altex
InvatamantSocial

„Iacov Antonovici este pentru Bârlad ceea ce înseamnă Nicolae Iorga pentru țară!”

Timp de trei zile, la Bârlad, vor fi organizate manifestări de evocare a personalității și activității celui care a fost episcopul Iacov Antonovici, de la a cărui naștere se împlinesc 160 de ani.

Astăzi, de la ora 10, la Biserica Sf. Ilie, va avea loc o slujbă de pomenire a episcopului Iacov Antonovici, la inițiativa Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad în colaborare cu Protopopiatul Bârlad. Mâine, de la ora 10, în sala de conferințe a CARP Bârlad, este programată conferința cu titlul „Iacov Antonovici – ierarhul și cărturarul – 160 de ani de la naștere”. Vor vorbi despre remarcabila personalitate bârlădeană profesoara Oltea Rășcanu Gramaticu și protopopul de Bârlad, Vasile Lăiu.

„Eu cred că Iacov Antonovici este pentru Bârlad ceea ce este Nicolae Iorga pentru România. În 1879 a slujit la Biserica Sf. Ilie ca dascăl, apoi ca diacon din 1880, când s-a și căsătorit, și apoi ca preot paroh până în 1913, când văduv fiind, s-a mutat la capela externatului de fete din Bârlad. Pe timpul cât a fost slujitor la Biserica Sf. Ilie a predat la mai multe școli din oraș, activitatea didactică începând-o ca institutor la școala particulară a lui Ioan Popescu. În 1880 a fost hirotonit ca diacon la Bârlad cu ocazia Sfintei Liturghii și a pomenirii lui Costache Epureanu. Toate aceste lucruri și multe altele despre ierarhul și cărturarul Iacov Antonovici le voi detalia mâine celor prezenți la CARP”, ne-a declarat protopopul Vasile Lăiu.

bust-episcop-2Zilele dedicate lui Iacov Antonovici se vor încheia sâmbătă, 19 noiembrie, când Academia Bârlădeană împreună cu Școala Gimnazială „Iacov Antonovici” vor organiza, începând cu ora 11, manifestarea omagială „Episcopul Iacov Antonovici (18 noiembrie 1856 – 31 decembrie 1931)”.scoala-nr.8-barlad[7] În cadrul evenimentului omagial va avea loc în grădina din fața școlii ceremonia dezvelirii bustului marelui episcop, creație a profesorului Dorinel Filiche. Va urma apoi lansarea volumului „Iacov Antonovici – viața și opera”, semnat de profesorul Costel Pascaru și prezentat de profesoara Roxana Galan. Moderatorii evenimentului sunt dr. prof. Elena Monu, președinta Academiei Bârlădene și profesorul Georgel Bradu, directorul adjunct al Școlii „Iacov Antonovici”.

Iacov Antonovici a publicat „Istoria și viața fraților Codreanu”, ierarhul fiind chiar profesor la Liceul „Codreanu” pentru o vreme. Episcopul a găsit la Academia Română din București o ladă lăsată de un oarecare Nicorescu, în care se aflau 200 de documente despre istoria Bârladului. Așa a ajuns să scrie o istorie a orașului Bârlad. A publicat cinci volume cu titlul „Documente bârlădene”, al șaselea rămânând neterminat. În anul 1912, pentru primul volum din „Documente bârlădene”, a fost premiat de Academia Română și a devenit membru corespondent al acesteia. Înființarea Școlii de Fete „Iorgu Radu” i se datorează tot episcopului Iacov Antonovici. El a intervenit pe lângă ministrul Spiru Haret pentru a construi o școală în vederea ridicării nivelului de pregătire al femeii.

test

Deși nu s-a născut în Bârlad, ci la Similișoara, comuna Bogdana din județul Vaslui, episcopul Iacov Antonovici, prin activitatea sa culturală, pedagogică și religioasă, a contribuit enorm la dezvoltarea urbei Bârladului. Din 19 martie 1924 până la moartea sa (31 decembrie 1931) a fost episcop al Hușilor, timp în care au fost alipite la Eparhia Hușilor 12 parohii din cadrul Mitropoliei Basarabiei. (Mihaela NICULESCU)

Related Articles

Back to top button