Proiectul pentru căminul de bătrâni, blocat la vot în Consiliul Local Negrești
de Dănuț CIOBANU
Șansele ca fostul spital din orașul Negrești să fie transformat într-un cămin de bătrâni sunt tot mai mici. Consiliul Județean (CJ) Vaslui a transmis din luna ianuarie 2019 o cerere către Primăria Negrești, prin care solicita preluarea în administrare a fostului spital. Cererea nu a fost aprobată în Consiliul Local Negrești, deoarece nu au existat două treimi din voturi. Codul Administrativ ar fi putut ajuta la aprobarea proiectului, însă actul normativ a fost atacat la Curtea Constituțională.
În data de 23 ianuarie 2019, CJ Vaslui a transmis o cerere Primăriei Negrești prin care solicită trecerea fostei unități spitalicești din domeniul public al UAT-ului în domeniul public al județului. Motivul care a stat la baza solicitării de preluare în administrare a fostului spital este amenajarea în respectivele clădiri a unui serviciu social dedicat persoanelor vârstnice. La Negrești urmau să fie transferați 50 de bătrâni de la căminul social de la Huși, instituție care nu mai corespunde normelor de securitate la incendiu.
„Nu am putut aproba în Consilul Local Negrești această hotărâre, deoarece fiind un proiect care viza patrimoniul, trebuiau două treimi din numărul total de voturi. Din păcate, nu am avut aceste voturi. Am sperat că, după aprobarea Codului Administrativ, care prevede ca proiectele pe patrimoniu să fie adoptate cu majoritate de voturi, vom rezolva problemă. Însă, la această dată, Codul Administrativ a fost atacat de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională. Din punctul meu de vedere, ar fi fost bun proiectul cu căminul de bătrâni, pentru că făceam ceva într-o clădire care se degradează.”, a spus Vasile Voicu, primarul orașului Negrești.
Spitalul Orășănesc Negrești este înregistrat cu o valoare de inventar de 10 milioane lei și are o suprafață construită de 3.092 metri pătrați.
Tot în clădirile fostului spital din Negrești se intenționează să fie organizată o secție de paleație, pentru persoanele aflate în faza terminală de boală. La acest proiect urmau să participe Primăria Negrești, CJ Vaslui și Episcopia Hușilor.
Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a precizat că solicitarea către orașul Negrești a fost formulată după ce a fost făcut un inventar al clădirilor deținute de UAT-urile din județ, cu scopul de a fi trasformate în centre pentru persoanele în vârstă.
„Bătrânii nu mai pot rămâne în căminul de la Huși. Problema cu redeschiderea Spitalului Negrești, după părerea mea, este încheiată de multă vreme. Acolo nu mai sunt medici, nu mai sunt paturi, unitatea nu mai are buget. De aceea ne-am decis să facem acolo, într-o parte din patrimoniu, un cămin pentru bătrâni. Să reabilităm spațiile, să cazăm acolo 50 de persoane. Este mai ușor să preluăm imobile din patrimoniu, să le reabilităm și să le dăm în administrare DGASPC Vaslui, pentru a le folosi conform legii. Orașul Negrești nu este obligat să ni-l dea, dar vor avea și ei avantaje. Peste 20 de oameni vor lucra acolo, se vor plăti impozite la bugetul local, este mai bine decât nimic.”, a declarat Dumitru Buzatu, în ședința CJ Vaslui.