altex
AdministratieSocial

Ajutoare sociale de aproape un milion de lei, fraudate la nivelul județului Vaslui

de Dănuț CIOBANU

În ultimii trei ani, la nivelul județului Vaslui au fost încasate ilegal prestații sociale în valoare de peste 900.000 lei. Erorile din atribuirea drepturilor sociale au fost descoperite prin încrucișarea bazelor de date ale mai multor instituții. Este vorba de Fisc, Casa Județeană de Pensii, Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură etc. În toate cazurile în care s-au descoperit nereguli, Inspecția Socială Vaslui a emis decizii de recuperare a sumelor încasate necuvenit.

Ajutoarele sociale acordate de stat nu se mai încasează atât de ușor de către beneficiari. În ultimii ani, una din prioritățile Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui a fost verificarea principalelor programe de asistențe socială. Programele controlate vizează venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei, indemnizația pentru creșterea copilului, ajutoare de încălzire etc.

Modul de acordarea a acestor plăți a fost verificat prin folosirea metodei încrucișării bazelor de date la nivel național sau județean cu bazele diferitelor instituții. Este vorba despre Agenția Națională de Administrare Fiscală, Casa Județeană de Pensii, Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Astfel, prin metoda încrucișării datelor au fost controlate toate UAT-urile din județ, Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului Vaslui, dar și activitatea serviciului de beneficii din cadrul AJPIS Vaslui. Intersectarea periodică a bazelor de date a fost dublată de efectuarea unor controale inopinate, precum și desfășurarea de campanii tematice/de fond la nivelul primăriilor. Astfel, în ultimii trei ani, Inspecția Socială Vaslui a verificat 3.388 dosare de venit minim garantat, fiind constituite debite în cuantum de 351.303 leiDe asemenea, au fost analizate 19.247 dosare de alocație pentru susținerea familiei, fiind emise 2.364 decizii de debit în cuantum de 364.899 lei. Și în cazul ajutoarelor pentru încălzirea locuinței au fost controlate 13.512 dosare, Inspecția Socială formulând 2.521 decizii de recuperare de sume încasate necuvenit, în cuantum de 74.374 lei. În urma verificării unui număr de 37 dosare pentru beneficii de nevoi speciale au fost calculate debite de 40.270 lei. Nu în ultimul rând, au fost verificate 155 dosare de plasament cu debite în valoare de 41.015 lei.

„Activitățile de control, informare și consiliere privind modul de stabilire și acordare a beneficiilor de asistență și-au atins scopul vizat. Constatăm o îmbunătățire a activității entităților implicate în gestionarea dosarelor, respectiv o scădere a riscului de eroare și fraudă prin respectarea de către beneficiari a obligațiilor legale ce le revin în ceea ce privește declararea corectă a cuantumului veniturilor realizate și a membrilor familiei. În perioada 2016 – 2018 am formulat 7.905 măsuri, pentru remedierea neregulilor identificate în procesul de acordare a beneficiilor de asistență socială”, a precizat Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui.

test

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button