Bârlădenii s-au prins în Hora Unirii
Ziua de 24 Ianuarie a fost marcată la Bârlad oarecum diferit față de anii trecuți. În fața Cercului Militar, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza, a fost organizat un Te Deum susținut de un sobor de preoți, un ceremonial militar urmat de defilarea militarilor din Garnizoana Bârlad.
Nu au lipsit evocarea momentului Unirii, de către profesoara Oltea Rășcanu Gramaticu, și un moment poetic. Cei peste 300 de bârlădeni adunați în fața Cercului Militar au dansat timp de câteva minute Hora Unirii, în care s-au prins și reprezentanți ai municipalității, ai Poliției, Jandarmeriei, câțiva consilieri locali și reprezentanți ai altor instituții, precum și un grup de unioniști. Nu a fost prezent la eveniment niciun parlamentar din Bârlad sau din județ.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Wpw_PfS9ID0&w=560&h=315]
A fost pentru prima oară, de când se organizează acest eveniment după 1989, când nu au fost depuse coroane la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Organizatorii au considerat că Unirea Principatelor Române este un moment de sărbătoare, în care trebuie să primeze bucuria. Oricum, momentul a fost unul de bun simț, fără lipsa măsurii, cu care fusesem obișnuiți la depunerile de coroane. În „buna tradiție” a ceremoniilor de acest gen, bârlădenii erau obișnuiți să vadă reprezentanții administrației locale, ai partidelor politice și ai unor instituții mergând cu alai la depunerea coroanei, pe principiul „cu cât suntem mai mulți, cu atât e mai bine”. Cu cât cortegiul după coroană e mai mare, cu atât, cred unii, e mai mare respectul pentru cei comemorați și imaginea partidului are de câștigat. De ani de zile, partidele se întrec prin numărul de persoane care însoțesc coroanele de flori, demonstrând că nu știu mare lucru despre protocolul ce trebuie respectat la astfel de ceremonii.
Ar fi avut un exemplu bun de urmat dacă s-ar fi uitat la reprezentanții Armatei sau ai Poliției, care nu au mers niciodată în pluton cu coroanele de flori. Protocolul prevede că la astfel de ceremonii cei prezenți trebuie să aibă o vestimentație decentă, iar la depunere coroana nu trebuie însoțită de mai mult de patru sau șase persoane și în niciun caz nu trebuie să depui coroane de două ori, chiar dacă reprezinți mai multe instituții. Poate că și data viitoare, în luna martie, de Zilele Cuza, când se vor depune coroane, vom asista la o ceremonie care să respecte protocolul și nu să-l încalce de dragul populismului. (Mihaela NICULESCU)