Vin vaccinurile pentru bebeluși. Din păcate, sunt insuficiente!
Vaccinurile pentru imunizarea bebelușilor s-au lăsat așteptate în cabinetele medicilor de familie și în maternitățile din județ. Printr-o circulară transmisă în teritoriu de Direcția de Sănătate Publică Vaslui (DSP), medicii din județ au fost înștiințați să se prezinte în cursul acestei săptămâni la Direcție pentru a ridica vaccinurile.
Medicii de familie din Vaslui, Negrești și comunele arondate au primit vaccinurile începând de marți, 18 octombrie, trebuind să se prezinte până pe 21 inclusiv. Medicii din Huși, Bârlad și comunele arondate le vor primi azi și mâine, conform DSP.
„DSP va distribui vaccinul ROR (împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului) și vaccinul hexavalent (împotriva difteriei, tetanosului, hepatitei B, tusei convulsive și poliomielitei), atât de necesare imunizării bebelușilor. Ni s-a comunicat, în schimb, faptul că numărul dozelor de vaccin hexavalent pe care le vom primi este destul de mic”, a declarat pentru Est News un medic de familie din Bârlad.
În aceste condiții, vaccinarea restanțierilor se va face pe principiul „primul venit, primul servit”, întrucât alt criteriu nu se poate aplica.
„Este o surpriză neplăcută să constatăm din nou că vom primi doze insuficiente de vaccin, în special hexavalent. De vreme ce ministrul Sănătății a declarat pe posturile de televiziune că există stocuri suficiente”, a mai spus medicul de familie.
Medicii de familie bârlădeni au nevoie de mai multe doze de vaccin pentru imunizarea bebelușilor și copiilor, întrucât părinții care au refuzat inițial vaccinarea au revenit ulterior și și-au dat acordul pentru imunizarea copiilor lor. La această oră, maternitatea Spitalului „Elena Beldiman” nu are în dotare decât vaccinul BGC împotriva tuberculozei, în schimb vaccinul antihepatitic B lipsește. Imunizarea împotriva hepatitei B se face în primele șapte zile de la naștere, în maternitate, dar dacă nu se poate acest lucru bebelușii vor fi vaccinați de către medicii de familie.
Programul național de imunizare a copiilor este obligatoriu în România, dar nu se realizează decât parțial din cauza neputinței întârzierilor în achiziționarea serurilor de către Ministerul Sănătății.
Dacă în privința programului de imunizare națională se înregistrează frecvente sincope, programul național de screening neonatal funcționează bine. La maternitatea din Bârlad programul de screening pentru depistarea fenilcetonuriei și hipotiroidiei este respectat întocmai. Testele de sânge sunt trimise la Iași pentru analizarea probelor și depistarea maladiilor rare, care, tratate la timp, nu afectează viața ulterioară a copiilor. Dacă nu sunt tratate în primele zile de viață ale bebelușului, aceste boli pot crea grave probleme de sănătate (retard în dezvoltarea psihică, tulburări fizice și mentale iremediabile) și pot duce la moartea precoce a pacienților. (Mihaela NICULESCU)