Desfrâu și mizerie într-un imobil proprietate privată, aflat lângă Școala de Arte „N.N. Tonitza” de pe strada Mihail Kogălniceanu din Bârlad
Profesorii și cadrele auxiliare ale Școlii de Arte „N.N. Tonitza” din Bârlad se tem pentru securitatea lor și a elevilor. Asta, după ce în clădirea dezafectată din spatele curții școlii au început să apară și să se înmulțească chiriași nepoftiți, certați cu legea, unii prinși la furat în magazia școlii.
Personalul de îngrijire observă de la zi la zi cum se perindă tot mai multe persoane în zonă, care își petrec nopțile în imobilul părăsit, proprietate privată.
„Mi-e frică să trec de părculețul cu bănci din fața școlii. Văd dimineața și după amiaza mișcare în curtea școlii, curte comună cu cea a casei cu dependințe aflată în proprietatea cuiva. Astăzi am văzut doi bărbați intrând în clădirea părăsită. Ieri, am văzut un cuplu, cred că stă de multă vreme în fostele dependințe ale sediului Clubului Copiilor. La începutul anului școlar stătea aici o mamă cu un bebeluș în landou. Mi-e frică să intru, dar de afară se vede câtă mizerie s-a acumulat în anii de când clădirea a fost abandonată de proprietar. Eu cred că ar trebui să intervină poliția, pentru că, cine știe, într-o zi vom asista că iarăși a fost prădată școala, sau, Doamne ferește, că a fost agresat vreun copil. Oamenii aceștia mi se par dubioși. Cred că se droghează.”, ne-a mărturisit un reprezentant al personalului auxiliar.
Acesta a spus că e nevoie de intervenția organelor de ordine pentru că au bănuiala că persoanele care au ocupat clădirea nu sunt simpli oameni ai străzii, ci hoți și posibili amatori de partide sexuale. Asemenea chiriași nepoftiți nu au ce căuta în curtea unei școli.
Paznicul unității școlare nu este plătit pentru a păzi întreaga curte, adică și proprietatea privată a cuiva care a uitat că o are în îngrijire. Singur, paznicul nu poate ține situația sub control, așa că ar fi de dorit ca proprietarul să își angajeze un paznic, dacă nu, Primăria.
Nu este obligația Primăriei de a asigura paza, dar legal, Primăria are puterea de a amenda proprietarul neglijent și de a-l obliga să plătească un supraimpozit pe clădire și teren. Există o hotărâre în acest sens, dar de aproape doi ani zace uitată într-un sertar al Primăriei.
Reprezentanții școlii au sesizat municipalitatea de mai multe ori cu privire la necesitatea igienizării curții, având în vedere vegetația care a crescut acolo. Din păcate, cu mici excepții, s-a mai dat cu coasa, dar numai în partea dinspre stradă, asta în condițiile în care ruina clădirii fostului Club al Copiilor se află la câteva zeci de metri de Bd. Republicii. Clădirea arată ca după bombardament, iar în interior e plină de gunoaie, de cenușă, semn că se face foc. Ici-colo sunt și câteva saltele pe care dorm chiriașii pe timpul nopții. Vremea a început să se răcească, iar clădirea, chiar dacă nu are geamuri, are totuși un acoperiș și niște pereți care să-i adăpostească pe cei fără casă. Dacă îi va răzbi frigul, la iarnă, se vor muta în corpul principal al clădirii, la subsolul acesteia, unde au spart geamurile în urmă cu doi ani. Au furat tot ce era de valorificat și și-au creat și o cale de acces în imobil. Intrarea e liberă, iar condițiile de cazare mult mai bune decât cele din dependințele aflate în spatele curții.
Situația a fost prezentată în cotidianul Est News, anul trecut, când reprezentanții școlii s-au plâns că le-au fost furate mai multe obiecte, având suspiciuni că autorii sunt unii dintre chiriașii de ocazie ai ruinei din curtea școlii. (Mihaela NICULESCU)