Recomandări și reguli de bună vizitare a ariilor naturale protejate incluse în siturile Natura 2000
Având în vedere informațiile apărute în mediul online, cu privire la incidentele petrecute pe lacul Prodana, zonă ce face parte din ariile naturale protejate ROSCI0360/ROSPA167 Râul Bârlad și Gura Gârbăvățului, Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui vă supune atenției măsurile minime de conservare aprobate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care cuprind reguli generale privind ariile naturale protejate incluse în siturile Natura 2000.
Reamintim publicului larg că aceste reguli generale sunt menite să protejeze biodiversitatea și au caracter obligatoriu. Se impune respectarea lor de toți cei care vizitează o arie naturală protejată. Prin urmare, fiecare vizitator are responsabilitatea de a se informa cu privire la teritoriul sitului pe care urmează să intre.
Păstrarea liniștii este deosebit de importantă, îndeosebi în perioadele de împerechere, cuibărit și creștere a puilor. Speriate, păsările își pot abandona cuiburile sau își pot părăsi puiii, scăzându-le astfel șansele de supraviețuire. În lipsa puilor care să asigure continuitatea generațiilor, speciile ajung în pragul dispariției. Prin urmare, se recomandă evitarea discuţiilor zgomotoase sau folosirea aparatul de radio sau a telefonului mobil pentru a reda muzică.
Practicarea sporturilor nautice şi agrementului cu ambarcaţiuni cu motor în tot timpul anului sunt interzise.
Accesul cu mijloace de transport motorizate, în perimetrul ariilor protejate, se face numai cu acordul administratorului/ custodelui, numai pentru activităţi care nu aduc atingere stării favorabile de conservare a speciilor şi a habitatelor, în situaţii justificate ca benefice sitului.
Zgomotul și noxele automobilelor/ambarcatiunilor alungă animalele/păsările, poluează atmosfera și distrug plantele. De asemenea, spălarea autovehiculelor în apele și pe terenurile din ariile protejate este strict interzisă. O astfel de activitate poluează apa și solul, afectând flora și fauna.
Ruperea, tăierea, distrugerea sau alterarea vegetației sunt strict interzise. Pentru protejarea biodiversității, vizitatorul nu trebuie să intervină în nici un fel (chiar dacă este motivat de intenții bune) asupra plantelor, arbuștilor sau a copacilor. Vegetația oferă hrană și adăpost multor specii de păsări, amfibieni, reptile și animale.
În același timp, natura trebuie păstrata așa cum este. De aceea, nu vom culege florile, ci vom lua cu noi doar fotografii.
Deşeurile vor fi transportate/ depozitate de către vizitatori la punctele de colectare special amenajate (containere, pubele, coșuri).
Pe lângă faptul că arată inestetic, deșeurile și, în special, ambalajele abandonate necorespunzător pe teritoriul siturilor pot fi înghițite de animale, viața acestora fiind astfel pusă în pericol.
Panourile informative sau de avertizare, indicatoarele, marcajele, stâlpii care le susțin și amenajările tehnice de siguranță sunt acolo pentru a ne informa și îndruma. Acestea nu trebuie, sub nici o formă, modificate, deteriorate sau distruse.
Utilizarea focului deschis este strict interzisă. Incendiile distrug flora și pun în pericol viața păsărilor și a celorlalte viețuitoare care fac parte din faună, provocând dezechilibre în natură.
Uciderea animalelor, a păsărilor sau ruperea florilor și a vegetației sunt strict interzise. Fiecare specie are rolul ei în natură și orice pierdere poate atrage după sine alte modificări în lanțul vieții.
Atunci când observăm activități care dăunează mediului în vizitele noastre prin ariile naturale protejate din județul Vaslui, vom anunța imediat administratorul ariei naturale protejate – Agenția Națională a Ariilor Protejate- Serviciul Teritorial Vaslui, respectiv Garda Natională de Mediu- Comisariatul Județean Vaslui pentru a inteveni în indentificarea fptuitorului/polutorului și a reduce prejudiciul adus mediului.
Aceste reguli trebuie respectate chiar şi atunci când nu sunt afișate în ariile vizitate. De aceea, ne vom comporta întotdeauna astfel încât cei care vin din urmă să nu observe că înaintea lor, prin locurile respective, a mai trecut cineva.
Astfel, bucurându-ne de natură în mod civilizat, vom contribui la protejarea ei și vom asigura totodată cadrul necesar pentru turism durabil și trai responsabil, în armonie cu natura.