altex
AdministratieSocial

La Pogana, mai ceva ca în Las Fierbinți!

de Mihaela NICULESCU

Primăria Pogana, al cărei sediu nu are nici până la această oră toaletă, a găsit bani, și nu puțini, pentru a organiza duminică, 29 septembrie, „Sărbătoarea bătrânilor”. Sub această denumire, cu 50.000 lei (peste 10.000 de euro), Primăria Pogana va sărbători în avans Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Primarul comunei este nimeni altul decât Maricel Gîfu, cel care, exact acum un an, a organizat nunta fiicei sale la școala din Pogana, a cărei clădire a fost construită cu bani de la Banca Mondială.

Deși suma este semnificativă, chiar și pentru un oraș din județ, consilierii locali PSD de la Pogana au votat alocarea acestei sume, pe care au luat-o de la capitolul ”Mediu”. Consilierii opoziției, care au votat împotrivă, susțin că finanțarea unui asemenea eveniment deșănțat are un scop pur electoral, prin care primarul Maricel Gîfu (PSD) caută să atragă bunăvoința pensionarilor din comună.

Campania pentru prezidențiale bate la ușă și o astfel de sărbătoare locală este mai mult decât necesară pentru mulțumirea electoratului preferat, dar și pentru atragerea de noi electori.

Pe surse, am aflat că primarul a trimis invitații doar  familiilor de pensionari care sunt de partea lui și în ultimul moment a mai invitat și alte persoane vârstnice, din tabăra indecișilor sau a opoziției. Nu a făcut-o din convingere, spun sursele noastre, ci după ce reporterul Est News i-a adresat câteva întrebări, săptămâna trecută, în încercarea de a afla care este părerea edilului din Pogana cu privire la prigonirea adversarilor săi politici, după ce rezultatul alegerilor europarlamentare l-a nemulțumit peste poate. Pentru a ieși o sărbătoare de pomină, primarul Gîfu muncește din greu, se agită și chiar a anulat și Ședința ordinară de Consiliu, programată pe 30 septembrie. Este ocupat peste măsură cu organizarea evenimentului, la care se pare că sunt invitate și personalități marcante ale județului.

test

Primarul PSD, Maricel Gîfu, către un întreprinzător privat din comună: ”Ești băiat bun, cu inițiativă, dar ești în tabăra greșită”

Printre oamenii obișnuiți care au primit invitații zilele trecute se află și părinții lui Vasile Stupu, un întreprinzător din comună, un om incomod pentru primarul PSD, căruia, din cauza faptului că partidul omului de afaceri a câștigat alegerile europarlamentare, i s-a pus gând rău și este șicanat, în numele legalității.

„Acum aproximativ trei ani am deschis un chioșc în fața Școlii Gimnaziale nr. 1 din Pogana, contractul de închiriere a terenului fiind reînnoit anual. La sfârșitul anului trecut contractul a expirat, dar primarul nu a mai vrut să-l reînnoiască, supărat tare că partidul domniei sale nu a câștigat alegerile europarlamentare. Plăteam 60 lei pe lună chirie, în vreme ce o farmacie care are închiriat spațiu într-o clădire de patrimoniu a Primăriei, plătește doar 50 lei. Eu am fost un om onest, dar dumnealui s-a răzbunat și nu mi-a mai permis să închiriez terenul. De asemenea, nervos că nu sunt în tabăra domniei sale, m-a pus să dau jos terasa din fața magazinului pe care îl dețin în comună pe domeniul public. A invocat faptul că se fac anumite lucrări la drumuri, dar terasa nu îl incomoda cu absolut nimic. L-am rugat să-mi elibereze autorizație de funcționare pentru terasă, iar el mi-a spus că va supune consiliului local propunerea dar a rămas în <<coadă de pește>>. Cuvintele pe care mi le-a adresat într-una din zile au fost edificatoare. Mi-a spus, textual :<<Ești băiat bun, cu inițiativă, dar ești în tabăra greșită>>.” , ne-a declarat Vasile Stupu.

Contactat de reporterul Est News, primarul Gîfu a negat orice afirmație a lui Vasile Stupu, precizând de mai multe ori că în calitatea lui de primar luptă pentru respectarea legilor.

„Vasile Stupu are un magazin cu terasă pe drumul public. Nu l-am amendat până acum pentru că banii se fac greu. În comună se lucrează la drumuri și i-am trimis înștiințare că a ieșit prea mult în drum cu terasa încât incomodează efectuarea lucrărilor. Este ilegal ce a făcut acesta. Eu nu fac în primărie politică, ci administrație publică. Politica o fac în campania electorală”, a precizat pentru Est News, Maricel Gîfu.

