Delia, fetița fără mâini din Bârlad, nu se dă bătută și învață să înoate
Nu a văzut încă marea, dar, de câteva zile, a descoperit înotul la Centrul de Revitalizare Corporală și Loisir din Bârlad.
Delia, fetița de 8 ani care s-a născut fără mâini și picioare a început de două săptămâni cursuri de înot, câte o oră pe săptămână. Copila, care anul acesta a intrat în clasa întâi la Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad, se află în grija personalului Complexului de Servicii Comunitare pentru Persoanele cu Handicap încă de la naștere, de când mama sa a abandonat-o.
Mirela Petcu, directoarea centrului, a fost cea care a avut inițiativa ca Delia să urmeze cursuri de înot. „Vrem să o ajutăm să-și dezvolte mobilitatea membrelor dar și a întregului corp, mobilitate care, din cauza handicapului, este destul de redusă. Înotul o va ajuta să mai slăbească un pic, pentru că este ușor durdulie, sportul tonificându-i corpul și dezvoltându-i musculatura. Sincer, am hotărât să o dau la înot după ce am urmărit un documentar TV pe Discovery și am aflat cât de benefic este acest sport pentru recuperarea persoanelor cu astfel de handicap.”, a declarat pentru Est News, Mirela Petcu.
Delia nu se teme de apă. Vine cu plăcere la bazin și îi place la nebunie să se bălăcească, ajutată evident de profesorul ei de înot. Ieri, a fost mult mai zâmbitoare decât la prima lecție înot și își dă tot interesul să facă ce îi spune instructorul. Dacă reușește ea să scrie cu degețelele de la piciorușe, cu siguranță va reuși și să învețe să înoate, având în permanență un braț de sprijin alături.
Pentru instructorul ei de înot este o premieră să lucreze cu un copil cu astfel de malformații congenitale, dar și o provocare. De aceea a ales să facă voluntariat, în limita timpului disponibil.
„Înotul este benefic din punct de vedere medical, mai ales în acest caz, unde deficitul motoriu este accentuat. Prin înot se activează în ansamblu toate grupele musculare și segmentele osoase. Este o provocare profesională să lucrez cu această fetiță, pentru că-mi pune la mare încercare pregătirea polisportivă și pedagogică. Sper să reușesc să aduc un strop de fericire în sufletul acestui copil solar, care nu cere niciun fel de compasiune.”, ne-a mărturisit profesorul de înot care dorește să-și păstreze anonimatul. (Mihaela NICULESCU)