Sanatate

Lipsa unor medicamente pune în pericol viața a sute de bârlădeni

Disperare în rândul pacienților care au recomandare de la medic pentru administrarea zilnică a două anticoagulante orale: Trombostop și Sintrom. Ministerul Sănătății nu a luat nici o măsură pentru a asigura milioanelor de români aceste medicamente vitale pentru ei.

De peste două luni de zile, bârlădenii care suferă de fibrilații atriale, cei operați pe cord sau cei care au tromboze venoase profunde nu reușesc să mai găsească în nicio farmacie pastilele care-i țin în viață. După ce a dispărut mai întâi Trombostopul, pacienții au cumpărat Sintrom, medicament cu aceeași substanță activă, dar în concentrație dublă. Acum nu se mai găsește nici Sintromul iar oamenii nu știu cui să se mai adreseze pentru că stau zilnic cu teama că ar putea muri.

Producătorii aleg să distribuie medicamentele în țările unde se vând la prețuri mai mari decât în România. Perfect legal, dar în această conjunctură pacienții români rămân doar la mâna destinului. Trăiesc sau mor!

„Trombostopul și Sintromul sunt două medicamente vitale pentru un număr foarte mare de români. Sunt afecțiuni care necesită monitorizare cu ajutorul acestor tablete, care conțin substanța numită „acenocumarol”. Fără administrarea zilnică a acestei substanțe, pacienții cu fibrilații riscă să facă accident cerebral vascular embolic. De asemenea, pacienții operați pe cord, cu valvă mecanică, au indicație strictă de a lua Trombostop sau Sintrom. Lipsa din farmacii a acestor medicamente pune în pericol, realmente, viața acestor pacienți.”, a declarat pentru Est News un medic cardiolog din Bârlad.

Aceste afecțiuni care necesită anticoagulante orale pot fi tratate și cu Warfarină, dar din păcate acesta nu există în România. Există alte trei medicamente care ar putea înlocui Trombostopul și Sintromul, dar nu în toate cazurile. Ele se dau în urma unor recomandări ale medicului specialist și în plus sunt foarte scumpe, ajung până la 3.000 lei. Așadar, pacienții dependenți de „acenocumarol”, nu au decât să aștepte ca decidenții să ia măsuri ori să apeleze la farmaciile online pentru a-și procura tabletele din țările Europei Occidentale sau din Republica Moldova.

Aparținătorii pacienților care au rămas fără medicamentele vitale se întreabă retoric: „Cine va fi responsabil de moartea pacienților care nu-și pot lua tratamentul din cauza statului roman?”. (Mihaela NICULESCU)

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button