Home » Social » Populația județului Vaslui va plăti tot mai mulți bani pentru serviciile de salubritate

Populația județului Vaslui va plăti tot mai mulți bani pentru serviciile de salubritate

Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Vaslui a actualizat în ședința din luna septembrie 2019 planul anual de evoluție a taxelor și tarifelor aferente colectării și depozitării deșeurilor, până în anul 2038.

Conform acestei previziuni, pentru anul 2020, tariful maximal pentru mediul urban va fi de 11,45 lei/persoană/lună, în timp ce pentru mediul rural de 7,32 lei/persoană/lună. În anul 2038, se estimează că tariful maximal pentru mediul urban va crește la 42,26 lei, iar în mediul rural tariful maximal va crește la 27 lei/persoană/lună. Actualizarea planului anual de evoluție a taxelor și tarifelor a fost necesară ca urmare a modificărilor survenite la câștigul salarial mediu net la nivel național și județean, venitul mediu net al gospodăriilor la nivel național și județean, precum și rata inflației și creșterea reală a PIB în termeni reali.

În aceiași ședință au fost adoptate tarifele distincte pentru anul 2019 privind colectarea, transportul, sortarea și depozitarea deșeurilor pentru populație și instituții, industrie și comerț. Astfel, cele mai mari tarife de colectare și transport deșeuri pentru populația urbană și rurală sunt în zona Vaslui (29 de UAT-uri), urmate de tarifele practicate în zona Huși (13 UAT-uri). Conform aceleiași hotărâri, cele mai mici tarife pentru serviciile de salubritate sunt în zona Bârlad (22 UAT-uri).

Prezent la dezbateri, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a spus că sistemul de management al deșeurilor va fi pus în funcțiune de autoritățile locale și a cerut primarilor să se implice în acest proiect: „Fiecare primar să prezinte în consiliile locale deciziile adoptate de noi, iar observațiile aleșilor locali să fie trimise către ADI Vaslui. Să faceți toate eforturile să implementăm sistemul cât mai repede. Vă cer să dați foarte mare atenție acestui proiect!”. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: