anumite persoane de la nivel local sau central, însă mai mult contează legăturile personale și nu neapărat partidul”, au mai spus autorii raportului.

În privința Vasluiului, experții Expert Forum, indică două firme care par abonate la banii publici: SC Viacons și SC Transmir SRL, deținută de Emil Savin (Farmazon). Aceasta din urmă, arată raportul, a câștigat 6 din cele 11 proiecte din PNDL: “Firma a câștigat 117 contracte, de aproape 97 de milioane de euro. CJ Vaslui este autoritatea contractantă pentru 36 dintre aceste contracte. Firma un are contracte numai în Vaslui, dar și în județele vecine. Pentru cele 6 lucrări, Transmir a semnat contracte de 40,441,140.89 lei”.

Studiul celor de la Expert Forum amintește și despre accidentul din 2014, în urma căruia un om și-a pierdut viața: “Savin, cunoscut ca un apropiat al președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost arestat pentru că ar fi călcat cu mașină un cioban și ar fi bătut cu bâta pe un altul, din cauză că aceștia pășteau oile pe terenurile sale de vânătoare. Doar ginerele acestuia a fost pus sub acuzare. Savin a fost achitat și într-un dosar de corupție”.

Printre concluzii, se remarcă și faptul că toate proiectele licitate de CJ Vaslui au fost câștigate folosind criteriul prețul cel mai mic.

Autorii incendiarului raport indică faptul că modul în care banii ajung la firme de genul Transmir SRL trebuie urmărit din două puncte de vedere. Unul este alocarea discreționara a Ministerului Dezvoltării, iar celălalt este procedura de achiziție netransparentă.

Criteriile de selectare a proiectelor sunt discreționare și un există date publice care să arate cum au fost analizate. Nu există niciun fel de punctaj, ci doar criterii introduse într-o Hotărare de Guvern neclară și foarte vaga”, se mai arată în document.

Raportul EFOR a fost publicat în cadrul unui proiect realizat cu mai multe ONG-uri, coordonat de Freedom House, și poate fi vizualizat pe site-ul Expert Forum.

Expert Forum este o asociatie înființata de experți cunoscuți în politici publice și reforma administrației. Domeniile pe care le acopera includ: reforma administrației și integritate; descentralizare și finanțe publice; reforma justiției și anticorupție; politici sociale și pensii; energie și transporturi; sănătate; procese electorale și cetățenie activă.

Experții de aici au fost implicați în cele mai importante evaluări ale reformelor instituționale în administrația publică și au analizat mașinăria deciziilor de politici publice în ultimii ani în România și țările vecine (în special Balcanii de Vest și Moldova), prin colaborări cu unele dintre cele mai puternice organisme internationale (Comisia Europeana, Consiliul Europei, Banca Mondiala etc.).

Related Articles

Back to top button