Veșminte ale Cuvioasei Parascheva se găsesc în două biserici din zona Bârlad
de Mihaela NICULESCU
Puțini bârlădeni știu că în apropierea orașului lor există două biserici care adăpostesc veșmintele Sfintei Cuvioase Parascheva, veșminte care se schimbă anual, în luna octombrie, în apropierea praznicului ocrotitoarei Moldovei.
Biserica din satul Brădești, comuna Vinderei, deține un astfel de veșmânt al Sfintei Parascheva de șapte ani, iar cea din satul Vadurile, comuna Iana, de aproape doi ani. Dacă nu pot ajunge la Iași, locuitorii din sudul județului, și nu numai, pot merge de ziua Sfintei Parascheva la aceste două biserici pentru a se reculege, a se ruga și a atinge raclele unde sunt păstrate veșmintele Sfintei care le-a purtat timp de un an în sicriul în care este depusă la Catedrala Mitropolitană din Iași.
„Aceste veșminte, incontestabil, au o încărcătură sfântă dată de faptul că au învelit trupul Sfintei Cuvioase Parascheva. Sătenii din zonă le pot atinge ori de câte ori vin la biserică, dar mai ales de ziua Sfintei, pe 14 octombrie. Veșmintele sunt o adevărată binecuvântare pentru enoriași, păcat că nu știe prea multă lume de ele”, a declarat părintele Vasile Lăiu, protopopul de Bârlad.
Veșmintele Sfintei Parascheva nu ajung oriunde și oricum în lăcașele de cult ortodoxe din țară. Pentru a le putea primi, bisericile solicitante trebuie să facă prin preoții parohi o cerere către Mitropolia Moldovei, prin intermediul protopopiatului din care fac parte. Condiția primordială este ca aceste biserici să poarte numele Cuvioasei Parascheva, cu hramul pe 14 octombrie.
La Bârlad, biserica Vovidenia are primul hram de Sf. Cuv. Parascheva, dar, deocamdată, nu a primit niciun veșmânt al Sfintei. Există o listă de solicitări care sunt onorate în funcție de data la care s-au depus cereri pentru primirea veșmintelor. Din secolul al XVII-lea, de când moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iași, veșmintele acesteia se schimbă anual în preajma sărbătorii ocrotitoarei Moldovei. Toate veșmintele, cu putere tămăduitoare dată de amprenta moaștelor, au ajuns în bisericile din țară, printre care și în două din comunele limitrofe Bârladului.