de Răzvan CĂLIN
Circa 40 de zilieri care muncesc anual viile ce aparțin SC Cramele Tutovei SRL au declanșat ieri un protest spontan în fața sediului firmei din Bârlad. Oamenii erau nemulțumiți că de aproape trei săptămâni conducerea firmei tot amână plata salariilor.
Aproximativ 40 de zilieri care an de an îngrijesc podgoriile au declanșat marți, 6 decembrie, un protest spontan în fața sediului firmei din Bârlad. Oamenii provin din comune limitrofe Bârladului, precum Ivești, Pogonești sau Perieni și anual sunt angajați, pe perioadă determinată, de Cramele Tutovei pentru a îngriji sutele de hectare de vie ce le deține. Practic, ei sunt forța de muncă brută cu care firma anual execută toate operațiunile ce se impun, începând de la prășit și până la culesul strugurilor.
Tensiunile în rândul acestor oameni au crescut brusc în momentul în care au constatat că firma tot amână să le plătească banii aferenți ultimei luni muncite. Pe 18 noiembrie, susțin oamenii, au terminat de cules și ultima parcelă de vie (circa 10 hectare) și până pe 20 noiembrie cel târziu ar fi trebuit să încaseze banii aferenți. ”Numai că se fac acuși trei săptămâni și ei ne tot amână de la o zi la alta. Ne tot spun că or să ne dea banii, dar nu spun exact când anume. Am terminat de cules la vie pe 18 noiembrie și așa cum ne-am înțeles de la bun început în maxim trei zile trebuia să încasăm banii. Dar uite că suntem în 6 decembrie și nu am văzut nici un leu. Nu sunt bani exagerat de mulți, dar noi am muncit pentru ei. E dreptul nostru! Numai noi știm cum am muncit pentru fiecare leu pe care l-am câștigat. Și acum nu ne dau banii?! Rad de noi!”, ne-a spus, îmbufnată, Maricica Huzună.
Furioși că tot sunt amânați de pe o zi pe alta, oamenii au luat cu asalt ieri sediul din Bârlad al firmei și au cerut în mod expres să li se plătească sumele cuvenite de bani. Acestea oscilează între 280 de lei și 1.000 de lei de persoană, în funcție de cum și-a îndeplinit fiecare norma, ținând cont că pentru fiecare găleată de 20 de kilograme umplută cu struguri au primit câte 1 leu! Mulți, puțini, cert este că acești bani reprezintă pentru oameni singura lor sursă de venit. Sunt oameni simpli, care trăiesc în cătunele din împrejurimile Bârladului și pentru care fiecare leu câștigat e o mică avere. Cei mai mulți dintre ei au familii, au copii de crescut (unii elevi la școală), iar banii câștigați cu trudă la îngrijirea acestor podgorii sunt esențiali. Prin urmare, e de înțeles reacția lor atât de vehementă. Unde mai pui că se apropie și sărbătorile de iarnă și cei mai mulți dintre ei s-au bizuit pe acești bani pentru a petrece cât de cât decent Crăciunul și Revelionul.
”Am muncit din greu pentru fiecare bănuț care ni se cuvine!”
Oamenii s-au înfuriat și mai tare în momentul în care cei din conducerea firmei le-au transmis că, din nou, nu sunt bani și trebuie să mai aibă răbdare câteva zile. Cum răbdarea lor ajunsese la capăt, oamenii au început să vocifereze că nu vor pleca din fața sediului firmei până ce nu vor încasa banii ce li se cuvin. Mai mult, au solicitat și prezența jurnaliștilor de la Est News, cărora le-au povestit în amănunt ceea ce au pătimit.
”E încheiere de an, vin sărbătorile, avem și noi familii, avem copii. Cum să ne bucurăm și noi de sărbători dacă nu avem nici un sfanț prin buzunare?! Am muncit din greu pentru fiecare bănuț care ni se cuvine! Am muncit și pe ploaie și pe vânt, pe frig că am zis că-i păcat să lăsăm strugurii acolo să se strice. Ne tot promit că ne dau banii de la o zi la alta, dar nu mai putem aștepta nici noi! Cât să mai așteptăm, că vine sfârșitul anului de acum?!”, ne-a spus Neculai Huzună.
”Ne tot spun să îi înțelegem, că nu sunt bani, că nu se poate să ne dea salariile, că nu au reușit să vândă vinul. Dar noi nu ne-am înțeles să ne plătească atunci când vând vinul, ci la maxim două – trei zile după ce terminam de cules strugurii, din două în două săptămâni. Ne tot spun să îi înțelegem, dar ei ne înțeleg pe noi? Noi cum am putut munci? Noi am acceptat așa, cu un leu găleata de 20 de kilograme, dar acum când trebuie să ne dea banii, ne spun că nu se mai poate! Pentru fiecare bănuț am muncit prin ploaie și prin vânt de ne udam până la piele și eram plini de noroi din cap până în picioare!”, a povestit jurnaliștilor de la Est News Marinela Huzună.
De cealaltă parte, Viorel Donosă, directorul general al firmei, a refuzat să facă orice declarație oficială pe marginea acestui subiect. Totuși, cumva ”off the record”, Donosă a motivat întârzierea la plata retribuțiilor oamenilor în felul următor: mini-vacanța pricinuită de sărbătorile legale de Sfântu Andrei și Ziua Națională a României. Chipurile, tranzacțiile financiare sau bancare nu s-au mai putut face și de aici întârzierea. Așa că Donosă a dat asigurări oamenilor că până la sfârșitul săptămânii în curs vor fi efectuate plățile de rigoare. Lucru care iarăși a stârnit un val de proteste în rândul oamenilor, sătui să tot fie duși cu preșul.
În cele din urmă, situația a luat o turnură pozitivă. Ca prin minune, înainte de închiderea ediției, oamenii ne-au contactat la redacție și ne-au spus că, în sfârșit, firma a plătit fiecăruia banii cuveniți. A fost nevoie ca oamenii să se revolte și să ceară sprijinul jurnaliștilor de la Est News pentru ca o simplă relație contractuală de muncă să fie dusă la bun sfârșit.
”Vă mulțumim pentru sprijinul care ni l-ați acordat și că ați fost alături de noi. Noi nu am cerut altceva decât plata pentru munca noastră. Sărbători fericite!”, au transmis oamenii jurnaliștilor de de la Est News.