Sanatate

Fiți precauți! În județ au apărut virozele respiratorii și digestive!

Au apărut virozele respiratorii dar și enterovirozele! Schimbarea bruscă a temperaturii de la o zi la alta, sau chiar în cadrul aceleiași zile, precum și începerea anului școlar, au adus la cabinetele medicilor de familie din județ, dar și în spital, numeroși pacienți cu astfel de afecțiuni.

„În perioada 1- 23 septembrie, la Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad au fost înregistrate 13 cazuri de viroză respiratorie, dintre care patru la copii. De asemenea, un copil a fost diagnosticat și internat cu enteroviroză (viroză digestivă)”, ne-a declarat dr. Angelica Gramaticu, purtătorul de cuvânt al spitalului bârlădean. Adulți dar și copii cu viroze au fost consultați și de medicii de familie care le-au prescris tratament, iar în cazul în care afecțiunea s-a agravat pacienții au fost trimiși la spital.

Directoarea unei grădinițe din Bârlad ne-a precizat că are copii care lipsesc de câteva zile, întrucât au viroză: „Unii chiar au niște viroze destul de urâte, viroze digestive. Încă de la începutul anului școlar, odată cu intrarea în colectivitate, au început să apară aceste probleme de sănătate cu care noi suntem obișnuiți în această perioadă. Este bine ca acești preșcolari să stea acasă până se refac, pentru a nu transmite virusurile și cadrelor didactice dar și colegilor lor de grupă”.

Față de virozele respiratorii, cele digestive sunt mai rare, în cazul acestora administrarea de antibiotic nefiind indicată. Virozele digestive sunt provocate fie de rotavirusuri (apar în perioada rece a anului), fie de enterovirusuri care circulă mai ales vara. Virozele digestive afectează frecvent copiii, simptomele fiind febră moderată până la 39 de grade, vărsături și scaune diareice. Copilul nu are pofta de mâncare, este slăbit și moleșit. Deși simptomele pot speria părinții și se pot manifesta pe parcursul câtorva zile, nu trebuie administrat antibiotic. Se recomandă antitermice, hidratare și regim alimentar. Dar, în primul rând, se recomandă prezența la medicul de familie, sau a medicului infecționist.

Reprezentanții DSP Vaslui ne-au declarat că deocamdată nu au o statistică a numărului de cazuri de viroze înregistrat în ultima perioadă, pentru că, așa cum s-a procedat în anii din urmă, raportările medicilor de familie, cât și ale spitalelor către DSP se fac după luna octombrie. (Mihaela NICULESCU)

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button