Home » Administratie » Primul târg de câini de la Bârlad și-a întâmpinat participanții din Germania cu lacătul pe ușă. Explicația organizatorilor: ”A plouat”

Primul târg de câini de la Bârlad și-a întâmpinat participanții din Germania cu lacătul pe ușă. Explicația organizatorilor: ”A plouat”

Târgul de câini de la Bârlad, anunțat de Asociația „Sprijină câinii” (firma agreată de autoritățile locale să gestioneze problema câinilor fără stăpân), pentru ziua de 6 octombrie, nu a mai avut loc. Asta, deși era un eveniment prin care adopțiile ce ar fi putut fi făcute ar fi salvat de la moarte zeci de câini ce urmează să fie eutanasiați.

Două reprezentante ale Asociației „Seelen für Seelchen”, venite special din Germania, au avut parte de o surpriză cât se poate de neplăcută. Nu numai că nu au găsit nici un reprezentant al organizatorilor la primul târg de adopții a câinilor fără stăpân din Bârlad, dar au fost întâmpinate cu un mare lacăt pe ușa adăpostului public. Reprezentantele ONG-ului german au fost anunțate prin mesaj privat despre „târgul de câini”, programat pentru ziua de duminică, 6 octombrie, dar au constatat că au luat o mare țeapă.

Reprezentanții Asociației „Sprijină Câinii” au încercat să se scuze invocând printre altele că târgul nu a mai avut loc din cauza vremii. De parcă iubitorii de animale care doreau să adopte un câine s-ar fi speriat de câțiva stropi de ploaie. Atitudinea ONG-ului plătit de Primărie cu bani grei pentru gestionarea câinilor comunitari (inclusiv pentru înlesnirea adopțiilor) este incalificabilă. Persoanele din Germania plătesc lunar adăpostului public din Bârlad 5.000 lei, adică 35 de euro pentru fiecare dintre cei 40 de câini adoptați la distanță.

În urmă cu câteva săptămâni, Asociația „Sprijină Câinii” posta într-o frenezie pe Facebook despre faptul că 49 de câini, găzduiți de multe săptămâni în adăpostul public, vor fi eutanasiați dacă nu vor fi adoptați.

Două ONG-uri care activează la Bârlad pentru protecția animalelor („Seelen für Seelchen”, cea care s-a prezentat și la târg, precum și ”Ultima speranță la Viață”) au reușit să dea spre adopție câteva zeci de câini, salvându-i de la moarte. Fără a avea suportul municipalității bârlădene, așa cum se întâmplă cu Asociația „Sprijină Câinii”. Conform caietului de sarcini al licitației în care „Sprijină Câinii” a ieșit câștigătoare, asociația trebuie să se preocupe permanent de activitatea de publicitate a câinilor, să-i pozeze și să organizeze târguri de adopție, pentru ca tot mai multe patrupede să își găsească un stăpân.

Din păcate, acest ONG nu pare preocupat de salvarea câinilor de la moarte, ci mai degrabă de eutanasierea acestora, care le aduce și bani mai mulți și care, la urma urmei, e legală, după două săptămâni de găzduire în adăpost a câinilor.

Ion Păun, vicepreședintele Asociației „Sprijină Câinii”, declara luna trecută pentru Est News că eutanasierea este un act medical. Da, dar conform legii ea trebuie realizată în ultimă instanță, după ce au fost epuizate toate metodele de dare în adopție.

În plus, substanța folosită la eutanasiere, cea acceptată de lege, este T 61 și nu sulfat de magneziu, substanță care produce animalelor hemoragii interne masive și dureri chinuitoare înainte de moarte. Reprezentanții celor două ONG-uri din Bârlad care luptă pentru drepturile animalelor au dubii asupra faptului că la adăpostul public din Bârlad eutanasierea se va face cu T 61. După cum au dubii că în timpul weekend-ului câinii sunt hrăniți. Surse credibile, care doresc să-și păstreze anonimatul, au declarat reprezentanților celor două ONG-uri că duminică, de exemplu, nu a venit nimeni să hrănească patrupedele din adăpost.

Primăria, cea care a concesionat Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân Asociației „Sprijină Câinii”, ar trebui să monitorizeze mai atent felul în care ONG-ul respectiv se achită de obligațiile prevăzute în caietul de sarcini. Dar, cum ar putea Dumitru Boroș să-l deranjeze pe Ion Păun, coleg de partid, membru cu state vechi în PNL Vaslui?

Acum două luni, edilul Bârladului a încercat să-i ofere un container foarte scump, ce urma să fie plătit din banii bârlădenilor. Containerul a fost introdus pe lista achizițiilor, printre băncuțe și copăcei, iar consilierii locali au votat proiectul în care figura și cumpărarea pe banii Primăriei a unui container de 900.000 de lei. Prefectura Vaslui nu a validat proiectul, considerând ilegală achiziționarea acelui container. Asociația „Sprijină Câinii” este obligată, conform caietului de sarcini, să achiziționeze cu bani proprii un container prevăzut cu vestiare și cu toată dotarea necesară activității de sterilizare. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: