AdministratieSocial

”Trebuiau luate măsuri de întărire a predictibilității mediului de afaceri înainte de aplicarea legii salarizării unice”

Patronatele din județul nostru nu sunt împotriva viitoarei legi a salarizării unice în sectorul bugetar, însă, potrivit conducerii Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, guvernanții trebuiau ca, înainte de aplicarea ei, să ia o serie de măsuri prin care să fie întărită predictibilitatea mediului de afaceri românesc. De asemenea, agenții economici solicită ca multinaționalele să se supună acelorași legi ca și firmele autohtone românești, și la impozitarea profitului și la repatrierea lui.

Conducerea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui consideră că legea salarizării unice în sectorul bugetar, care a creat și creează în continuare tensiuni în unele sectoare de activitate, este necesară în România, pentru că, în acest fel, angajații s-ar apropia cu lefurile de nivelul celor din Occident. Însă, în paralel, susțin reprezentanții mediului de afaceri vasluian, ar trebui ca și salariile din sectorul privat să crească simțitor.

Este nevoie de o lege a salarizării unice în România, dar care să acționeze măcar pe un termen mediu, însemnând 10-15 ani. Pe noi, oamenii de afaceri, nu ne sperie forma în care a fost prezentat în proiect acest act normativ. Avem în vedere că românii trebuie, treptat, adică în trei-patru ani și nu în zeci de ani, plătiți la un nivel mai apropiat celui din Occident. Eu nu am pronunțat întocmai cuvintele doamnei ministru Olguța Vasilescu, însă am spus cu mult timp înaintea domniei sale, fapt prezentat de presa vasluiană și de televiziunile din Iași, că salariații din mediul privat nu sunt sclavi și, ca atare, trebuie plătiți și ei mai bine pentru a reduce exodul forței de muncă în vestul țării (Timiș, Arad, Cluj etc) și vestul Europei”, ne-a declarat președintele CCIA Vaslui, Ionel Constantin.

În opinia sa, majorările salariale propuse pentru sectorul bugetar nu vor fi sustenabile dacă nu se vor face angajări masive în mediul privat. Pentru aceasta, susține Ionel Constantin, trebuie create o serie de facilități pentru oamenii de afaceri din România. ”Reprezentanții oamenilor de afaceri, ai camerelor de comerț și implicit ai CCIA Vaslui nu suntem împotriva majorării salariale în sectorul bugetar, dar cerem ca absolut toți să fie impozitați, să fie eliminată munca la negru și să fie acordate facilități firmelor pentru a face angajări. De asemenea, trebuie să avem în vedere că toate majorările salariale nu vor fi sustenabile decât din angajări masive în mediul privat și din derularea proiectelor europene”, a mai precizat precizat Ionel Constantin.

Președintele CCIA crede că a venit vremea ca românii să fie apreciați la ei acasă: ”Concomitent sau poate înainte de aplicarea legii salarizării unice în sectorul bugetar, trebuiau luate măsuri care să întărească predictibilitatea mediului de afaceri românesc. Cerem de asemenea, ca multinaționalele să se supună acelorași legi ca și firmele autohtone românești și la impozitarea profiturilor și la repatrierea lor. Ca și concluzie pot spune că a venit vremea ca românii să fie apreciați la ei acasă”. (Ionuț PREDA)

Related Articles

Back to top button