Home » Social » Ce s-a întâmplat cu banii alocați pentru organizarea Târgului Meșterilor Populari? Artiștii au fost prezenți la Bârlad pe cheltuiala lor

Ce s-a întâmplat cu banii alocați pentru organizarea Târgului Meșterilor Populari? Artiștii au fost prezenți la Bârlad pe cheltuiala lor

de Mihaela NICULESCU

Unde sunt banii alocați de autoritățile locale pentru organizarea la Bârlad a Târgului Meșterilor Populari? O întrebare pertinentă, pe care ar trebui să și-o pună fiecare membru al legislativului local, ca de altfel, orice cetățean care urmărește modul în care sunt folosiți banii publici.

Cei câțiva meșteri populari, veniți la Târgul Meșterilor Populari din weekend-ul trecut, și-au achitat din banii lor transportul, cazarea și masa, în condițiile în care aceste cheltuieli trebuiau decontate cu bani din bugetul local, sume votate de consilieri în Ședința de Consiliu din 30 septembrie.

Pentru Sărbătoarea Toamnei, care tocmai s-a încheiat duminică, Consiliul Local a votat alocarea sumei de 25.000 lei. Din această sumă 8.000 lei s-au dat pentru achitarea unei părți a facturii la energie electrică de către organizatorul evenimentului, o firmă din Bârlad, și 17.000 lei pentru Târgul Meșterilor Populari. În acest sens, așa cum scrie negru pe alb în Hotărârea Consiliului Local, banii au fost alocați cu destinația „transport, diurnă, cazare” și… plata artiștilor. Nu știm care artiști au fost plătiți din banii publici, pentru că cei care au cântat pe scena din Piața „Sf. Ilie” au fost plătiți din banii firmei organizatoare, nu din cei ai Consiliului Local. Dacă bani au fost, cum de nici măcar cei câțiva meșteri populari veniți la Târgul din Bârlad nu au putut beneficia de facilități precum decontarea transportului, a mesei și cazării?

Domnul Vasilică este meșter popular din Piatra – Neamț și a venit la târg cu papucei din piele îmblăniți, realizați manual. S-a cazat la căminul Garnizoanei, pe banii lui, și a luat masa tot din buzunarul propriu. La fel a procedat o doamna din Pitești, care a venit la târg cu turtă dulce preparată acasă, și ea membră într-o asociație a meșterilor populari. A fost găzduită de o cunoștință din Bârlad, în timp ce fiului ei, prezent la Sărbătoarea Toamnei din Huși, organizată în aceeași perioadă, i s-au asigurat transportul, masa și cazarea. Pentru că municipalitatea din Huși a trimis invitațiile cu mai mult de o lună înainte, meșterii populari din județ, inclusiv cei din zona Bârlad, le-au onorat, cu atât mai mult cu cât au fost primiți cu căldură și li s-a pus la dispoziție totul, gratuit.

La Bârlad, pur și simplu nu se poate!

Adevărul este că și de această dată, ca în ultimii trei ani, Primăria Bârlad a întâmpinat Târgul Meșterilor Populari cu temele nefăcute. Nu a contactat din timp meșterii populari, nu a tipărit invitațiile care să conțină data, locul și facilitățile oferite acestora, motiv pentru care nu a primit în timp util confirmările, pentru a ști câte persoane vor participa la Târgul Meșterilor Populari. Din cauza acestei brambureli, Primăria a constatat că nu au venit la Bârlad decât vreo șapte meșteri populari, din care trei sunt membri ai unei asociații, cu acte în regulă.

Meșterii populari din Bârlad spun că pretutindeni unde merg, în Vaslui, Huși sau alte orașe din Moldova și din țară, sunt respectați, fiindu-le decontate toate cheltuielile. Doar la Bârlad nu se poate.

Întrebat de ce Târgul Meșterilor Populari a fost un fiasco și anul acesta, Constantin Nițuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei, a dat vina pe meșterii populari care au refuzat să-și expună produsele în perimetrul stabilit de autorități.

Nu am decontat nici unui meșter vreo cheltuială pentru că aceștia nu au vrut să vândă în parcul „Victor Ion Popa”, unde Primăria a dorit să aibă loc târgul”, a declarat Constantin Nițuc.

Dar de când, oare, meșterii populari fac legea la Bârlad? Și de ce Primăria le permite să-și aleagă locul de comercializare a produselor unde vor ei? De ce aceste lucruri se întâmplă doar la Bârlad, nu și la Vaslui, Huși sau alte localități?

Suspiciunile în legătură cu cheltuirea banului public cu ocazia acestor evenimente planează de ani de zile, dar, în ciuda argumentelor reprezentanților Primăriei, nimeni nu a putut fi convins de corectitudinea folosirii sumelor alocate prin votul consilierilor.

Reprezentantul Primăriei ne asigură că banii au rămas în vistieria municipalității și că vor fi folosiți tot pentru activități culturale. Constantin Nițuc a mai declarat pentru Est News că de acum încolo Târgul Meșterilor Populari nu va mai fi organizat în aceeași perioadă cu alte sărbători locale. El ne promite că la anul, de Zilele Culturale ale Bârladului, cu câteva săptămâni înainte de alegerile locale, va fi organizat un Târg al Meșterilor Populari în Grădina Publică.

Ne întrebăm cum de, până acum, Primăria nu s-a gândit la această locație, atâta vreme cât putea urma exemplul Vasluiului, unde târgul este organizat de ani de zile în Copou? Cine a oprit Primăria să organizeze independent de târgurile kitschoase, pline de chinezării, și târguri ale meșterilor populari chiar în perioada weekend-urilor, fie în parcul Teatrului, fie în Grădina publică?

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: