Sanatate

Spitalul Județean Vaslui nu va mai construi cu bani europeni un heliport pentru cazurile de urgență

de Dănuț CIOBANU

Proiectul privind construcția unui heliport la Spitalul Județean de Urgență Vaslui a fost retras de la finanțare. Decizia a fost luată din cauză că în incinta spitalului nu există un spațiu suficient pentru o astfel de investiție. Pentru a nu afecta întregul proiect european în valoare de 10 milioane lei, ce vizează extinderea UPU, s-a renunțat la heliport. Conducerea CJ Vaslui susține că va realiza investiția din bugetul local, deoarece este nevoie de heliport pentru cazurile de urgență.

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui nu va mai construi un heliport, necesar transferului pacienților către alte unități sanitare. Investiția era prinsă în proiectul «Extindere Unitate de Primiri Urgențe» și beneficia de finanțare europeană prin Programul Operațional Regional 2014-2020

Ana Rinder, directorul SJU Vaslui, a precizat că s-au încercat mai multe soluții pentru realizarea obiectivului de investiții, însă în incinta spitalului nu este spațiu suficient pentru construcția heliportului.

În studiul de fezabilitate al proiectului nu se cerea pentru heliport un aviz de la Autoritatea Aeronautică. În ianuarie 2018, a apărut o oportunitate de a achiziționa un RMN și un computer tomograf, finanțate de Ministerul Sănătății. Singura condiție era de amplasa echipamentele medicale undeva. De aceea, am făcut o clădire separată. Nu am luat în calcul că această clădire mică va afecta platforma heliportului din fața bisericii. Au venit specialiștii de la București și au făcut măsurători, iar în incinta spitalului nu se poate realiza heliportul”, a spus Ana Rinder.

O soluție pentru realizarea heliportului ar fi fost construirea unui cadru din metal pe actuala clădire unde a fost instalat RMN-ul, lucrări care se ridică la suma de 5 milioane de lei. Cum investiția este costisitoare, s-a luat decizia anulării heliportului.

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că se vor căuta soluții pentru ca heliportul să fie realizat cu bani de la bugetul local.

Nu se poate construi heliportul în incinta spitalului, pentru că nu există spațiu suficient. Va trebui să identificăm alte posibilități să realizăm investiția din bugetul local, dacă vom putea în vecinătatea spitalului. Am scos heliportul din proiectul european, pentru a nu periclita finanțarea europeană pentru unitatea de primiri urgențe (UPU). Nu am renunțat la idee. Vrem să terminăm ambulatoriul și vom face și heliportul, deoarece avem nevoie de el la urgențe”, a spus Dumitru Buzat.

Cum arăta proiectul?

Proiectul privind extinderea UPU a fost lansat de către CJ Vaslui în data de 21 iunie 2019 și este cofinanțat de Uniunea Europeană (UE)Perioada de implementare a proiectului este de 75 luni, începând cu data de 1 martie 2017 până la data de 31 mai 2023. Valoarea totală a proiectului este de 10.713.264 lei, din care 6.699.421 lei asistența financiară nerambursabilă (4.785.301 lei contribuția UE și 1.914.120 lei finanțare de la bugetul de stat) și 4.013.842 lei cofinanțarea din partea județului Vaslui. Proiectul mai prevedea construirea unui heliport de suprafață situat pe sol, în incinta SJU Vaslui, pentru facilitarea transferului pacienților către alte unități sanitare. Principalii beneficiari ai proiectului sunt cei 56.000 de pacienți care trec, în medie, în fiecare an pe la UPU a SJU Vaslui, cele 101 persoane care lucrează la UPU, paramedicii care lucrează pe autospecialele de terapie intensivă, precum și cei 170 de aparținători ai pacienților care se prezintă zilnic la UPU.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button