AdministratieSocial

Brambureala din legislație și drumurile proaste au pus cruce investițiilor străine în județul Vaslui

de Dănuț CIOBANU

Investitorii străini ocolesc județul Vaslui din cauza legislației și a infrastructurii dezastruoase. Anul trecut, în fiecare zi a apărut câte un act normativ în materie fiscală, fenomen care a descurajat investitorii străini și locali. Fără drumuri moderne, județul Vaslui este izolat de restul țării și de potențialii parteneri economici externi. Vasluiul nu are o strategie de dezvoltare, iar mediul de afaceri nu își poate face planuri de viitor.

Modificările repetate ale legislației fiscale și infrastructura proastă au alungat investitorii străini din județul Vaslui. Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (APIMM) Vaslui, a spus că în ultimul timp a avut mai multe întâlniri de lucru cu reprezentanții unor firme din străinătate, care sunt reticenți în ceea ce privește demararea unor investiții.

„Am avut mai multe contacte cu investitorii străini. Ei vor să vină în România, în județul Vaslui, dar vor să știe ce se întâmplă mâine. România este atractivă, are resurse, branduri, dar cât timp legislația nu oferă o stabilitate acest lucru îi descurajează și pe ei și pe noi. Trebuie să fie o durabilitate în măsurile fiscale care se adoptă. În anul 2018, în fiecare zi a apărut o lege nouă în materie fiscală”, a spus Ovidiu Copacinschi.

Pe lângă legislația impredictibilă, investitorii externi ocolesc județul Vaslui și din cauza infrastructurii rutiere slab dezvoltate.

„Suntem într-o zonă izolată. La întâlnirile la care particip am început să ridic această problemă, ca Vasluiul să fie legat de Iași și nordul Moldovei printr-o autostradă: Iași -Vaslui – Bârlad – Focșani – București. Dacă nu vom mai fi izolați, vom avea o flexibilitate economică. Cei din străinătate să poată veni la noi, iar noi să ne punem duce la ei. Vasluiul este izolat acum și nu are o strategie de dezvoltare economică. Mediul de afaceri dorește să aibă perspective pe 20 – 30 de ani, să știe datele de viitor. Nu este nicio gândire făcută, nimeni nu își poate face un plan de viitor”, a mai spus Ovidiu Copacinschi.

Ultimii la investiții străine

Județul Vaslui se clasează pe ultimul loc în România în ceea ce privește numărul societăților cu participare străină la capitalul subscris. Astfel, în perioada 1991 – 31 decembrie 2018, în județul Vaslui au fost înmatriculate numai 454 de firme străine. Trendul negativ se menține și în cursul acestui an, când în primele șapte luni ale anului doar nouă societăți comerciale străine s-au înregistrat la Registrul Comerțului. Cu un număr mic de investitori străini, Vasluiul este penultimul județ din România în ceea ce privește valoarea capitalul social total în echivalent valută.

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în perioada 1991 – 2018, firmele externe au investit în județul nostru o sumă totală de 39.269.000 euro. Situația dezastruoasă în ceea ce privește intrarea de capital se menține și în acest an, când în perioada ianuarie – iulie a fost înregistrat un capital străin de numai 329 euro. Cu un număr mic de firme externe, județul Vaslui are cei mai puțini angajați din România care lucrează în societăți cu capital străin. Din cei 56.000 de angajați, doar 1.025 muncesc în cadrul unei firme cu capital străin.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button