AdministratieJustitie

Primarul comunei Dimitrie Cantemir, condamnat la doi ani de închisoare după ce ar fi încasat ilegal de la UE peste un milion de lei

Primarul comunei Dimitrie Cantemir, Dumitru Roman, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la deturnare de fonduri din bugetul Uniunii Europene, după ce, alături de alți membri ai unei comisii de recepție a lucrărilor la un drum comunal, ar fi încasat ilegal peste un milion de lei.

Tribunalul Vaslui l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pe primarul comunei Dimitrie Cantemir, Dumitru Roman, pentru complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte incomplete care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său. Pe lângă termenul de încercare de patru ani în care nu are voie să ocupe o funcție publică, edilul din Dimitrie Cantemir a fost obligat de instanță să achite, în solidar cu celelalte persoane condamnate în aceeași speță, prejudiciul de 1.090.853,559 lei, cu titlu de daune morale, către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, constituită ca parte civilă în proces.
În același dosar, au mai fost condamnați, la trei ani de închisoare cu suspendare, alți cinci membri ai aceleași comisii de recepție a lucrărilor la un drum comunal construit cu fonduri SPARD, respectiv dirigintele de șantier, inginerul constructor și trei angajați ai Primăriei Dimitrie Cantemir.
Sentința Tribunalului Vaslui nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile.

Potrivit rechizitoriului Direcției Naționale Anticorupție (DNA), cei șase membri ai comisiei de recepție a lucrărilor de modernizare a mai multor drumuri comunale din Dimitrie Cantemir, printre care și actual primar Dumitru Roman, ar fi încasat ilegal peste un milion de lei pentru lucrări care nu ar fi fost realizate conform proiectului.

La data de 30 octombrie 2004, inculpații, în calitate de membri ai comisiei de recepție a lucrărilor, au atestat în mod nereal, în conținutul procesului-verbal, finalizarea lucrărilor de construcție, deși acestea nu erau executate integral, conform proiectului. Ulterior, acest proces-verbal, împreună cu alte documente, a fost depus la autoritatea contractantă în vederea obținerii ultimei tranșe a finanțării, în cuantum de 1.090.853 lei (fără TVA)”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.
Proiectul de modernizare a drumurilor din comuna Dimitrie Cantemir a fost aprobat în anul 2003, valoarea totală a contractului semnat între primărie și Agenția SAPARD ridicându-se la 3,6 milioane de lei.
Durata de execuție a proiectului, așa cum s-a menționat în cererea de finanțare, a fost de 11 luni, iar termenul limită de execuție până la care proiectul trebuia finalizat a fost stabilit pentru finele lunii septembrie 2004. Contractul de finanțare a fost modificat prin trei acte adiționale, stabilindu-se printre altele, un nou termen de finalizare a lucrărilor, respectiv 20 octombrie 2004. În consecință, data limită până la care beneficiarul putea depune ultima cerere de plată a fost 31 octombrie 2004. În fapt, acesta ar fi fost și motivul pentru care comisia de recepție ar fi depus acele documente pentru a nu pierde finanțarea, deși lucrările nu erau finalizate. (Ionuț PREDA)

Related Articles

Back to top button