Primarul Gîfu, acuzat de ”execuții politice” pe bandă rulantă

Pentru primarul comunei Pogana campania electorală a început demult și s-a intensificat în dușmănie după 26 mai. L-a pus la punct, spun oamenii, și pe poștașul Gheorghiță Ciocan, care timp de 7 ani avea un birou în curtea Căminului Cultural, unde se putea întâlni cu cetățenii atunci când întâmpinau probleme și când nu-i găsea acasă. Pentru că și poștașul îmbrățișează altă doctrină, Maricel Gîfu s-a răzbunat și pe acesta. L-a dat afară din Căminul Cultural, sugerându-i tocmai acum, după 7 ani, că ar trebui să plătească chirie Poșta Română, pentru că așa e normal.

„L-am ajutat destul pe poștaș, dar totuși nu mai putem accepta să stea fără chirie pentru că avem și noi nevoie la bugetul local de bani. Poșta Română ar trebui să plătească o chirie, dacă vrea să-i găzduim anagajatul. Nu a vrut să plătească nicio chirie și în consecință l-am rugat să părăsească sediul Căminului Cultural”, a explicat Maricel Gîfu.

Edilul din Pogana mai este acuzat de săteni și pentru campania de prigonire a dascălului din Parohia Bogești – Tomești, după ce  acesta a plecat de la PSD la PNL.

Dascălul Cătălin Mijan ar fi fost trecuți pe lista celor care trebuiau sancționați pentru îndrăzneala de a fi în alt partid decât al conducătorului comunei. În ciuda presiunilor făcute asupra preotului din comună pentru a-l da afară pe dascăl, acest lucru nu s-a întâmplat, după cum ne-a spus chiar dascălul.

„Pentru că nu mi-a plăcut felul în care primarul Gîfu se implică în rezolvarea problemelor comunei, a cetățenilor, am ales să plec din partidul domniei sale, pe care cred că l-am slujit cu credință o vreme. Din păcate, nu mai puteam merge pe aceeași traiectorie și am plecat de la PSD. De atunci a schimbat foaia. Gîfu și-a dorit să mă lase pe drumuri, dar nu a reușit. M-a salvat telefonul mobil cu care am înregistrat toată discuția avută cu dumnealui, o discuție plină de argumente care mi-ar fi folosit în instanță pentru a câștiga un posibil proces. Dacă nu aș fi fost inspirat să înregistrez discuția cred că acum trebuia să-mi caut alt serviciu”.

Vin sărbători de neuitat în Las Fierbinți de Vaslui

Edilul comunei Pogana a negat toate aceste acuzații și a precizat că sunt „răutăți” ale unor localnici care poate se află în tabăra politică adversă.

După cum stau lucrurile, în comuna Pogana, ca în mai toate comunele, se anunță o campanie electorală pe viață și pe moarte. Indiferent dacă au în frunte primari PSD, PNL sau de la alte partide. Până una-alta, duminică, localnicii din cele cinci sate ale comunei Pogana vor sărbători „Ziua Internațională a Persoanelor în Vârstă”. Cu un buget de invidiat, în ciuda faptului că Primăria nu-și permite plata indemnizațiilor însoțitorilor persoanelor cu handicap, ar trebui ca „Sărbătoarea bătrânilor” de pe 29 septembrie să fie una de neuitat. La un mic, la o bere, unii săteni își vor schimba opinia politică, dacă au vreuna, și vor fi convinși să voteze cu partidul din care domnul primar Gîfu face parte. Dacă nu, astfel de sărbători nu vor mai fi organizate în comună.

Este de așteptat ca sătenii să își clarifice preferințele politice și pe 8 noiembrie, când e hramul comunei.

„Sperăm că acesta este sfârșitul ultimului mandat de primar al domnului Gîfu. Am înțeles că are deja două dosare care nu-i mai permit înscrierea pentru o nouă candidatură. Omul încearcă să salveze ce se mai poate din electoratul care l-a făcut <<ditamai primarul>>”, ne-a mărturisit sub protecția anonimatului, un angajat al Primăriei Pogana. Acesta spune că va urmări cu atenție evenimentul de duminică, care va fi mai ceva ca în „Las Fierbinți”.

Maricel Gîfu și-a definitivat ascensiunea spre celebritate națională, chiar anul trecut, când a fost socru mic. Primarul PSD i-a organizat fiicei sale o nuntă mare și frumoasă chiar în școala din satul Tomești, a cărei clădire fusese construită cu bani de la Banca Mondială.

Sălile de clasă și coridoarele clădirii au fost întrebuințate doar pe post de bucătărie, depozit de băuturi, sală pentru pregătirea farfuriilor cu mâncare etc.

Petrecerea propriu zisă a avut loc în curtea școlii, acolo unde socrul mic a amplasat un cort imens, închiriat de la o firmă de organizat evenimente, din București. Ca să încapă cortul, primarul Gîfu  dat ordin să fie demolat gardul școlii. Deși cazul a făcut înconjurul țării, nicio instituție nu a găsit de cuviință să-l sancționeze pe edilul-șef al comunei.

În schimb, Inspectortul Școlar Județean a găsit de cuviință să-l dea afară din funcție pe Ion Dobrin, directorul Școlii gimnaziale nr. 1 din Tomești, unde a fost organizată nunta. Dobrin nu este membrul nici unui partid.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button