Trei elevi ai Colegiului ”Codreanu” au dat clasă celor mai tari informaticieni din țară
Evoluție spectaculoasă! Trei elevi ai Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad au reușit să uimească juriul competiției „Imagine Cup”, care le-a acordat premiul III la faza națională a celei mai valoroase competiții din domeniul informaticii din România și printre primele zece din lume.
Filip Gagiu (clasa a XI-a), Antonio Ganea (clasa a X-a) și Teodor Ciripescu (clasa a XI-a), coordonați de profesorul lor de informatică Vlad Giurcanu, au prezentat un proiect de promovare a tradiției și folclorului românesc prin intermediul tehnologiei informatice, reușind să surclaseze concurenți foarte bine pregătiți. Echipa celor trei bârlădeni a fost singura reprezentantă a liceenilor din țară, ea concurând cu studenți, masteranzi și absolvenți de facultate. După ce acum doi ani elevii de la Codreanu au reușit să obțină mențiune la această competiție de anvergură, iar anul trecut au obținut locul trei, codreniștii au reușit să se mențină pe podium și la faza națională a celei de-a XV-a ediții a „Imagine Cup”, desfășurată pe 27 aprilie la București, în sediul Microsoft România.
„Elevii mei sunt singurii liceeni din țară care s-au calificat la faza națională și au primit și un premiu. Vorbim de o constanță, de rezultate remarcabile la nivel regional, național și chiar internațional în domeniul tehnologiilor informative. Calificativele obținute la cele trei ediții ale «Imagine Cup» vorbesc despre capacități remarcabile ale unor elevi care prin prestația lor înnobilează activitatea școlii și a unui profesor pasionat”, ne-a declarat Vlad Giurcanu.
Acesta a mai spus că echipa coordonată de el a încercat să ajungă la mondiale cu un joc numit „Pesna”. În această competiție contează ideea, creația, inventivitatea, mai ales cantitatea și tipul de beneficii aduse clientului, precum și masa, dar și capacitatea „target audience” de a utiliza proiectul. Se evaluează proiecte care sunt funcționale, însă nu în stadii comerciale, ci „proof of concept”.
Proiectul celor trei codreniști a fost apreciat în primul rând ca tehnologie, dar și estetica și-a spus cuvântul. Filip, Antonio și Teodor au lucrat aproape zi și noapte timp de șase luni, uneori chiar renunțând la somn pentru a demonstra că școala bârlădeană (codrenistă) de informatică are un cuvânt de spus.
„«Imagine Cup» este cea mai importantă competiție de informatică din România și are rolul de a impulsiona participanții în a inova, în a aduce ceva nou în domeniul unei tehnologii deja dezvoltate. Ne-am gândit să promovăm prin intermediul tehnologiei informatice folclorul românesc, într-o eră în care aceste valori se pierd”, ne-a declarat Filip Gagiu, unul dintre membrii echipei premiate la faza națională a „Imagine Cup”.
Proiectul codreniștilor este reprezentat de un creator de jocuri ce ilustrează basme românești. Toate cerințele din joc au rolul de a crea acțiunea dorită, iar apoi utilizatorul, prin intermediul jocului, trebuie să parcurgă întreaga acțiune. Cu alte cuvinte acest proiect întocmit de elevii codreniști poate fi considerat un proiect educațional.
„Este o idee unică, nimeni dintre participanții la competiție nu a găsit modalitatea de a promova astfel folclorul românesc. Ne-am oprit la folclor pentru că pe plan internațional suntem recunoscuți puțin prin ceea ce suntem de fapt”, a mărturisit Antonio Ganea.
Proiectul informațional creat de cei trei pasionați de calculator a fost primit bine nu doar de juriul format din reprezentanți Microsoft din România și străinătate, ci și de anumite firme de specialitate.
„O firmă din București, recunoscută pe plan internațional, a fost interesată de proiectul nostru și s-a oferit să colaboreze cu noi pentru dezvoltarea proiectului în continuare și pentru valorificarea lui. Cu alte cuvinte, vom putea produce bani. Nu neapărat acesta a fost scopul proiectului nostru, dar și partea financiară reprezintă o componentă importantă în industria informatică”, a declarat Teodor Ciripescu.
Competiția „Imagine Cup” este deosebit de grea, în special prin găsirea celor mai inedite soluții. Specialiștii vin cu soluții software care chiar ajută umanitatea, iar tinerii informaticieni bârlădeni se află cu siguranță printre cei care vor revoluționa tehnologiile informatice. Românii sunt deja recunoscuți în plan internațional pentru pasiunea și pregătirea în domeniul informaticii și nu întâmplător, anul trecut, o echipă de informaticieni români a obținut marele premiu de 100.000 de euro la faza mondială a „Imagine Cup”. Românii au cucerit specialiștii Microsoft cu un proiect informatic pe o temă medicală. (Mihaela NICULESCU)