JustitieSocial

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul fetiței din Bârlad care a murit după ce medicii ar fi refuzat să o interneze

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă în cazul unei fetițe de 11 ani, de la un centru de plasament, care a murit pe 20 decembrie, la 45 de minute după ce medicii de la Spitalul Municipal Bârlad au refuzat să o interneze.

Sesizarea din oficiu și ancheta vizează posibila încălcare a articolului 22 și articolului 49 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și protecția copiilor și a tinerilor. Avocatul Poporului s-a sesizat după ce un post de televiziune a difuzat un reportaj despre acest caz. În respectivul reportaj se preciza că fetița era imobilizată la pat încă de la naștere și avea nevoie permanent de îngrijiri medicale.

Fetița provenea dintr-un centru bârlădean pentru copii cu dizabilități și stătuse internată la Pediatrie din cauza multiplelor probleme de sănătate. La câteva ore după externare, din cauză că starea de sănătate i s-a agravat vizibil, reprezentanții centrului s-au întors cu ea la spital. De data aceasta, medicii au refuzat să o mai interneze, pe motiv de procedură. Ei au invocat un protocol care prevede că pacienții nu pot fi reinternați dacă nu au trecut 24 de ore de la ultima externare.

Reprezentanții Complexului de Servicii Comunitare nr.1 (CSC nr. 1) din Bârlad, care au însoțit fetița la spital, spun că medicul le-a explicat că nu se poate interna pacienta din cauza unui protocol, sau proceduri, care prevede că nouă internare a unui pacient nu poate fi făcută decât după 24 de ore de la externare. Așadar, medicul Mihaela Tătaru a invocat o procedură, dar se pare că nu a interpretat-o și aplicat-o corect. Nicăieri în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 412/2016 nu se specifică faptul că un pacient care este urgență medicală nu poate fi internat la mai puțin de 24 de ore de la o externare prealabilă.

Medicii spitalului opinează că de foarte multe ori unitatea medicală este confundată cu o unitate de îngrijiri paliative pentru pacienții instituționalizați. Pe de altă parte, reprezentanții CSC nr. 1 spun că nu este adevărat. Există specialiști care îngrijesc cu devotament persoanele cu dizabilități, dar dacă acestea necesită asistență medicală complexă sunt nevoiți să apeleze la servicii medicale de specialitate, atât pentru adulți cât și pentru copii.

Destinul fetiței a fost sumbru. Mama a părăsit-o, tatăl a murit într-un accident, iar în luna august a murit și bunica la care stătea. De atunci, a fost internată la „Casa cu grădină”, unde a și murit după ce i-a fost refuzată internarea din cauza unui protocol sau a unei proceduri. (G.P)

Related Articles

Back to top button