Home » Justitie » Trei percheziții domiciliare la Bârlad, la traficanți de persoane care racolau tinere și le trimiteau să se prostitueze în Olanda

Trei percheziții domiciliare la Bârlad, la traficanți de persoane care racolau tinere și le trimiteau să se prostitueze în Olanda

Procurorii DIICOT au desfășurat trei percheziții domiciliare în municipiul Bârlad, la traficanți de persoane care racolau tinere pe care apoi le trimiteau să se prostitueze în Olanda. În ultimii patru ani, membrii grupării, din care făceau parte și persoane din Iași și Piatra Neamț, au racolat peste 17 tinere de la noi din țară și din Republica Moldova pe care apoi le-au exploatat sexual în bordeluri clandestine care funcționau în locuințe închiriate de membrii grupării.

Municipiul Bârlad a fost vizat, la fel ca și Piatra Neamț și Iași, de descinderile procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) care vizau destructurarea unei rețele de trafic de persoane pe relația România – Olanda. Cu sprijinul polițiștilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale, descinderile au vizat găsirea de bani, medii de stocare și documente care să fie folosite ca probatoriu în anchetă. De altfel, în urma activității, procurorii au ridicat din locuințele membrilor grupării suma de 5.880 de euro, telefoane mobile și înscrisuri.

Grupul infracțional vizat de DIICOT, format din trei români și trei olandezi, s-a constituit în 2015, iar de atunci a racolat mai multe tinere pe care apoi le-au exploatat sexual în Olanda.

”În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a reținut faptul că gruparea infracțională a reușit să recruteze peste opt tinere românce și alte nouă tinere, cetățeni ai Republicii Moldova, care au fost obligate să practice prostituția, prin folosirea de violențe, amenințări și șantaj, în bordeluri clandestine care funcționau în locuințele închiriate de către membrii grupării. În urma acțiunii, doi suspecți, cetățeni români, au fost reținuți în Olanda și Belgia. Autoritățile olandeze efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de migranți, angajare ilegală, spălare de bani, amenințare, vătămare corporală, viol și lipsire de libertate intenționată. În cauză, cercetările continuă în vederea documentării întregii activități infracționale”, susțin reprezentanții DIICOT.

Activitățile desfășurate de DIICOT au fost integrate acțiunii comune executate în parteneriat cu autoritățile judiciare competente din Olanda, respectiv Oost Nederland Politie Enschede, în executarea unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, în baza căruia au fost efectuate simultan mai multe activități procedurale în cadrul operațiunii „Schipbeek”. Suportul financiar și logistic a fost asigurat de către Eurojust. La acțiunea din România a participat un ofițer de poliție olandez din cadrul Oost Nederland Politie Enschede, iar trei ofițeri de poliție judiciara din cadrul BCCO Iași s-au deplasat în Olanda pentru acordarea de suport operativ în vederea realizării acțiunii. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: