altex
JustitieSocial

Atenție la polei! Recomandările polițiștilor pentru șoferi

În contextul avertizărilor meteo din aceste zile, conducătorii auto sunt sfătuiți de polițiști să adopte o conduită preventivă în trafic și să respecte indicațiile și recomandările polițiștilor rutieri.

Înainte de a pleca la drum, informați-vă temeinic despre condițiile meteo și starea drumurilor. Adaptați permanent viteza la condițiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheață sau polei). Circulați cu o viteză care să nu depășească 30 de km/h în localități, sau 50 de km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă, mâzgă sau piatră cubică umedă.

Folosiți corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare și cel de climatizare și dezaburire, pentru a vedea și a putea fi văzuți în trafic. Reamintim că legislația rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităților și în timpul zilei. Asigurați-vă o vizibilitate bună în habitaclul mașinii prin curățarea parbrizului, geamurilor laterale și a lunetei și să aveți în perfectă stare de funcționare sistemul de climatizare și ștergătoarele de parbriz. Păstrați în mers o distanță suficientă pentru a putea opri în condiții de siguranță, atunci când condițiile de deplasare sunt nefavorabile.

Atunci când circulați pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață, sau polei, echipați autovehiculul cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculelor cu masa totală mai mare de 3,5 tone, montați pe roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante omologate. Prevederile legale în vigoare interzic circulația autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului. Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripția ,,all seasons”. Verificați periodic acumulatorul autovehiculului. Nu bruscați comenzile și folosiți cu preponderență frâna de motor.

Nu în ultimul rând, politiștii roagă conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiții de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiență redusă și riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. De asemenea, le reamintesc că dacă au mai puțin de un an de practică, viteza maximă admisă în afara localităților este cu 20 km/h mai mică.

test

Când vă deplasați în coloană, evitați să depășiți. Această manevră nu vă scurtează semnificativ timpul de deplasare, însă vă poate pune viața în pericol. Totuși, când depășirea este absolut necesară, asigurați-vă temeinic înaintea efectuării acestei manevre și semnalizați din timp intenția dumneavoastră. În zilele cu ploi, lapoviță, ninsoare și temperaturi scăzute, fiți mai atenți la pietoni. Aceștia sunt mai puțin prudenți, circulă zgribuliți, se ascund sub umbrele, privesc mai puțin în jur și se asigură mai puțin la traversare!

Pietonii sunt sfătuiți să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă. Totodată, aceștia trebuie să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor și să procedeze la efectuarea acestora numai după ce sunt siguri că traversarea se poate face în condiții de siguranță, ținând cont de faptul că în condiții de carosabil umed sau alunecos, spațiul de frânare al autovehiculelor crește simțitor. (G.P)

Related Articles

Back to top button