Business
Romania, inclusa pe lista tarilor cu potential de a trece la statutul de piata emergenta. Anghel, BVB: “Este unul dintre cele mai importante momente in istoria pietei de capital”
Romania a fost inclusa oficial pe lista tarilor care prezinta un potential substantial de a trece la statutul de piata emergenta, conform deciziei FTSE Russell, publicata joi, anunta Bursa de Valori Bucuresti.
„Piata de capital din Romania a fost inclusa pe lista tarilor care prezinta un potential substantial de a trece la statutul de piata emergenta intr-un orizont de timp scurt sau mediu. Este efectul progresului imens depus pentru reformarea infrastructurii pietei, conform obiectivelor stabilite in proiectul de eliminare a barierelor care impiedicau dezvoltarea pietei de capital, precum si in strategia de afaceri a BVB”, mentioneaza reprezentantii bursei.
Compania FTSE Russell a informat Bursa de Valori Bucuresti ca va lua in considerare o posibila reclasificare a Romaniei ca piata emergenta la reuniunea sa anuala din luna septembrie 2017. „Pietele care fac obiectul unei posibile reclasificari sunt plasate pe lista de monitorizare timp de minim un an„, se precizeaza in informarea oficiala.
Potrivit BVB, promovarea in categoria superioara se va realiza urmare a indeplinirii conditiilor de lichiditate a pietei in ansamblu, precum si de prezenta in piata a companiilor mari cu valori de tranzactionare individuale semnificative.
„In prezent, pe langa FTSE Russell, alte trei institutii importante recunoscute international, respectiv MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) si STOXX (Elvetia), evalueaza piata de capital din Romania. Criteriile care trebuie indeplinite si procesul de analiza sunt relativ similare si se refera, in principal, la valoarea tranzactiilor si dimensiunea companiilor listate la bursa, precum si accesul rapid al investitorilor la piata de capital si modul in care acestia pot cumpara si vinde actiuni. Ne gandim in mod pozitiv cu privire la viitor, pentru ca am definit in mod corect procesul care trebuie demarat si modificarile care trebuie implementate si, mai important, pentru ca avem capacitatea si expertiza pentru a prioritiza executarea si sa nu permitem aparitia unor greseli majore de-a lungul drumului. Acest lucru a fost recunoscut de una din cele mai respectate agentii globale de rating de pe piata. Mai exista unele probleme importante care trebuie rezolvate si sper ca ritmul acestui proces, in care BVB are deseori nevoie de cooperarea constructiva cu alte institutii, va fi unul rapid„, precizeaza Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de la Bucuresti.
La randul sau, presedintele consiliului guvernatorilor BVB, Lucian Anghel, a aratat ca aceasta decizie reprezinta unul dintre cele mai importante momente din istoria pietei de capital din Romania.
„Faptul ca Romania a fost inclusa pe lista tarilor ce prezinta un potential substantial de a trece la statutul de piata emergenta este unul din cele mai importante momente in istoria pietelor de capital din Romania. Acesta este efectul progreselor imense realizate in reformarea infrastructurii pietei, potrivit obiectivelor fixate in programul de eliminare a barierelor care impiedica dezvoltarea normala a pietei si strategia de business a BVB, care trebuie implementata in mod decisiv„, a declarat Lucian Anghel.
Ce avantaje ar avea Romania de pe urma statutului de piata emergenta
Sergiu Oprescu, presedinte al Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a precizat ca promovarea pietei de capital din Romania pe lista de monitorizare pentru obtinerea statutului de piata emergenta (Secondary Emerging) va genera cresterea interesului investitorilor, inclusiv a investitorilor straini, pentru piata de capital din Romania care poate deveni astfel o alternativa viabila de finantare si un stimulent al cresterii economice durabile.
„Asociatia Romana a Bancilor, prin intermediul Comisiei sale de Piete de Capital si Trezorerie, a realizat demersuri importante pentru cresterea nivelului de comunicare si dialog cu companiile furnizoare de indici de actiuni la nivel mondial, in vederea sustinerii eforturilor intregii piete de capital romanesti pentru promovarea de la statutul de ‘piata de frontiera’ la cel de monitorizare pentru ‘piata emergenta’. Este preconizata cresterea interesului investitorilor, inclusiv a investitorilor straini, pentru piata de capital din Romania care poate deveni astfel o alternativa viabila de finantare si un stimulent al cresterii economice durabile„, a declarat Sergiu Oprescu.
FTSE Russell este o companie parte a London Stock Exchange Group, specializata in furnizarea de calcul de indici, care realizeaza incepand cu anul 1985 un model de evaluare a pietelor de frontiera, emergente si dezvoltate, model extins in prezent la nivelul a 72 de tari. Anuntul publicat joi vine ca urmare a procesului de evaluare formala al FTSE Russell, care presupune implicarea autoritatilor de reglementare si a burselor de valori locale prin intermediul discutiilor directe si al unor chestionare formalizate alaturi de un calendar anual prestabilit de comunicare si implementare.
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) este formata din 37 de institutii de credit active ca persoane juridice romane si straine in sectorul financiar. ARB este membra a Federatiei Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Platilor, a Federatiei Ipotecare Europene si in 26 de organisme nationale lucrative privind dezvoltarea si perfectionarea cadrului economic.
Sursa: incont.ro