Sport

Barlădenii de la „Fight Club Titans” vor să fie campioni mondiali

George PROCA

Practicanții de arte marțiale de la clubul bârlădean „Fight Club Titans” au șansa de a face România campioană mondială, de două ori. Șapte dintre ei vor face parte din loturile României care dispută Campionatul Mondial de Pangration Athlima și Cupa Mondială Judgement Day. 

pangration-italiaPatru sportivi de la clubul din Bârlad fac parte din lotul României care va disputa Campionatul Mondial de Pangration Athlima. La 60 kg, la pleris MMA, va participa Marian Alexandru Berchi. Acesta a fost selecționat în urma câștigării campionatului național de pangration la aceeași probă. Ionuț Brostic va participa tot la pleris MMA, dar la 65 kg. Marian Rădoi va concura pe proba de submission, la 95 de kg, după ce a câștigat campionatul național. ”Suntem pregătiți și sperăm să avem rezultate conform efortului depus și a pasiunii de care dăm întotdeauna dovadă”, ne-a declarat Marian Rădoi. Competiția va avea loc în perioada 11 – 14 noiembrie la Eboli (provincia Salern), în Italia.

La ediția trecută a Campionatului Mondial de Pangration Athlima românii s-au clasat pe locul cinci. La Istambul (Turcia) aceștia au obținut cinci medalii de aur, șase medalii de argint și șapte de bronz. Asociația Română de Pangration Athlima a participat cu un lot format din 12 sportivi, 2 antrenori, 2 arbitrii și 3 oficiali. România a obținut locul unu pe națiuni la Imiepafis (semi contact) și locul doi la Imiepafis F. Ne-am clasat pe ultima poziție a podiumului la Palaismata și Polydamas. La Pleris Agon (MMA) a fost obținut locul patru, iar la Agon (full contact) locul șase.

medalii-italia-campionat-mondialRomânia a mai participat între timp și la ediția a IV-a a Campionatului European de Pangration Athlima. S-a clasat pe locul trei pe națiuni, după Rusia și Grecia și a dat cel mai fair – play sportiv, pe Edward Păulescu. Cel mai bun sportiv a fost rusul Khabib Abdulaev, iar cel mai bun meci a fost făcut de grecul Illarion Andrianidis. Anul trecut, competiția a avut loc în România, în cadrul Complexului Olimpic de la Izvorani. Asociația Română de Pangration Athliam a făcut astfel un pas important în față, după ce a reușit obținerea recunoașterii ca ramură de sport în anul 2013, precum și organizarea primei ediții a Campionatului Balcanic de Pangration Athlima. La Campionatul European de Pangration Athlima au luat parte 46 de oficiali din România, Olanda, Grecia, Italia, Cipru, Serbia, Belarus, Rusia și altele, iar în competiție s-au luptat 160 de participanți din țările mai sus menționate. A fost prezent chiar și Vladimir Stepkin, președintele Federației Europene de Pangration. Atmosfera a fost una pozitivă, încărcată de căldură și entuziasm, însă n-a lipsit nici spiritul de competiție și dorința acerbă a participanților de a câștiga. Grecia a cucerit prima poziție la demonstrații (Palaismata și Polydamas), urmată de Italia și România. Rusia a fost cea mai bună la Agon (Imiepafis, Epafis și Pleris), urmată de Grecia și Romănia. Ediția a IV-a a Campionatului European de Pangration a fost un real succes. Îmi doresc ca și următoarele evenimente să se ridice la nivelul organizării de acum, a declarat Alexander Valdaitsev, președintețe Federației Pangration din Belarus.

pankrationMatematica, fizica, filozofia, biologia, istoria, navigația, medicina, dramaturgia, sunt doar câteva dintre domeniile pe care nu ni le putem imagina în forma actuală fără aportul adus de grecii antici. Din aceeași mitică Eladă ne parvine însă și una dintre cele mai redutabile forme de luptă create. Experții spun că ar fi cel mai eficient stil de luptă creat vreodată de om. Conform tradițiilor grecești, eroii mitici Heracles (Hercule) și Theseus (Tezeu), sunt inventatorii Pangration Athlima (cunoscut și ca Pankration, Pagration, Pancrace, Pancratium, Pancrazio – în funcție de modificările suferite datorate influențelor lingvistice și fonetice). Tezeu a înfrânt Minotaurul din Cnossos folosind Pangration, iar Hercule a folosit același stil de luptă împotriva leului din Nemea. Conform istoricilor, Pangration se practică în Grecia cu 2000 de ani i.e.n.

