De luni, 10 aprilie, zece elevi de gimnaziu din Bârlad vor fi inițiați în acordarea primului ajutor, în cadrul unor cursuri organizate de Biblioteca Municipală „Stroe Belloescu”. Cursurile se vor desfășura de doua ori pe săptămână, între orele 15 și 16, și vor fi predate de bibliovoluntarul Marian Curelaru și bibliotecara Diana Hanganu, absolventă a Școlii Postliceale de Asistenți medicali generaliști.
„Instituția noastră a conștientizat importanța cunoașterii unor noțiuni importante de prim ajutor de către elevi și a inițiat aceste cursuri, după o perioadă de înscriere derulată între 21 și 31 martie. S-au înscris zece elevi din clasele V-VIII, care vor fi instruiți astfel încât după o lună de cursuri să poată, în caz de nevoie, să se ajute pe ei cât și pe semenii lor aflați în impas”, ne-a declarat Cristina Vizitiu, șefa Serviciului Biblioteci din cadrul Primăriei Bârlad.
Unul dintre instructorii cursanților este bibliovoluntar și a participat în mai multe tabere ca voluntar al Bibliotecii „Stroe Belloescu” și a urmat două cursuri de paramedic predate de o echipă SMURD din Huși.
„Am considerat că este util să ofer copiilor de gimnaziu câte ceva din experiența mea dobândită în urma cursurilor de paramedic. Elevii vor învăța pe parcursul unei luni cum să acționeze și să acorde primul ajutor în caz de fracturi, răni, arsuri, înec cu boluri de mâncare, ce măsuri trebuie să ia în cazul unor accidente casnice sau chiar rutiere. Este nevoie să știe dacă victima are puls, semne vitale, etc. Este în interesul lor să afle aceste noțiuni elementare de prim ajutor dar și al societății în general”, ne-a declarat bibliovoluntarul Marian Curelaru.
În sistemul de învățământ românesc nu se predau asemenea cursuri, de aceea inițiativa Bibliotecii „Stroe Belloescu” este lăudabilă. Deși nu s-au înscris decât zece copii la cursul de prim ajutor, Biblioteca face un pas important, întrucât elevii, la rândul lor, vor explica familiilor și prietenilor lor câte ceva din cele învățate la curs, astfel încât informațiile vor circula într-un grup mai mare din comunitate. În România, din păcate, numărul celor care știu să acorde primul ajutor este destul de mic. De aceea, noțiuni de prim ajutor trebuie predate la școală încă din clasele primare. (Mihaela NICULESCU)