BusinessInvatamant

Generăleasa Placinta și ideile minunate! Soluția elegantă prin care elevii de la Liceul Tehnologic ”Petru Rareș” le-au transmis autorităților locale că școala are nevoie de bani!

Preparatele au fost prezentate aleșilor locali pentru a face cunoscute munca și talentul elevilor de la învățământul profesional (profil gastronomie) din cadrul Liceului Tehnologic „Petru Rareș” din Bârlad. În ciuda condițiilor de studiu bune (laboratoare, dotare specifică, profesori și ingineri competenți), școala se confruntă cu o problemă veche de trei ani, de când s-a reînființat învățământul profesional. Lipsa fondurilor pentru procurarea materiei prime, atât la profilul Gastronomie, cât și la Croitorie sau Coafură, este un impediment real în desfășurarea orelor de practică.

Avem oameni competenți (profesori și ingineri), cât și copii dornici să învețe. Se fac produse de calitate în școală, inclusiv la profilul Gastronomie. Consilierii locali au apreciat produsele realizate de elevii noștri și cred că și-au dat seama de nivelul de pregătire al acestora. Școala, însă, are nevoie de sprijin pentru obținerea materiei prime. O parte din fonduri pot veni și de la Primăria Bârlad. Există temei legal și de aceea cred că vom fi sprijiniți de consilierii locali”, ne-a declarat Olimpia Tănase, directoarea Liceului Tehnologic „Petru Rareș” din Bârlad.

Printre cei care au apărut la prezentarea festinului culinar a fost zărită și Gabriela Plăcintă, șefa Inspectoratului Școlar de Învățământ Vaslui, o apropiată a conducerii de la ”Petru Rareș”. Ideea ineditei acțiuni ar fi fost la fel de binevenită, fără doar și poate, și în anii din urmă, doar liceul nu se confruntă de azi-de ieri, cu lipsa de fonduri. Singura diferență este ca în ultimii patru ani, Plăcinta a fost consilier local la Bârlad, iar PSD, partidul din care face parte, conducea orașul pe atunci. O astfel de acțiune, la finalul unei ședințe de CL, nu ar fi făcut bine la imaginea partidului!

Liceul a reușit, până acum, să atragă fonduri prin sponsorizări și prin cei 2% din impozitul pe venit, care au fost obținuți prin Asociația de Formare și Dezvoltare Profesională „Petru Rareș”, înființată acum trei ani de 15 cadre didactice ale școlii. Liceul Tehnologic „Petru Rareș” mai obține fonduri extrașcolare din închirierea de spații, care sunt virate la bugetul local. O parte din această sumă ar putea fi redirecționată către procurarea materiei prime necesare orelor de practică ale elevilor din învățământul profesional (o alta idee mai binevenita acum, decât pana în iunie 2016).

La Liceul Tehnologic „Petru Rareș” sunt 12 clase cu profilul Gastronomie, la care predau 12 maiștri și profesori. Toți așteaptă un sprijin din partea Consiliului Local.

Un prim pas a fost realizat pe 23 noiembrie, când consilierii au votat alocarea sumei de 18.000 de lei pentru achiziționarea unui simulator auto pentru elevii de la profilul Mecanică auto. În lipsa cantităților necesare de combustibil pentru efectuarea orelor de conducere auto, elevii vor putea face, cu ajutorul simulatorului, mai multă practică. (Mihaela NICULESCU)

Related Articles

Back to top button