În țară Asociația Română de Pangration Athlima se hotărăște să folosească cuvântul „Pangration” ca urmare a deciziei luate de Internațional Pankration Athlima Federation (IFPA) împreună cu World Pangration Athlima Federation (WPAF) pentru a folosii Pangration și nu Pankration.

Pangration este produsul dezvoltării societății grecești din antichitate din secolul 7 i.Hr. Un sport mai dur decât boxul și luptele, a apărut ca o necesitate, fiind mai mult decât acestea la un loc, deoarece se foloseau, pe lângă tehnicile de brațe din box și proiectările și fixările din lupte, lovituri de picioare, coate și genunchi, tehnici articulare, fixări și strangulări. Din această cauză era considerat „competiția totală”. Introdus la Jocurile Olimpice încă din 648 i. Hr., a fost considerat un stil de luptă dur și redutabil astfel ca puține curente marțiale s-au putut compară cu acesta.

traseu-alexandru-cel-marePangration a făcut parte din pregătirea soldaților greci, a hopliților din Sparta și a falangelor lui Alexandru Cel Mare. Odată cu expedițiile militare ale lui Alexandru Cel Mare, Pangration a devenit cunoscut că un stil de luptă redutabil, faima sa ajungând pană în Asia. În 648 i. Hr. Pangration Athlima a fost introdus la Jocurile Olimpice, iar în anul 393 e. n., când Jocurile Olimpice au fost interzise prin lege de edictul împăratului bizantin Theodosius I, Pangration a ieșit pentru totdeauna din cadrul Jocurilor Olimpice. În România World Pangration Athlima Federation este reprezentată de Gheorghe Cojocaru. Marele sensei este și președintele Asociației Române de Pangration Athlima, iar din 2012 a fost ales ca reprezentant oficial Pangration în România și membru de onoare al comitetului tehnic World Pangration Athlima Federation, ocazia cu care Gheorghe Cojocaru a devenit și Senior Instructor, având gradul 6 Pangratiatis.

Deși este un sport dur, Pangration Athlima ar trebui reintrodus în cadrul Jocurilor Olimpice tocmai pentru că este un stil de luptă spectaculos, care merită promovat și susținut așa cum se cuvine. Dincolo de tehnicile de luptă impecabile, Pangration este o disciplină care implică o concentrare fantastică și niște exerciții respiratorii perfecte. Pangration nu este doar un sport al forței, este și un stil de luptă al minții, al puterii interioare și al stăpânirii de sine. Tocmai de aceea sportivii care practică Pangration și se dovedesc a fi campioni merită susținerea, respectul și admirația noastră, a tuturor.

Trei bârlădeni vor concura la World Cup Judgement Day

titans-barlad-k1Trei sportivi de la „Fight Club Titans” fac parte din lotul României care va disputa cea de-a 12-a ediție a competiției World Cup Judgement Day. Emanuel Berchi va participa la 65 kg, după ce a câștigat locul 1 la proba de K1 de la campionatul național. Gabriel Angheluță va participa la 77 de kg după ce a câștigat o gală de profil. Clubul bârlădean și-a asigurat prezența și la juniori, unde va concura Alex Răzvan Matei. „Fight Club Titans” ocupă prima poziție la disciplina Freestyle K1, în topul întocmit de Federația Română de Freestyle Kickboxing (FRFK). Pe locul doi se află Dacia Marțial Arts, iar ultima poziție a podiumului e ocupată de Galaxy Marțial Arts.

Competiția a crescut cu fiecare an și după ce anul trecut au participat 986 de sportivi acum se așteaptă să fie prezenți peste 1000. Anul acesta competiția oferă peste 450 de categorii la disciplinele kickboxing, tradițional karate, full contact karate și muay thai. Competiția va avea loc pe 12 și 13 noiembrie la Chiajna, în județul Ilfov. Primele trei locuri, atât la individual cât și la echipe, vor fi premiate cu medalii și diplome. La Semi Teams cea mai bună echipă va câștiga și un trofeu. Iar marele campion va primi și o centură.

Related Articles

Back to top button