Independența României, evocată în cadrul ”Nopții muzeelor”
Independența României de la 1877 a fost evocată de către autoritățile locale vasluiene în cadrul acțiunilor dedicate ”Nopții muzeelor”. Pe lângă expoziția de artă plastică de la Sala Arta a Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, organizatorii au venit cu un moment inedit oferit de către o asociație din București care a experimentat, împreună cu publicul, istoria pe viu.
”Noaptea Muzeelor” a fost un eveniment cu totul special în acest an în municipiul Vaslui. O asociație din București, intitulată sugestiv ”6 Dorobanți”, a reușit să evoce personalitatea sergentului Constantin Țurcanu, din cadrul Regimentului 13 Dorobanți, prin prezentarea unor activități militare demonstrative, uniforme și echipamente militare din perioada războiului de independență de la 1877. Manifestările au debutat la Sala Arta a Muzeului ”Ștefan cel Mare” Vaslui, cu vernisajul expoziției ”Independența României reflectată în lucrări de artă plastică”. Ulterior, a intrat ”în scenă” trupa de dorobanți, îmbrăcată în uniforme militare de epocă.
”Suntem prima asociație de reconstituire istorică din România. Prin experimentarea istoriei pe viu o putem înțelege mai bine. Nu dorim să facem nimic altceva decât să vă implementăm în momentul luptelor de la Plevna”, a explicat unul dintre membrii trupei ”6 Dorobanți”.
După o defilare prin oraș, secția de dorobanți, condusă de un colonel, s-a oprit la Curțile Domnești, acolo unde copiii curajoși au putut participa la exerciții de instrucție militare coordonate tot de către dorobanți, în final primind certificate de instruire. De asemenea, micuții militari au primit fotografii de epocă realizate gratuit la cortul de campanie al asociației din București. (Ionuț PREDA)